Zo ga je wel aan de slag met je idee
Manieren om nieuwe ideeën te verzinnen zijn er genoeg. Maar hoe krijg je die ideeën omgezet in daden?
Loop jij ook rond met ideeën die halverwege stranden of nooit ten uitvoer komen? Hoe frustrerend dat is, blijkt wel uit de mails die ik hierover ontvang:
"Ik heb wel ideeën voor een verhaal, maar ik kom er niet toe om te beginnen. Zodra ik voor mijn pc ga zitten val ik stil.""Ik heb er moeite mee om iets te doén met een idee. Om het niet bij een idee te laten. Om het uit te voeren! De creativiteit is niet de hobbel, maar de daadkracht.""Ik heb meestal grote verhalen en ideeën. In mijn jeugd kon ik daarmee goed uit de voeten, maar als drukbezette volwassene met veel verantwoordelijkheden kom ik niet meer op stoom. Verhalen en uitvoeren van mooie ideeën staan altijd onderaan het lijstje, terwijl ik er steeds naar verlang omdat ik er zo blij van word."
Herkenbaar?
Dat je niet aan de slag gaat met de uitvoering heb je vaak te danken aan een stemmetje in je hoofd. Dat zegt ondermijnende dingen tegen je als:
- Ben jij wel de goede persoon om dit uit te voeren?
- Wie zit hierop te wachten?
- Het moet perfect zijn.
De kunst is om dat stemmetje om zeep te helpen
Hak daarvoor je project in kleine onderdelen en voer vervolgens één stukje uit. Zeg tegen dat innerlijke stemmetje: 'ik doe alleen maar dit kleine onderdeeltje.' Het lijkt alsof je jezelf hiermee voor de gek houdt, maar vreemd genoeg luistert je brein hier wel naar. Probeer het maar uit: het voelt alsof de taak makkelijker te hanteren is. Als je bijvoorbeeld een plan moet schrijven, zet je eerst enkele ideetjes op papier. Probeersels en losse invallen, dat is voldoende.
Zoek daar vervolgens uitgebreidere informatie bij. Je hersenen willen succes ervaren en houden van een gevoel van afronding. Het gevolg: je hebt de natuurlijke neiging om door te gaan.
Aan de slag
Dus: pieker niet over de juiste start, maar maak een beginnetje. Je hebt geen compleet uitgewerkt hemelbestormend plan nodig voordat je een start kunt maken. Denk in proefversies die je telkens kunt verbeteren, niet in eindresultaten. En wie begint, komt op gang. Al snel volgen meestal meer ideeën over de uitvoering van de rest.
Wacht niet op de ideale situatie, want die komt niet.
Begin nu. Succes!