Ken jij de twee manieren van proberen?

Begin je vaak vol enthousiasme aan een nieuw project, maar laat je het er halverwege bij zitten? En zeg jij daarom dat je het alleen maar ‘probeert’?

Daarmee bouw je alvast ontsnappingsroutes in, want je probeert het immers alleen maar. En die ontsnappingsroutes zijn vaak vermomd als nieuwe afslagen: je pakt gewoon weer een nieuw project op.

Het zit allemaal besloten in dat ene woord proberen.

Want hierdoor geef je jezelf alle ruimte om je weer terug te trekken als het moeilijk wordt, bijvoorbeeld bij het ontwerpen van een nieuw aanbod, de start van een opleiding of het schrijven van een boek.

Geldt dit ook voor jou?

Om dit te checken hoef je alleen maar even om je heen te kijken. Als je een brede waaier aan niet-afgemaakte projecten om je heen ziet, dan weet je het wel.

De mensen met wie je samenwerkt of je klanten merken meteen als je iets nieuws alleen probeert.

Je straalt geen kracht uit met je verhaal over je plan. Daardoor pikken mensen feilloos op dat je er niet helemaal voor gaat. Dat het een goedbedoelde poging is, maar niet meer dan dat.

Proberen is vaak: er niet vol voor gaan.

Je eigen hersenen merken het ook.

Als er een ontsnappingsroute bestaat, zijn je hersenen niet bezig om jouw plan tot een daverend succes te maken. Ze richten zich op mogelijkheden om jou snel terug te trekken, want onze hersenen vinden nieuwe dingen eng.

Deze manier van proberen heeft dus weinig zin als je echt iets gedaan wilt krijgen.

Toch heeft proberen nog een andere kant. Proberen is namelijk ook experimenteren en testen, op een speelse manier. Je hebt plezier in het verkennen van iets nieuws, ongeacht de uitkomst.

Tijd voor wat zelfonderzoek ­čÖé

Is het vooral jouw drang tot perfectionisme, waardoor je een spoor van onaffe projecten achter je aan sleept? Dan helpt precies die speelse houding je enorm vooruit om nieuwe ontdekkingen te doen.

Bevrijd je dus van te veel perfectionisme. Probeer zomaar wat en speel ermee. Maak bijvoorbeeld bewust iets half af en ervaar wat er gebeurt.

Dan lonkt voor jou ook het avontuur.

Misschien heb je een bemoedigende steun in de rug nodig bij dat avontuur, bijvoorbeeld om je werk anders in te richten, een loopbaanswitch te maken of een boek te schrijven.

Speciaal voor mensen die graag een nieuwe afslag nemen, heb ik het programma Op Pad naar je Schat gemaakt. Dat gaat over het ondernemen van iets nieuws, maar dan opgeknipt in 37 ieniemienie-stapjes. Dat voelt veilig voor je brein.

Het is proberen zonder geploeter.

Tot en met vrijdag 15 oktober as. kun je je nog inschrijven. Meer info en inschrijving: klik hier

 

 

 

 

 

 


Vaker dit soort stukken lezen?

Meld je dan aan voor mijn Verhaalvriendenmail. Drie keer per week ontvang je inspiratie en eye-openers rondom verhalen, creatief denken en doelen bereiken.

 

Vul hier je gegevens in:

Met je inschrijving ga je akkoord met de gegevensverwerking volgens deze privacyverklaring.

 

 

 

 

 

Over Sigrid

Jij bent de creator van je eigen verhaal. Dat verhaal is jouw toetssteen.

Maar het is niet makkelijk om dat verhaal te verwoorden. Zeker niet als jij een popcornhoofd vol idee├źn hebt en overal mogelijkheden ziet.

Samen met jou ga ik op zoek naar diepere drijfveren, kleurrijke dromen en niet te vergeten: het specifieke detail. Ik zie snel de rode draad en geef je helderheid. Ook help ik je om je verhaal te leven: van woorden naar daden.

Meer weten? Laat je hier inspireren!

Verhalenmaker | Storytelling Coach | Creatieve Gids | Auteur | Conceptontwikkelaar 

 

 

You may also like