Kiezen voor de zone of genius, oftewel mijn focus op spijbelen
02 april 2020 
2 min. leestijd

Kiezen voor de zone of genius, oftewel mijn focus op spijbelen

Hoe ga jij om met allerlei vragen die op je afkomen? De kunst is om dichtbij jezelf te blijven. Dat betekent kiezen voor jouw 'zone of genius'.

Na enkele stilteweken ging de telefoon. Een bekende van lang geleden belde op met een vraag: of ik komend najaar op een congres wilde vertellen over het royaal delen van kennis?

Die vraag had ik niet zien aankomen.

Natuurlijk deel ik heel veel kennis (zoals over storytelling), via mijn blogs, via het helpen van studenten en via mijn boeken. Vanzelfsprekend eigenlijk, want ik geloof in overvloed en in de kracht van delen. Maar heb ik daar ook een bóódschap over? Zit er een strategie achter en zo ja, welke? Zit er eigenlijk wel een return on investment op?

Na enige aarzeling zei ik nee, omdat mijn binnenste me vertelde dat zo’n congresbijdrage mij van mijn pad afbrengt.

Want hoe gaan die dingen...

Juist omdat ik online veel voorbeelden en ervaringen deel, word ik gemakkelijk gevonden via internet. Het gevolg is dat ik zeer uiteenlopende vragen ontvang. Je groeit dan gemakkelijk uit tot een soort alleskunner: u-vraagt-ik-draai.

Later bedacht ik me dat ik wel een andere strategie heb. En dat is deze:

Ik houd mijn eigen talentenjacht.

Ik richt me op wat ik zelf het beste kan. Activiteiten waarbij ik me in mijn element voel. Dat is ook het beste voor mijn opdrachtgevers. Mijn doel is om daarin nog beter te worden, vooral op het gebied van storytelling en creatief denken. Is dit herkenbaar voor jou?

Sinds ik het boek The Big Leap gelezen heb, voel ik nog sterker hoe belangrijk het is om aan die focus vast te houden. Schrijver Gay Hendricks spreekt in dit veelgeprezen boek over de zone of genius.

Dat zijn precies die activiteiten die je moeiteloos afgaan en waarbij de tijd snel verstrijkt.

Helemaal in de flow, noem ik het zelf.

Die zone of genius herken je overigens niet altijd meteen. Soms moet je die vraag een poos bij je dragen voordat je weet wat voor jou die zone is. Soms voelt het ook niet als een bijzonder talent; eerder als iets dat naar jouw idee iedereen wel kan.

Maar dan zit je dus juist goed, want volgens Hendricks is dat gemak hét kenmerk van de zone of genius. Je bent daarmee niet alleen je eigen energiebron, maar ook een oplaadstation voor anderen. Hoe meer je in deze zone zit, hoe meer je floreert en hoe betere resultaten je boekt.

Je verhaal klopt.

Voor mijzelf is het niet moeilijk om te benoemen wanneer ik in die zone zit: als ik 1-op-1 intensieve gesprekken voer met mensen (als begeleider, coach of interviewer). En bij het schrijven van stukken waarbij ik mijn eigen gedachten kan verhelderen en uitspinnen. Ik kan eindeloos luisteren naar verhalen en ze extra kracht geven om ze de wereld in te sturen.

Als ik zo aan het werk ben, voelt dat als spijbelen.

Ik ga dus niet op een congres spreken over de onnoemelijk grote waarde van het delen van kennis (al is dat natuurlijk wel zo). Wel ga ik volgende week de MOOC (gratis online cursus) van Meerkat Academy begeleiden over Waarderend Veranderen.

In de chats ga ik mijn kennis delen over de rol die storytelling bij die werkwijze speelt.

Ik richt mijn focus dus op activiteiten die voor mij moeiteloos zijn. Spijbelen voor meer impact. Love it.

Over de schrijver
Jij bent de creator van je eigen verhaal. Maar het is niet makkelijk om dat verhaal te verwoorden. Zeker niet als jij een visionair bent of een ideeënfontein en overal mogelijkheden ziet.Ik werk met mensen die zich niet langer klein willen houden, maar groter willen groeien. Persoonlijk en met je vak. Ondernemers met een missie, een bijzondere aanpak, heel veel kennis en/of ervaring.Samen met jou ga ik op zoek naar diepere drijfveren, kleurrijke dromen en jouw missie. Jouw hogere doel, waarvoor jij het allemaal doet. Ik zie snel de rode draad en geef je helderheid.