Hoe ziet jouw werk er straks uit? | Boekbespreking

In het boek ‘Hoe ziet jouw werk er straks uit?’ spoort Frank Kwakman de lezer aan om vooral zelf het initiatief te nemen. Het is de kunst om actief te blijven, je talenten te vinden en je eigen ontwikkelingspad uit te stippelen.

Nu de wereld op zijn kop staat, zijn ontwikkelingen rondom werk in een ongekende stroomversnelling geraakt. Veel mensen vragen zich af of hun baan straks nog wel bestaat en hoe dat in de veranderde omstandigheden uitgevoerd kan worden.

Als je wilt weten wat je daar concreet aan kunt doen, dan is het boek Hoe ziet jouw werk er straks uit jou op het lijf geschreven. Dit boek dateert van voor de corona-crisis, maar komt voor veel mensen vermoedelijk als geroepen.

Als organisatieadviseur en directeur van bureau e-Progress l resultaat met talent ziet Frank Kwakman vaak dat mensen wel verwachten dat hun baan in de toekomst zal veranderen of verdwijnen, maar toch niet in actie komen.

In dit boek daagt hij daarom de lezer uit kritisch naar zijn eigen werk te kijken. De eerste stap is om zelf een scherper beeld te krijgen hoe toekomstbestendig je werk eigenlijk is. Hoe veranderen de vragen van klanten? Welke effecten heeft de digitalisering op jouw werk?

Een volgende stap is om zelf je verborgen talenten te ontdekken.

Aan de hand van een voorbeeld van Marco van Basten maakt hij duidelijk hoe jij jouw ‘stip aan de horizon’ ontdekt. Kies voor de sterke punten die je van nature al hebt. Welke talenten heb je nodig om met succes en plezier te werken?

Tegelijkertijd vindt Kwakman het nadenken over toekomstig werk nog te veel een individuele aangelegenheid. Als je teamgewijs of met de hele organisatie een innovatieve cultuur weet te creëren, dan levert dat nog veel meer op. En als lezer van dit boek kun je daar zelf ook een bijdrage aan leveren, laat Kwakman je in dit boek zien.

In gewone-mensentaal stimuleert Kwakman je om positief te blijven en nieuwe kansen te verkennen. De losse citaten van een onderhoudsmonteur, een wijkverpleegkundige, een financieel medewerker en andere beroepsgroepen sluiten daarbij aan. De boodschap: als je zelf aan de slag gaat met de toekomstbestendigheid van je werk, dan zie je gemakkelijker ook de nieuwe mogelijkheden

Tussendoor geeft Kwakman ook enkele waarschuwingen af.

Als je als vijftiger vooral sterk bent in bestaande informatie aanwenden, kun je daarmee lang succesvol blijven in jouw vakgebied. De voorwaarde daarvoor is wel dat je je kennis op peil houdt.

Ben je vooral goed in het analyseren en creatief oplossen van nieuwe kwesties? Dan zou je piek wel eens voorbij kunnen zijn en moet je onder ogen zien dat je productiviteit de komende jaren gaat afnemen.

Verzet dan de bakens en ga je topniveau niet langer uitrekken, zegt Kwakman. Ga liever na hoe je meer adviseur kunt worden en je lessen kunt doorgeven aan de volgende generatie. Doe geen managementfunctie meer, maar richt je op andere zaken die belangrijk zijn, zoals vriendschap, gezin en vrijetijdsbesteding. Dat levert je een stuk meer rust en tevredenheid op.

Wegwijzer voor loopbaanontwikkeling

In zijn boek laat Kwakman een groot aantal bekende concepten de revue passeren, zoals de leerstijlen van Kolb, de teamrollen van Belbin en de hedendaagse visie op vitaliteit. Hij deelt tips over het creëren van een ademende agenda en je eigen leer- en werkomgeving. Ook beïnvloedingsstijlen, teamrollen en de regels voor feedback komen langs, zonder dat de auteur er diep op ingaat.

Het boek is daarmee vooral een wegwijzer voor verkenners op het loopbaanontwikkelingspad.

En dat is dus ook precies het doel van Kwakman: mensen in beweging zetten die verlangen naar meer grip op hun toekomstige werk. Daarvoor is dit een praktische en overzichtelijke gids.

 

 

 

Hoe ziet jouw werk er straks uit? Boekbespreking

Boekgegevens:

Hoe ziet jouw werk er straks uit? Neem zelf het initiatief om nieuwe talenten te ontwikkelen door Frank Kwakman. Uitgave AnderZ, 2020. Het boek is onder meer verkrijgbaar bij Managementboek.nl. Kwakman is ook een van de auteurs van het Groot Innovatie Modellenboek.

Ik ben recensent voor Managementboek.nl. Dat betekent dat Managementboek mij kosteloos boeken opstuurt om te bespreken en de recensie publiceert op haar website. Ik ben vrij in de keuze van de boeken en het schrijven van de boekbesprekingen.

 

 

 

 

Over Sigrid

Verhalenmaker | Creatieve Gids | Praktisch idealist | Auteur | Trendonderzoeker | Conceptontwikkelaar | Journalist |  Neerlandica

Als schrijver en verhalenmaker ben ik eindeloos gefascineerd door de kracht van verhalen en het creatieve vermogen van mensen om mooie ideeën tot stand te brengen.

Ik help organisaties en creatieve professionals met het opdiepen en schrijven van persoonlijke verhalen om verder te groeien, veranderingen tot stand brengen en ideeën daadwerkelijk uit te voeren.

Herkenbare, persoonlijke en geloofwaardige verhalen brengen mensen dichter bij elkaar, verschaffen helderheid en bieden nieuwe perspectieven. De verhalen raken een snaar, bij de vertellers zelf en bij anderen. En er gebeurt tijdens het vertellen altijd iets bijzonders: we hebben echte aandacht voor elkaar.

Over de kracht van storytelling en creatief denken schreef ik twee boeken: Lenig Denken en Toverballen voor het Brein. Mijn nieuwste boek is Jongleren met Vermicelli  – Creëer en leef je verhaal.

 

Meer ontdekken? Laat je hier inspireren!

 

You may also like