Geurbelevenissen prikkelen de herinneringen

Hoe doe je dat, meer momenten beleven die je geheugen de moeite waard vindt om te onthouden? Laat je helpen door je reuk en smaakpapillen.

Mijn voet had nog niet het perron geraakt of ik rook het al. Een typerende geur die ik alleen maar kende uit deze stad: Tilburg. Het leek alsof ik via een tijdmachine werd geteletransporteerd naar mijn jeugd, toen ik regelmatig in deze stad kwam om kleren aan te schaffen of te dwalen in een Oosters winkeltje vol bamboe, flesjes met sandelhoutparfum en theesoorten.

Maar dat was niet de geur die ik rook toen ik uit de trein stapte. Het was de ongrijpbare geur van stad, roest en oude industrie.

Geuren maken in een flits weggezakte herinneringen los.

Ze ontsluiten niet alleen de beelden die bij de geur horen, maar ook het bijbehorende gevoel.

Het reukcentrum in onze hersenen is sterk verbonden met het emotionele centrum (de amygdala) en met de hippocampus, die je herinneringen beheert.

Verdrietige herinneringen, maar ook gedachten aan mooie tijden. Het geeft je leven een extra dimensie, omdat je op deze manier intenser leeft.

Om waardevolle momenten beter te herinneren, kun je meer aandacht besteden aan geuren.

Aandachtiger ruiken kun je leren.

Snuif enkele keren per dag drie geuren bewust op en houd dat enkele maanden vol.

Je ontdekt dat er veel verschillende geuren zijn op een bepaalde plek. Bij een openstaande deur of op een andere overgangsplek van warm naar koud zijn geuren het meest intens aanwezig.

En je neemt waar dat die geuren bovendien per moment flink kunnen verschillen. Een flinke regenbui maakt bijvoorbeeld andere geuren los dan zinderende zon. De ochtend doet iets anders dan de avond.

Adem de geuren niet alleen in, maar maak ze ook los. Wrijf rozemarijnnaaldjes, gras of een geurend boomblad tussen je vingers. Krab even aan een stuk boomschors.

Of voeg geuren toe aan gebeurtenissen die je wilt herinneren. Neem bijvoorbeeld op een vakantietrip een zakje kruiden mee en leg het in je koffer. Bewaar een lokale bloem en laat hem drogen. Eet een gerecht met een uitgesproken smaak en snuif de geuren op.

Smaakt dit naar meer?

Gun jezelf dan nog meer manieren om je zintuigen intensiever te gebruiken en daardoor je leven intenser te beleven. Doe mee met de online Summer School voor Verwondering, waar smaken en geuren ook een grote rol spelen.

Aan de hand van creatieve opdrachten ga je op avontuur in je eigen leven.

  • Om een losse manier van denken en durven te ontwikkelen en meer gebruik te maken van je intuïtie.
  • Om van je writers block af te komen en schrijfkilometers te maken (gewoon voor de lol)
  • Om nieuwe ideeën op te laten borrelen en je creatieve vermogens (weer) aan te spreken, zodat je voortaan je geld verdient met activiteiten waar je energie van krijgt.

En natuurlijk voor al het plezier dat je hierbij hebt. Zoals Winnie de Pool zei: “We didn’t realize we were making memories, we just knew we were having fun.”

Meedoen aan de Summer School?

Aanmelding voor de Summer School kan nog in juli en augustus van dit jaar. Ik verwelkom je graag!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Over Sigrid

De verhalen over onszelf en de wereld beïnvloeden hoe we kijken naar onze eigen mogelijkheden. Denk jij in problemen of in mogelijkheden? We kunnen zelf kiezen.

Je verhaal veranderen is de eerste stap in de richting van je gewenste toekomst. Ik help je om de verhalen te vinden die jou laten floreren en mensen in beweging te brengen. Ook help ik je om deze verhalen tot leven te wekken en te verspreiden.

Met verhalen baan jij de weg naar een toekomst vol mogelijkheden. Jij leeft je eigen verhaal. Met helderheid, verbeelding en betekenis.

Meer weten? Laat je hier inspireren!

Verhalenmaker | Storytelling Coach | Creatieve Gids | Auteur | Conceptontwikkelaar 

 

 

 

 

 

 

 

 

You may also like

Leave a comment