Tribe of mentors | Boekbespreking

De beste levenslessen van zo’n 140 briljante geesten, dat moet wel een subliem boek opleveren. Helaas belooft Timothy Ferriss op de cover van zijn vuistdikke boek ‘Tribe of Mentors’ meer dan hij kan waarmaken.

Het idee achter Tribe of mentors is even simpel als veelbelovend: ontfutsel bij de ‘meest indrukwekkende mensen ter wereld’ (de tekst uit de ondertitel) hun geheimen voor succes en geluk en profiteer direct van hun levenslessen.

Timothy Ferriss, bekend van zijn bestseller Een werkweek van vier uur, stelde daarvoor per e-mail elf vaste vragen aan bekende Amerikanen en een enkele beroemdheid uit een ander land. Dit gezelschap loopt uiteen van acteurs, investeerders, topmanagers en mediapersoonlijkheden, waaronder ook internationaal bekende namen als Brené Brown, Arianne Huffington, Esther Perel, Gretchen Rubin en Yuval Noah Harari.

Toegang tot toppresteerders

Ferriss vraagt bijvoorbeeld welke boodschap er op een gigantisch billboard zou moeten staan. Of hij wil weten welke aanschaf van maximaal honderd dollar hun leven het meest beïnvloed heeft. Via deze compacte vragenlijst krijg je als lezer de directe toegang tot de gereedschappen, tactieken en gewoonten van bijna 140 toppresteerders.

De antwoorden van de mentoren leiden tot een pil met 560 bladzijden, met wijsheden als deze: doorzettingsvermogen is belangrijker dan talent. Roem maakt niet altijd gelukkig. Effectieve communicatie is belangrijk.

Waarheden als een koe, maar helaas ontbreken in de meeste gevallen sprekende voorbeelden om deze uitspraken te onderbouwen. Kortom, dit boek had wel meer storttelling kunnen gebruiken.

Levenslessen opdiepen

Het e-mailverkeer met Ferriss haalt helaas niet het beste uit de mentoren naar boven. Diverse toppers lijken het opdiepen van levenslessen niet al te serieus te nemen en babbelen wat af. Zo lezen we dat je hondensnoepjes aan raven kunt voeren. En dat heerlijk is om hardop tegen jezelf te praten, zoals acteur Joseph Gordon-Levitt heeft ontdekt.

Sommige tips hebben wat meer om het lijf. Een aardige is: maak een speciale afspeellijst met favoriete muziek als beloning voor enkele uren gefocust schrijfwerk. Ook bruikbaar zijn de levenslessen over het stellen van prioriteiten en nee zeggen, overigens een centraal thema in dit boek.

Drew Houston (oprichter van Dropbox) geeft verzoeken aan zijn adres altijd het label AP: andermans prioriteiten. En daarna heeft hij nog een opmerkelijk advies: sport maar ook slapen moet je als eerste inplannen om te zorgen dat je ze echt doet.

Dien met hart en ziel je eigen muze

Verwacht niet te veel diepgang in dit boek, al valt het wel op dat sommige deelnemers uiterst diepzinnige literatuurtips delen.

Een uitzondering is de hartekreet van schrijver Steven Pressfield. Hij gelooft volledig in het dienen van je eigen muze. De echte voldoening komt volgens hem voort uit diepgang: in het boek dat je schrijft, de muziek die je componeert, de film die je maakt en daar geruime tijd mee bezig zijn.

Wat ik persoonlijk leer uit dit boek: een media-persoonlijkheid is niet per se een goede mentor om levenslessen te delen. Sommige mensen worden diep gelukkig van een perfect georganiseerde koelkast, maar dit geldt niet per se voor anderen. En de veelbesproken vierurige werkweek van Timothy Ferris leidt niet per se tot een briljant boek.

 

 

 

Tribe of mentors Ferriss boekbespreking samenvatting

Boekgegevens:

Tribe of mentors – De meest indrukwekkende mensen ter wereld delen hun geheimen voor succes & geluk door Timothy Ferriss, uitgever De Boekerij, 2019. Het boek is onder meer verkrijgbaar bij Managementboek.nl.

Ik ben recensent voor Managementboek.nl. Dat betekent dat Managementboek mij kosteloos boeken opstuurt om te bespreken en de recensie publiceert op haar website. Ik ben vrij in de keuze van de boeken en het schrijven van de boekbesprekingen.

 

 

 

 

Over Sigrid

Verhalenmaker | Creatieve Gids | Praktisch idealist | Auteur | Trendonderzoeker | Conceptontwikkelaar | Journalist |  Neerlandica

Als schrijver en verhalenmaker ben ik eindeloos gefascineerd door de kracht van verhalen en het creatieve vermogen van mensen om mooie ideeën tot stand te brengen.

Ik help organisaties en creatieve professionals met het opdiepen en schrijven van persoonlijke verhalen om verder te groeien, veranderingen tot stand brengen en ideeën daadwerkelijk uit te voeren.

Herkenbare, persoonlijke en geloofwaardige verhalen brengen mensen dichter bij elkaar, verschaffen helderheid en bieden nieuwe perspectieven. De verhalen raken een snaar, bij de vertellers zelf en bij anderen. En er gebeurt tijdens het vertellen altijd iets bijzonders: we hebben echte aandacht voor elkaar.

Over de kracht van storytelling en creatief denken schreef ik twee boeken: Lenig Denken en Toverballen voor het Brein. Meer ontdekken? Laat je hier inspireren!

 

You may also like