Vonken trekken met een stofzuiger

Creatief denken aan restauranttafels

Een verfijnd gedekte tafel is de perfecte setting voor originele handelingen, vindt Joeri. Als chef-kok zoekt hij daarom naar manieren om zijn gasten aan tafel maximaal te verrassen.

Een stikstofwalmpje, een slinger van siroop of een minivlam, het kwam allemaal langs bij de gasten van het restaurant.

Laatst kreeg hij opnieuw een brainwave. Wat als de ober aan tafel niet iets toevoegt, maar juist iets weghaalt?

Hij bedacht een elegant zuigertje, waarmee de ober een laag onooglijk poeder wegzuigt op het bord van de gast. Als al het poeder verdwenen is, wordt een eetbaar schilderijtje zichtbaar.

Een feestje aan tafel, dat nog lang bijblijft. Want gasten smullen van belevenissen.

Jouw publiek wil ook een vonkje voelen. En net als Joeri kun jij ze verrassen door iets weg te halen: het gruizige poeder in je teksten.

Of beter gezegd: het slaappoeder.

Ik doel daarmee op woorden die zo algemeen gebruikt worden, dat ze het brein op geen enkele manier meer prikkelen. Het zijn woorden die je lezer in slaap sussen.

Als je je eerste versie geschreven hebt, haal dan de stofzuiger over je tekst. Verwijder alle slaapverwekkende woorden. Je kent ze vast wel: efficiënt, klantvriendelijk, kwaliteit, duurzaam, verbinding, transitie, leiderschap, transparant…

Of het zijn clichés die niets meer zeggen: het eerlijke verhaal, duurzame groei…

Vul de gaten vervolgens royaal op met toverbalwoorden: onverhoedse woorden die je lezer even kietelen, opfleuren of misschien wel verbluffen.

Toverballen vervelen niet snel. Je kunt erop sabbelen, zodat ze van kleur verschieten. Ze hebben meerdere lagen. En ze zijn heerlijk voor het brein, want dat springt ‘aan’ door nieuwe dingen.

Nog meer vonken trekken in het brein?

Dat doe je op de online Summer School voor Verwondering. Ik leer je onder meer de receptuur voor de bereiding van toverbalwoorden (ook wel kleefwoorden genoemd).

En reken maar dat er dan een schilderijtje tevoorschijn komt, waarmee jij je lezer verbluft.

Meedoen met de Summer School?

Aanmelding kan nog in juli en in augustus van dit jaar.

 

Ik verwelkom je graag!

 

 

 

 

 

 

Over Sigrid

Jij bent de creator van je eigen verhaal. Dat verhaal is jouw toetssteen.

Maar het is niet makkelijk om dat verhaal te verwoorden. Zeker niet als jij een popcornhoofd vol ideeën hebt en overal mogelijkheden ziet.

Samen met jou ga ik op zoek naar diepere drijfveren, kleurrijke dromen en niet te vergeten: het specifieke detail. Ik zie snel de rode draad en geef je helderheid. Ook help ik je om je verhaal te leven: van woorden naar daden.

Meer weten? Laat je hier inspireren!

Verhalenmaker | Storytelling Coach | Creatieve Gids | Auteur | Conceptontwikkelaar 

 

You may also like