De andere kant van Thanksgiving

Feest van dankbaarheid voor iedereen?

Kalkoen, aardappels en taart: morgen vieren miljoenen Amerikanen Thanksgiving Day. Daarmee gedenken ze een bijzonder oogstfeest, dat bijna vierhonderd jaar geleden plaatsvond.

Volgens het bijbehorende verhaal hadden de eerste kolonisten rond 1620 hun voet op Amerikaanse bodem gezet. Ze hadden echter zeer slecht weer, waardoor hun allereerste oogst mislukte.

Inheemse bewoners van de Wamponoag-stam schoten de kolonisten te hulp. Zij leerden hen hoe ze moesten overleven en welke gewassen geschikt waren om te telen.

Dankzij die vredelievende hulp kwam het toch nog goed met de oogst.

Het oogstfeest in 1621 was de gemeenschappelijke bezegeling van de dankbaarheid daarover. En dit oogstfeest werd ook het vredelievende stichtingsverhaal van de Verenigde Staten.

Toch heeft Thanksgiving ook een andere kant. Want de oorspronkelijke bewoners van Amerika hebben echt een ander verhaal over deze ‘stichting’. Een verhaal dat helemaal niet zo vredelievend is.

Datzelfde geldt voor het verhaal over de ‘ontdekking’ van Amerika: in het perspectief van de inheemse bewoners hoefde Amerika helemaal niet ‘ontdekt’ te worden.

Zij woonden er immers al.

Ik vind dit soort perspectiefwisselingen fascinerend.

Ze laten namelijk zien dat er meerdere kanten zitten aan een verhaal. En dat woordkeuze er echt toe doet.

Ons onbewuste brein is dol op overzichtelijke patronen. Concreet, duidelijk en niet voor meerdere interpretaties vatbaar. Dat verhaal nestelt zich vast in je brein.

Toch zijn er meestal wel degelijk ook andere interpretaties mogelijk.

Om die andere mogelijkheden te zien moet je durven uitzoomen. Je moet in de schoenen van de ander gaan staan. En andere accenten leggen.

Dat doe je bijvoorbeeld met vragen aan jezelf.

Bevraag jezelf eens over de momenten waarop je echt trots was op jezelf. Of, mooi in de lijn van Thanksgiving, bedenk waar je dankbaar voor bent.

Je zou hierdoor zomaar een andere kijk op je leven kunnen krijgen. Want je bril bepaalt wat je wel en niet ziet.

Met zo’n ander perspectief tover je een nare jeugd of gezondheidsproblemen niet meteen weg. Maar je kunt met het toelaten van andere invalshoeken wel herinneringen terughalen die naar de achtergrond verdwenen waren. Hoe dan ook, je wereldbeeld wordt er rijker en veelkleuriger van.

It’s all in the frame.

Het is maar in welk kader je een gebeurtenis plaatst.

Tegenwoordig lijkt Thanksgiving eerder het begin van Black Friday in te luiden. En dat is opnieuw weer een heel ander perspectief.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Over Sigrid

Verhalenmaker | Storytelling Coach | Creatieve Gids | | Auteur | Conceptontwikkelaar 

Denk jij in problemen of in mogelijkheden? We kunnen zelf kiezen.

Je verhaal veranderen is de eerste stap in de richting van je gewenste toekomst.

Ik begeleid jou als professional, ondernemer en leider om je verhaal te vinden en te ontwikkelen. Ook help ik je om deze verhalen tot leven te wekken en te verspreiden, zodat je mensen raakt, in beweging brengt en je eigen toekomst vormgeeft.

Meer weten? Laat je hier inspireren!

You may also like