De hele keukenvloer lag onder de gele klodders citroenzabaglione. De Japanse souschef van het driesterrenrestaurant stond te zweten van frustratie.

Zojuist had hij een citroentaartje uit zijn handen laten vallen, net voordat het zorgvuldig opgemaakte dessert aan de gasten gepresenteerd zou worden.

De souschef eiste altijd de uiterste perfectie en verweet zichzelf een extreem grote fout. Zijn baas zou later zelfs vertellen dat de chef bijna op het punt stond om zichzelf van kant te maken.

Zijn baas, dat is Massimo Bottura, eigenaar van Osteria Francescana in het Italiaanse stadje Modena. Het restaurant is wereldberoemd. De eigenaar ook: op Netflix zie je hem aan het werk in de bekende serie Chef’s Table.

Bottura bracht zijn souschef tot bedaren. Met zijn vingers maakte hij een vierkant kader en liet zijn souschef even meekijken.

“Kijk eens, er ligt werkelijk een prachtig plaatje op de grond. Die spetters en de gebroken taartbodem zijn een compositie van een ongelooflijke schoonheid.”

Waar je ook bent en wat je ook doet, je kunt er altijd poëzie in zien, zegt Bottura vaak.

Hij stelde voor om op een tweede bord het gecrashte dessert exact na te bouwen, inclusief de citroenspetters en gebroken stukken taartbodem.

Het gerecht werd wereldberoemd onder de naam Oops I dropped the lemon tart. Als je met eigen ogen wilt zien hoe dat nagerecht eruitziet, bekijk dan even dit filmpje op YouTube.​

Chefs in de hele wereld hebben zijn voorbeeld gevolgd door allerlei taarten ondersteboven op een bord te smijten. Maar Oops I dropped the lemon tart blijft de beroemdste.

De versie van Bottura is overigens nogal ingewikkeld.

Het kost drie dagen om ‘m te maken met de juiste eieren, deeg en citroenen uit Sorrento. Maar op internet vind je talrijke recepten om het beroemde dessert eigenhandig thuis in elkaar te zetten. Inclusief de prachtigste spetters, zoals Karel Appel die ooit op zijn schilderijen smeet.

Iets kapot maken en daar weer nieuwe mogelijkheden in zien, daar zit een schat aan creativiteit in.

Het is ook een nieuwe manier om het verhaal te vertellen, vanuit een ander perspectief.

Ik hou van dit verhaal, want het laat me weer met nieuwe ogen kijken. Dat raakt me. Als je ruimte geeft aan speelsheid en verbeeldingskracht, is alles mogelijk.

 

 

 

 

 

 

 

In het boek Jongleren met Vermicelli – Creëer en leef je verhaal lees je nog veel meer over manieren om je leven in eigen hand te nemen en daarmee ook je eigen verhaal te vertellen. Nieuwsgierig?

>> Download hier het inkijkexemplaar

 

 

 

 

 

Over Sigrid

Verhalenmaker | Storytelling Coach | Creatieve Gids | Auteur | Conceptontwikkelaar 

De verhalen over onszelf en de wereld beïnvloeden hoe we kijken naar onze eigen mogelijkheden.

Denk jij in problemen of in mogelijkheden? We kunnen zelf kiezen.

Je verhaal veranderen is de eerste stap in de richting van je gewenste toekomst. Ik help je om de verhalen te vinden die jou laten floreren en mensen in beweging te brengen. Ook help ik je om deze verhalen tot leven te wekken en te verspreiden.

Met verhalen baan jij de weg naar een toekomst vol mogelijkheden. Jij wordt een visionaire veranderaar, die jouw eigen verhaal gaat leven. Met helderheid, verbeelding en betekenis.

Meer weten? Laat je hier inspireren!

 

 

 

 

 

You may also like