Lieve help. Ik had net gehoord dat er twee koks bij mij thuis aan tafel zaten. Ze wilden nieuwe ideeën opdoen, hadden ze bij binnenkomst meteen verteld.

Geen ‘gewone’ koks, maar twee professionele koks van high end restaurants. Met hoge verwachtingen.

En ik had voor hen uitsluitend soep op het programma staan.

Kon ik dat wel voorschotelen?

Beide heren waren onze gasten bij het Walking Dinner, dat jaarlijks in onze wijk gehouden werd. Nou ja, vóór ‘corona’ dan.

In drie rondes ontvingen we daarbij telkens zes nieuwe gasten in ons huis. Aan ons de eer om in deze eerste ronde een fijn voorgerecht voor te schotelen.

Maak er vooral geen culinaire wedstrijd van, had de organisatie ons op het hart gedrukt.

Makkelijk gezegd. Want nu zaten deze twee experts aan onze eettafel, samen met nog vier andere gasten. Dat er geen hoogstandjes geserveerd zouden worden, hadden zij blijkbaar niet meegekregen.

Ik voelde me steeds zenuwachtiger worden. Al kook ik graag, zo’n culi-wonder ben ik niet. En zeker niet in de verfijnde keuken met garnerinkjes, kaviaareitjes en krokante bakseltjes.

Maar er zat niks anders op dan Het Plan ten uitvoer te brengen.

En dan ook het héle plan.

In de keuken stonden glazen kannen klaar, die ik bij diverse bekenden bij elkaar gesprokkeld had voor de presentatie. Op de tafel zelf stonden al tientallen kleine glaasjes gereed. Voor iedere gast minstens vijf stuks.

De gasten verwonderden zich over al die glaasjes. En er ontstond aan tafel nog grotere verbazing toen ik de warme kannen naar binnen bracht.

Eén kan met venkelsoep en bosui. Een volgende kan met wortel-gembersoep.

Daarna nog kannen met rode-bietensoep, broccolisoep en bloemkoolsoep met safraan. Lichtgroen, oranje, rood, donkergroen en geel, samen ‘regenboogsoep’.

De aanblik van al die mooie kleuren maakte een verpletterende indruk op de gasten.

Ook de koks waren erg verrast.

Bij het afscheid zei een van hen dat hij deze avond bijzondere inspiratie had opgedaan.

Al die nare stemmetjes die me zo hadden dwarsgezeten… op slag verdwenen.

Een van de glazen kannen was door de hitte van de warme soep kapot gesprongen, maar dat was bijzaak. Je weet van te voren nooit voor wie je een voorbeeld bent.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Over Sigrid

Verhalenmaker | Storytelling Coach | Creatieve Gids | Auteur | Conceptontwikkelaar 

De verhalen over onszelf en de wereld beïnvloeden hoe we kijken naar onze eigen mogelijkheden.

Denk jij in problemen of in mogelijkheden? We kunnen zelf kiezen.

Je verhaal veranderen is de eerste stap in de richting van je gewenste toekomst. Ik help je om de verhalen te vinden die jou laten floreren en mensen in beweging te brengen. Ook help ik je om deze verhalen tot leven te wekken en te verspreiden.

Met verhalen baan jij de weg naar een toekomst vol mogelijkheden. Jij wordt een visionaire veranderaar, die jouw eigen verhaal gaat leven. Met helderheid, verbeelding en betekenis.

Meer weten? Laat je hier inspireren!

You may also like