Over Jou | Weg met de clichés
09 januari 2023 
2 min. leestijd

Over Jou | Weg met de clichés

Stel dat je in je vak iets met teksten doet (en die kans is best groot als je mijn blogs leest). Heb jij dan in je profieltekst staan dat je als kind al gek was op schrijven? En dat je stapels boeken verslond? 

Het is wel waar. Zeker.

En tegelijkertijd is het absoluut niet onderscheidend, laat staan smaakmakend. 

Teksten worden bere-saai met woorden als 'passie voor boeken', 'ik sta voor jou klaar' en 'met jarenlange ervaring'. 

En behoorlijk zinloos, want met clichés sus je je lezer in slaap. En dat terwijl jij één belangrijk doel hebt met jouw tekst: gelezen worden. En het liefst wel wat meer :)

Neem het je lezers niet kwalijk, want hun breinen doen aan energiebesparing. Deze breinen labelen dit soort zinnen onmiddellijk als 'ongevaarlijk' en 'niet relevant'. 

Daarmee komt ook de rest van de tekst niet binnen. 

Sorry, ik vind het niet leuk om dit te benoemen. Maar het is wel de ongemakkelijke waarheid.

Het is aan jou om je teksten spannend, fris en uitdagend te maken. En dat geldt zeker voor je Over-Mij-Pagina op je website, want dat is vaak een van de meest bezochte pagina's. Je lezers hebben een emotionele connectie nodig om jou echt te vertrouwen (en daarmee ook zichzelf te vertrouwen).

Maar deze pagina zeker niet altijd de meest gelezen pagina. Voel je het verschil?

Gooi de voorzichtigheid overboord. Vergroot iets eigenaardigs uit dat niemand anders doet. Deel je eigenwijze visie, die super relevant is voor jouw klanten.

Denk eens aan een muzikant die jou inspireert. 

Harry Styles? André Hazes? Frank Sinatra?

Uiteenlopende zangers met hele verschillende genres. Maar hoe dan ook, hun persoonlijkheid schemert altijd door in hun muziek. André Hazes sr. kan een song van Frank Sinatra zingen, maar zodra hij zijn strot opent, herken je meteen André Hazes.

Het gaat niet alleen om wat ze zingen, maar ook hoe ze het zingen. Dat is precies waar fans voor juichen. En waarvoor ze eindeloos in de digitale wachtrij staan om een concertkaartje te bemachtigen.

Gebruik daarom zoveel mogelijk je eigen woorden. Bouw vaste woordcombinaties om tot prikkelende zinnen en zoek naar verrassende combinaties. Of trek een opvallende vergelijking waar jouw lezer je meteen aan herkent.

Wil jij een Over-Mij-pagina die staat als een huis? 

Is het tijd om deze pagina nu eens echt goed neer te zetten?

Op maandag 13 februari gaat de training Knallen met je Over Mij-pagina van start. Om te gaan sprankelen met je verhaal, zodat je lezers makkelijk bij jou aanhaken. 

Op jouw verhaal!


Over de schrijver
Jij bent de creator van je eigen verhaal. Maar het is niet makkelijk om dat verhaal te verwoorden. Zeker niet als jij als multitalent een popcornhoofd vol ideeën hebt en overal mogelijkheden ziet. Ik werk met mensen die zich niet langer klein willen houden, maar groter willen groeien. Persoonlijk en met je vak. Ondernemers met een missie, een bijzondere aanpak, heel veel kennis en/of ervaring. Samen met jou ga ik op zoek naar diepere drijfveren, kleurrijke dromen en niet te vergeten jouw missie. Jouw hogere doel, waarvoor jij het allemaal doet. Ik zie snel de rode draad en geef je helderheid. Ik help je om je verhaal te leven: van woorden naar daden. Dat doe ik door middel van coaching, online programma's en vaak ook met mijn eigen pen.