En ze filosofeerden nog lang en gelukkig | Boekbespreking

Storytelling en filosofie vormen een sprankelend duo. Dat blijkt uit het gloednieuwe boek van Elke Wiss met de titel ‘En ze filosofeerden nog lang en gelukkig’. Na haar megasucces ‘Socrates op Sneakers’ is haar tweede boek opnieuw een pareltje.

Heb je ook gewonnen als niemand het ziet? Dat is de hoofdvraag in een van de verhalen uit dit boek. Aan de hand van een sprookjesachtige verhaal daagt Elke je uit om je ‘denken op te rekken’ over het uiterlijk, woorden, dood, ijdelheid en nog veel meer. Behalve prikkelende filosofische vragen bevat het boek ook creatieve opdrachten om bijvoorbeeld de verhalen vanuit een ander perspectief te benaderen.

En ze filosofeerden nog lang en gelukkig.

Alleen al deze titel is geniaal: het laat zien dat praktische filosofie en verhalen een stralend huwelijkspaar vormen. Verhalen vormen de aanleiding voor filosofische vragen en geven ruimte om er op verschillende manieren betekenis aan te geven.

In dit boek laat Elke ook zien dat praktische filosofie op uiteenlopende terreinen toepasbaar is. Of je nu leerkracht bent, directeur of theatermaker, je vindt in dit boek volop inspiratie om zelf aan de slag te gaan met de vraagstukken. Het boek is daarmee een prachtig vervolg op haar vorige boek Socrates op Sneakers, dat vooral een pleidooi was om beter te luisteren en goede vragen te stellen.

Elke heeft de verhalen in En ze filosofeerden nog lang en gelukkig voorzien van een praktische toolkit. Daarmee maakt ze het beoefenen van filosofie super praktisch.

Het allerleukst zijn toch wel de verhalen zelf.

Want die zijn verrassend, speels en sprookjesachtig. Mijn favoriete verhaal in dit boek gaat over een kleedje: Vliegend Tapijt wil op avontuur. De illustraties van Barbara van den Berg maken er een prachtig geheel van.

Als meelezer mocht ik zelf ook een bijdrage leveren aan het boek En ze filosofeerden nog lang en gelukkig. En ik wist meteen: dit boek wil ik bij mijn werk op het gebied van storytelling heel graag bij de hand houden. Extra fijn dat En ze filosofeerden nog lang en gelukkig ook als hardcover beschikbaar is!

 

En ze filosofeerden nog lang en gelukkig

Boekgegevens:

En ze filosofeerden nog lang en gelukkig. Verhalen om je denken uit te dagen, door Elke Wiss. Uitgave Ambo/Anthos, 2021. Het boek is onder meer verkrijgbaar bij Managementboek.nl.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Over Sigrid

Jij bent de creator van je eigen verhaal. Dat verhaal is jouw toetssteen.

Maar het is niet makkelijk om dat verhaal te verwoorden. Zeker niet als jij een popcornhoofd vol ideeën hebt en overal mogelijkheden ziet.

Samen met jou ga ik op zoek naar diepere drijfveren, kleurrijke dromen en niet te vergeten: het specifieke detail. Ik zie snel de rode draad en geef je helderheid. Ook help ik je om je verhaal te leven: van woorden naar daden.

Meer weten? Laat je hier inspireren!

Verhalenmaker | Storytelling Coach | Creatieve Gids | Auteur | Conceptontwikkelaar 

 

You may also like