Nooit Af | Boekbespreking

Beginnen in een wereld die nooit af is

Eerst uitgebreid nadenken en brainstormen, dan gedetailleerde plannen maken, vervolgens een grondig onderzoek en extra checks. Tegen de tijd dat het plan klaar is, is de wereld veranderd en is het uitgekiende plan al weer achterhaald. Martijn Aslander en Erwin Witteveen maken korte metten met die werkwijze. Plannen, organisaties en werkwijzes zijn namelijk Nooit Af!

Twee jaar geleden zag ik een aankondiging van Nooit Af, het nieuwe boek van Martijn Aslander en Erwin Witteveen. Als enthousiaste lezer van hun eerdere boek Easycratie was ik direct geïnteresseerd en vroeg bij de uitgever een recensie-exemplaar aan.

Natuurlijk. Zodra het boek gepubliceerd was, zou ik een exemplaar toegestuurd krijgen.*

Vervolgens werd het stil.

Langzaam kreeg ik een eigenaardig vermoeden. Ik was er gewoon ingetuind. Een boek dat Nooit Af heet, dat zal inderdaad nooit verschijnen. Hoe goedgelovig was ik geweest…

Toch is recent het boek wel degelijk verschenen.

Geen gimmick dus.

Alleen: het is een compleet ander boek geworden dan ik op basis van de titel en de samenvatting had verwacht.

Of beter gezegd: het is veel meer.

Behalve een boek over vernieuwing en innovatie (en door-innoveren, want ook een innovatie is Nooit Af), belicht het boek de financiële systemen, het onderwijs, de zorg, leiderschap en nog veel meer.

Nooit Af is een alomvattend boek over vastlopende systemen

Het gaat over het failliet van bestaande bureaucratische systemen, de bedenkelijke praktijken in de wetenschap en het onvermogen van de journalistiek. Duizelingwekkend.

Onderweg ontmaskeren de auteurs allerlei frames die de wereld ingeduwd zijn om machthebbers schuil te laten gaan achter mistgordijnen. Zo halen ze de milleniumbug van stal. Dat bleek de grootste hoax allertijden te zijn, maar na afloop werd er bijna geen woord meer aan vuil gemaakt.

Volkomen begrijpelijk dat de auteurs veel extra tijd nodig hadden.

Nooit Af - Begint eer je bezint

Vernieuwen is beginnen

Hun belangrijkste kernboodschap is juist heel kort. Want die luidt: begint eer je bezint.

Eerst aanklooien, de rest volgt daarna wel.

Plannenmakerij slokt verreweg het meeste geld en energie op, terwijl de wereld er gegarandeerd anders uitziet als het plan klaar is. Daarna is er veel geld nodig om de gaten te dichten: zie de treurige soap rondom de OV-chipkaart.

De veranderingen gaan inmiddels zo snel dat er geen tijd meer is voor lange bezinning, gedetailleerde plannen, grondig onderzoek en eindeloze dubbelchecks. Al is dat laatste niet helemaal waar, want voor de bouw van een brug heb ik toch liever dat de plannenmakers eerst alles berekenen en testen en dan pas de brug gaan aanleggen…

Maar toch: voor een heleboel onderwerpen hebben de auteurs een punt te pakken.

De auteurs laten overtuigend zien dat de huidige bestuurssystemen onhoudbaar zijn geworden. Hypotheken, huwelijksbeloften, vaste arbeidscontracten, diploma’s en regeerakkoorden doen koddig aan in een wereld waarin alles voortdurend verandert.

De meeste organisaties zijn te dom, te log en te traag. Ze hebben simpelweg te weinig lerend vermogen en gaan ophouden te bestaan. Alleen organisaties die hun zaken grondig anders gaan aanpakken, hebben overlevingskansen. Gelukkig zijn veel organisaties inmiddels bezig om wendbaar te worden.

We moeten er vrede mee sluiten dat dingen nooit af zijn. Zoals start-ups nog geen vastomlijnd plan hebben, alleen een richting of een doel.

Nooit Af biedt volop kansen

De conclusie van het boek is optimistisch. Want er is veel goed nieuws in de vorm van technologieën die crowd sourcing combineren met big data en 3D-printing. De auteurs geloven heilig in de kracht van de zwermen, in life hacking en in overvloed.

De auteurs lanceren een reeks verfrissende ideeën voor die nieuwe samenleving. Ook Niet Af natuurlijk, maar daar weten de sociale zwermen op Facebook, Twitter en LinkedIn wel een oplossing voor te vinden. Zoals een klikhuis dat op een nieuwe fundering geklikt kan worden in een ander deel van het land. Fascinerend idee!

Mensen en organisaties worden ‘bètaversies’, die zich blijvend ontwikkelen en aanpassen. We moeten wel.

Maar ook: hoe fijn is dat! Het idee dat een plan Nooit Af is, geeft ook enorm veel vrijheid. Het hoeft niet ineens perfect te zijn, want er is alle gelegenheid om het plan te verbeteren en door te ontwikkelen. Wat een ruimte!

Ben jij ook bezig om een plan tot leven te wekken? Zorg dat je je doel helder voor ogen hebt en ga van start. Begin en probeer het uit.

Lezen of niet?

image

 

 

 

Pluspunten: Vlot leesbaar, concrete voorbeelden, een verfrissende en kritische blik op uiteenlopende onderwerpen. Een caleidoscoop voor trendwatchers.

Minpunt: Het boek stipt heel veel cases aan. Teveel als je snel aan de slag wil met je plan. Maar de ongeduldige lezers kunnen die gemakkelijk overslaan. Wel even de laatste twee hoofdstukken meepakken.

Conclusie: Overzichtelijk en toegankelijk geschreven, een aanrader voor iedereen die zich met veranderingen en innovaties bezighoudt.

Nooit Af Martijn Aslander Erwin Witteveen

Boekgegevens:

Nooit Af [Permanent Beta]. Een nieuwe kijk op de fundamenten van ons leven, werk, school, zorg, overheid en management door Martijn Aslander en Erwin Witteveen. Uitgeverij Business Contact, 2015. Het boek is onder meer verkrijgbaar via Managementboek.
* De uitgever die het boek eerst zou uitgeven, heeft me nooit meer een recensie-exemplaar toegestuurd. Ik heb daarom het boek zelf aangeschaft.

 

 

Over Sigrid

Sigrid van Iersel is een verhalenmaker met een journalistieke achtergrond, die de kracht van storytelling en creatief denken aan elkaar knoopt. Als bedenker en uitvoerder van verhaalconcepten helpt ze publieke organisaties en maatschappelijke instellingen om mensen te raken en in beweging te brengen bij veranderingen. Ze is (mede-)auteur van het boek Lenig Denken (over creatieve denktechnieken) en Toverballen voor het Brein (over het gebruik van de kracht van verhalen in teksten).

 

You may also like