Legoblokjes voor ideeënbouwsels

Ideeën zijn als legoblokjes: je kunt er elke keer iets nieuws mee bouwen. En hoe meer je ervan hebt, hoe ingenieuzer die bouwwerken.


Een creatieve vogel, dat is toch iemand die van buitenaf briljante ingevingen krijgt?

Creativiteit beschouwen we vaak als iets dat je op onverwachte momenten overvalt. Als iets bijzonders, geniaals of intuïtiefs, dat buiten onze controle ligt.

Maar zo werkt het niet, legde arbeidspsycholoog Kiki de Jonge deze week uit in De Volkskrant. Voor creativiteit moet je je juist bewust inspannen. Bijvoorbeeld door je vraagstuk actief in de week te leggen en daarvoor de juiste omstandigheden te creëren.

Het lijkt vaak alsof er dan lange tijd niets gebeurt.

Wacht maar af….

Want tijdens een wandeling (of de afwas, onder de douche of tijdens het hardlopen) krijg je ineens die geweldige inval. Of dat inzicht, dat je plotseling combineert met iets anders dat al enige tijd op de plank ligt.

Dat komt omdat je onbewuste ermee aan de gang is gegaan.

Maar ook omdat je jezelf voorzien hebt van bouwsteentjes. Inspiratie, nieuwe ervaringen, kennis, gesprekken met anderen: die bouwsteentjes komen overal vandaan.

Net als Legoblokjes leiden die steentjes tot nieuwe bouwwerken die elke keer andere (innovatieve) vormen kunnen aannemen.

Om tot meer creatieve ideeën te komen, helpt het om jezelf te prikkelen en nieuwe ervaringen op te doen.

Dat hoeft niet iets groots, origineels of compleet nieuws te zijn.

Een andere combinatie van ingrediënten voor je maaltijd, een nieuw woord leren of je verdiepen in een ander onderwerp: dat helpt allemaal om jezelf die Legoblokjes te bezorgen.

In de loop der jaren heb ik veel uitgeprobeerd en getest wat er werkt en wat niet. Alles wat ik weet en toepas op het gebied van creatief denken heb ik opgenomen in het online programma Excelleren met Ideeën.

Vele tientallen deelnemers hebben de resultaten van dit programma al met plezier in hun leven en werk toegepast. Ze hebben belangrijke eye openers gekregen, die ze een compleet andere kijk hebben bezorgd op hun aanpak. En ze hebben vooral ontdekt dat ze tot veel meer in staat zijn dan ze dachten.

Het heeft hun zelfvertrouwen een enorme boost gegeven.

Binnenkort start de nieuwe editie van Excelleren met Ideeën.

Je leert daarbij hoe je je inspiratiebronnen inzet, je lefgrenzen oprekt en nieuwe perspectieven ziet. Je leert ook hoe je de juiste omstandigheden creëert. En hoe je al die puzzelstukjes aan elkaar legt.

  • 7 online modules met voorbeelden en prikkelende schrijf- en ontdekkingsopdrachten
  • Drie online inspiratiesessies en sparren met andere deelnemers via de besloten appgroep
  • Extra: het startpakket Ideeënschatkamers (een digitaal pakket vol tools, prikkelende vragen en voorbeeldverhalen)

Het programma duurt 8 weken, maar in feite krijg je levenslange toegang. Want je houdt altijd de beschikking over de modules, in ieder geval zo lang ik mijn werk blijf doen (en dat is heel lang!).

Heb je zin gekregen om je aan te sluiten?

  • Meer informatie en aanmelden: kijk hier.
  • Nog andere vragen? Stuur mij een mail.

Van harte welkom!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Over Sigrid

Jij bent de creator van je eigen verhaal. Dat verhaal is jouw toetssteen.

Maar het is niet makkelijk om dat verhaal te verwoorden. Zeker niet als jij een popcornhoofd vol ideeën hebt en overal mogelijkheden ziet.

Samen met jou ga ik op zoek naar diepere drijfveren, kleurrijke dromen en niet te vergeten: het specifieke detail. Ik zie snel de rode draad en geef je helderheid. Ook help ik je om je verhaal te leven: van woorden naar daden.

Meer weten? Laat je hier inspireren!

Verhalenmaker | Storytelling Coach | Creatieve Gids | Auteur | Conceptontwikkelaar 

 

You may also like