Wat is de betekenis van je gedachtegoed? En welke rol speelt ons boek Expeditie Eigen Stem daarbij? 9 Vragen en antwoorden over gedachtegoed en het vinden van je eigen stem.
Legacy-expert Josė Dankers interviewde me voor haar Bendeleiders Podcast. Ons gesprek beluister je hier.
Liever lezen? Hier lees je mijn antwoorden op haar vragen.
Hoe verweef jij het vormgeven van gedachtegoed in je werk als storycoach?
Gedachtegoed gaat voor mij over de invloed die je hebt op anderen en de wereld, zowel tijdens als na je leven. Het is wat mensen zich herinneren, voelen en meenemen door wat jij hebt gedeeld of betekend.
Als storycoach help ik mensen om hun persoonlijke verhaal te vinden en te vertellen, omdat ik geloof dat verhalen de kracht hebben om anderen te inspireren, verbinden en richting te geven. Door je verhaal bewust te delen, maak je je gedachtegoed tastbaar en krachtig.
In je boek Expeditie Eigen Stem help je mensen hun verhaal te vinden. Hoe kunnen verhalen bijdragen aan een betekenisvol gedachtegoed?
Verhalen zijn de brug tussen je innerlijke wereld en de buitenwereld. Ze maken abstracte waarden en inzichten concreet en menselijk. Een goed verteld verhaal zorgt ervoor dat jouw visie en ervaringen blijven hangen en anderen in beweging brengen.
Het laat zien wat je belangrijk vindt en waarom, en dat kan anderen inspireren om hun eigen pad te bewandelen. Verhalen geven jouw gedachtegoed een stem en een gezicht.
Welke rol speelt kwetsbaarheid in het vormgeven van gedachtegoed?
Kwetsbaarheid en authenticiteit zijn de kern van een krachtig gedachtegoed. Mensen verbinden zich met échte verhalen – inclusief de worstelingen, twijfels en lessen.
Door jezelf te laten zien zoals je bent, geef je anderen de ruimte om hetzelfde te doen. Authenticiteit maakt je verhaal geloofwaardig, terwijl kwetsbaarheid ervoor zorgt dat het raakt en onthouden wordt.
Kun je daarvan een voorbeeld delen?
Een cliënt die mij diep raakte, was een docent die te maken kreeg met grensoverschrijdend gedrag. Ze gebruikte haar persoonlijke verhaal om een boek te schrijven om andere mensen hierin te steunen en meer begrip te kweken voor gedrag op de werkvloer.
Door haar woorden vonden anderen steun en betekenis in hun eigen situatie. Dat was haar gedachtegoed anderen helpen helen door haar eigen ervaring te delen.
Het viel niet mee om haar eigen ervaringen op papier te krijgen en te delen met anderen, maar juist die kwetsbaarheid bleek de kracht van het verhaal.
Hoe kunnen professionals hun gedachtegoed vormgeven terwijl ze midden in hun carrière staan?
Het begint met bewustwording: waar sta je voor, wat wil je bijdragen, en hoe wil je herinnerd worden? Professionals kunnen hun gedachtegoed vormgeven door consistent hun waarden te laten zien in hun werk, verhalen te delen die hun missie onderstrepen, en ruimte te maken voor samenwerking en invloed.
Kleine, bewuste keuzes maken op lange termijn een groot verschil. En dat gaat niet altijd vanzelf, want binnen organisaties wordt vaak gedacht dat mensen niet zitten te wachten op jouw persoonlijke verhaal. Toch heb ik ook vaak gezien hoe krachtig het is als je het wel doet.
Daarbij denk ik aan een directeur van de dienst sociaal domein bij een middelgrote gemeente. Zij bleek uit eigen ervaring te weten hoe het is om de week door te komen terwijl er geen geld meer is.
Deze persoonlijke ervaringen met armoede motiveerden haar enorm om haar dienst op een andere manier in te richten, veel beter aan te sluiten bij de behoeften van mensen met een bijstandsuitkering en zo echt het verschil te maken.
Welke obstakels zie je vaak bij mensen die hun gedachtegoed willen achterlaten?
Veel mensen denken dat hun verhaal niet bijzonder genoeg is, of dat ze pas later in hun leven iets kunnen betekenen met hun gedachtegoed.
Of ze zijn bang voor de verantwoordelijkheid die het uitdragen van hun gedachtegoed met zich meebrengt. Je gedachtengoed uitdragen hangt vaak samen met het volgen van je droom.
Dat kan betekenen dat je grote veranderingen moet aanbrengen in je leven, waardoor je een verantwoordelijkheid voelt die overweldigend kan zijn. Daardoor houd je je droom onbewust op afstand.
Wat ik ook vaak tegenkom zijn mensen die gefocust zijn op wat anderen denken. Soms zijn mensen bang om beoordeeld te worden door anderen als ze hun visie volgen, vooral als deze afwijkt van wat als “normaal” of “haalbaar” wordt beschouwd. Hierdoor kan het lastig zijn om vrijuit hun eigen pad te volgen.
Ik help hen die overtuigingen te doorbreken door te laten zien dat zelfs kleine verhalen en daden van grote betekenis kunnen zijn. Ook begeleid ik hen bij het structureren van hun verhaal, zodat het krachtig en helder overkomt.
Hoe heeft jouw eigen kijk op gedachtegoed zich ontwikkeld door je werk met verhalen?
Ik ben gaan inzien dat gedachtegoed niet iets is wat je later pas achterlaat – het ontstaat hier en nu, in de keuzes die je dagelijks maakt. Door mijn werk zie ik hoeveel impact het delen van een verhaal kan hebben, en hoe het mensen aanzet tot reflectie en actie.
Dat heeft me geleerd om bewust te zijn van mijn eigen woorden en daden, omdat ze deel worden van mijn eigen gedachtegoed.
Welke tools of technieken kunnen mensen gebruiken om helderheid te krijgen over wat ze willen nalaten?
Reflectieve vragen zijn een krachtig hulpmiddel:
- Wat wil ik dat mensen zich over mij herinneren?
- Welke waarden zijn leidend in mijn leven?
- Wat geef ik door zonder dat ik het doorheb?
Daarnaast werkt het vaak goed om je verhaal letterlijk op te schrijven. Door woorden te vinden voor je ervaringen, krijg je helderheid over wat je wilt betekenen.
Wat is de waarde van het schrijven van een persoonlijk verhaal of boek hierbij?
Een boek of persoonlijk verhaal geeft je de mogelijkheid om jouw visie, inzichten en ervaringen op jouw manier te delen. Bovendien biedt het anderen de kans om keer op keer geïnspireerd te raken, ook lang nadat je er niet meer bent.
Ieder mens kan een verschil maken, simpelweg door trouw te blijven aan zichzelf en door anderen te zien en te waarderen zoals ze zijn.
Deel je verhalen, wees niet bang om te falen, en blijf bouwen aan iets waar je in gelooft – hoe klein het ook lijkt. Uiteindelijk is het niet wat je bezit, maar wie je bent en hoe je anderen raakt, dat telt.