Een goede vriend van ons maakt grandioze bolognesesaus. Al jarenlang probeer ik hem zijn aanpak te ontfutselen. Eerst raadde hij aan om laurierbladeren mee te koken en het gehakt een paar uur te laten pruttelen, zodat het zijdezacht uit elkaar valt. 

De laatste jaren kookt hij de saus zonder vlees. Ook zonder gehakt smaakt het nog even goddelijk.

Maar als ik hetzelfde probeer, smaakt mijn saus zurig.

Het moet aan de vleesvervanger liggen die hij gebruikt, denk ik, terwijl ik laurierblaadjes uit de saus vis.

Maar nee, hij onthult dat hij gewoon een klein beetje suiker toevoegt.

Zoals ik al jaren bolognese studeer, zo bestudeer ik ook schrijfgewoonten. Ik ga voor mezelf na wat er goed werkt en wat ik heb gedaan om steeds beter te worden.

Dat kan ik jou ook aanraden.

Kijk gewoon eens terug naar je schrijfwerk in het afgelopen jaar, en vooral ook naar je schrijfgewoonten. Wat ging er best goed? Welke gewoonte wil je houden? Hoe stimuleer je jezelf om aan de slag te gaan?

Ga zo precies mogelijk na wat er werkt en wat niet. En dan is het verder simpel: alles wat er goed gaat en succesvol is, dat doe je vaker. En laat de rest lekker zitten.

Ik houd wel van dit soort decodeerwerk.

Het leidt tot allerlei ontdekkingen, omdat ik hierdoor ineens patronen zie. Ik kan woorden geven aan wat ik al langer voel, maar nog niet precies kan duiden.

Maar ik doe het ook omdat ik wil dat jij mijn recept kunt navolgen.

Want vaak krijg ik reacties van mensen die mijn schrijfstijl bewonderen en dan denken ze dat dit voor hen niet is weggelegd.

Los van het feit dat ik dit soort complimenten behoorlijk ongemakkelijk vind, denk ik ook dat het niet waar is. Want ik ben gewoon begonnen vanuit schrijfplezier. En ik heb vervolgens heel veel schrijfkilometers gemaakt.

Als jij deze mail leest, herken jij dat waarschijnlijk. Want lezers van mijn blogs houden van verhalen en van taal.

De lol van een mooie zin formuleren.

Precies het juiste woord vinden en je gedachten herschikken. Jongleren met taal.

Het leuke is ook vaak dat je al schrijvend tot een ander punt komt dan je van te voren had gedacht. Schrijven is niet alleen helder denken, maar ook een proces waarbij je nieuwe ideeën laat ontstaan.

Daarnaast heb ik nóg iets gedaan.

Ik heb veel voorbeelden van goede schrijvers bestudeerd om hun receptuur te ontdekken.

Waar werken ze de smaak op met citroensap? Hoe klutsen ze de woorden en zinnen tot een geheel? Welke manier van opdienen werkt goed?

Personality in je taal werkt hartstikke goed, kan ik je verklappen.

Natuurlijk is het niet de bedoeling dat we allemaal klonen worden van elkaar. Maar jouw stem wordt nog niet gehoord. En die stem is dus sowieso de moeite waard.

In mijn programma Schrijven met Plakkracht laat ik jou mijn tactieken, technieken en strategieën zien. Het zijn blauwdrukken die jij direct kan toepassen. Hoe vaker je het doet, hoe vrijer je wordt om het recept helemaal naar je hand te zetten.

Met mijn bolognesesaus vier ik nu trouwens kleine triomfen.

Want laatst belde een van mijn zonen mij op. Hij wilde lasagne maken voor zijn huisgenoten. Of ik even het recept van die geweldige pastasaus kon onthullen.

Laurierblaadjes, zei ik, zo nonchalant mogelijk. En een pieperdepiep klein beetje suiker.

Fijne dag!

 

 

 

 

 

 

 

 

Over Sigrid

Jij bent de creator van je eigen verhaal. Dat verhaal is jouw toetssteen.

Maar het is niet makkelijk om dat verhaal te verwoorden. Zeker niet als jij een popcornhoofd vol ideeën hebt en overal mogelijkheden ziet.

Samen met jou ga ik op zoek naar diepere drijfveren, kleurrijke dromen en niet te vergeten: het specifieke detail. Ik zie snel de rode draad en geef je helderheid. Ook help ik je om je verhaal te leven: van woorden naar daden.

Meer weten? Laat je hier inspireren!

Verhalenmaker | Storytelling Coach | Creatieve Gids | Auteur | Conceptontwikkelaar 

 

You may also like