Sinds jaar en dag leren kleine kinderen fietsen met zijwieltjes. Totdat wetenschappers erachter kwamen dat de voornaamste vaardigheid voor beginnende fietsertjes een andere was dan altijd gedacht. 

Het ging niet om behendig sturen of trappers aandrijven. Kinderen konden veel efficiënter leren fietsen als ze éérst iets anders leerden.

Al nieuwsgierig geraakt door deze tekst?

Dan heeft een van de manieren om jouw nieuwsgierigheid aan te wakkeren goed gewerkt.

Met deze tekst heb ik namelijk een schatzoeker van je gemaakt. Ik heb informatie achtergehouden, waardoor jij geprikkeld werd om het antwoord te zoeken.

In zijn intrigerende boek Nieuwsgierigheid – Hoe wij elke dag worden verleid presenteerde Roland van der Vorst alweer een hele tijd geleden in totaal vier manieren om nieuwsgierigheid aan te wakkeren.

Behalve een schatzoeker kun je ook uitgedaagd worden om een spoorzoeker te worden.

In dat geval wordt er geen informatie achtergehouden, maar staat het antwoord nog open.

De schrijver kan de lezer ook bewust maken van een kennisgat. Daar kunnen we bijzonder slecht tegen, dus daarmee worden lezers antwoordzoekers.

Tot slot is er nog een vierde manier.

De schrijver kan van de lezer ook nog een sensatiezoeker maken. Dat klinkt spectaculair, maar het gebeurt aan de lopende band. Keer op keer werpen schrijvers een stelling op, die tegen de verwachtingen ingaat of mogelijk zelfs een wereldbeeld op zijn kop zet.

Verwarring werkt.

In het geval van de kinderfiets verander jij in een sensatiezoeker, zodra ik je vertel dat zijwieltjes het zelfvertrouwen ondermijnen van peuters en kleuters.

Die had je wellicht niet zien aankomen.

De belangrijkste vaardigheid voor beginnende fietsertjes is het vinden van evenwicht. Op een loopfietsje zonder trappers leren kinderen om te balanceren, terwijl ze meteen hun voetjes op de grond kunnen parkeren als ze toch te veel wiebelen.

Dat levert pas zelfvertrouwen op. Leren trappen is daarna een eitje.

Vergeet dus de zijwieltjes. 

Zo is het ook met je lezers. Leer ze balanceren zonder hulpstukken. Maar wel met de zekerheid dat ze altijd met hun voeten de grond kunnen raken.

 

 

 

 

 

 


Vaker dit soort stukken lezen?

Meld je dan aan voor mijn Verhaalvriendenmail. Drie keer per week ontvang je heerlijke eye-openers rondom verhalen, creatief denken en doelen bereiken.

 

Vul hier je gegevens in:

Met je inschrijving ga je akkoord met de gegevensverwerking volgens deze privacyverklaring.

 

 
 

 

 

Over Sigrid

Jij bent de creator van je eigen verhaal. Dat verhaal is jouw toetssteen.

Maar het is niet makkelijk om dat verhaal te verwoorden. Zeker niet als jij een popcornhoofd vol ideeën hebt en overal mogelijkheden ziet.

Samen met jou ga ik op zoek naar diepere drijfveren, kleurrijke dromen en niet te vergeten: het specifieke detail. Ik zie snel de rode draad en geef je helderheid. Ook help ik je om je verhaal te leven: van woorden naar daden.

Meer weten? Laat je hier inspireren!

Verhalenmaker | Storytelling Coach | Creatieve Gids | Auteur | Conceptontwikkelaar 

 

You may also like

Leave a comment