Zes tips voor ideeën zonder internet
Je hebt geen internet op je vakantie-adres. Of je hebt besloten om af te kicken van al die online prikkels. Waar vind je dan je inspiratie? Zes tips om op nieuwe ideeën te komen zonder internet.
Op ideeën komen voor je blog, je nieuwste themafeest of je plannen voor je (nieuwe) onderneming. En dat zonder urenlang te browsen, je WhatsApp-vrienden om raad te vragen of op blogs van anderen te neuzen.
Kan dat? Ja, dat kan heel goed!
Waardevolle ideeën ontstaan wanneer je nieuwe indrukken opdoet, andere perspectieven ziet en mensen ontmoet die anders denken dan jij. In de vakantieperiode heb je daar vaak veel meer gelegenheid voor dan anders.
Dus of je nu verblijft op de natuurcamping zonder wifi of offline thuis aan het ontspannen bent, doe je voordeel met deze tips voor ideeën zonder internet. Kijken, speuren, patronen zoeken, verbanden leggen en... eten!
1. Gebruik je (alledaagse) uitzicht
Kijk eens goed om je heen. Wat is je uitzicht nu? Valt valt er op? Is er iets anders dan anders? Als je op een exotische locatie vakantie viert, dan heb je nu geluk. Aanknopingspunten genoeg. Toch kan ook een alledaags uitzicht een waardevolle inspiratiebron zijn.
Vincent van Gogh schilderde bijvoorbeeld wat hij in zijn eigen omgeving zag. Leonardo da Vinci deed in zijn eigen omgeving de meest wonderbaarlijke observaties, die hem op ideeën brachten over vliegmachines en andere uitvindingen.
Kijk dus eens bewuster naar je omgeving. Zet een denkbeeldige bril op, die je met andere ogen laat kijken. De truc van Leonardo da Vinci: scan met je ogen zorgvuldig ieder detail, zonder je om het geheel te bekommeren.
>> Wat kan vandaag een aanknopingspunt voor jou zijn? Zie je een link met het thema-feest dat je aan het voorbereiden bent... of met het thema van een nieuwe fotoserie?
2. Maak je eigen visualisatiekaarten
Verzamel ansichtkaarten die je mooi, kleurrijk of interessant vindt. Zoek ook andere beelden die je aanspreken. Maak er een stapel kaarten van met allemaal dezelfde grootte. Zo creëer je je eigen visualisatiekaarten. Deze kaarten vormen meteen fijne aanknopingspunten om te surfen op je innernet in plaats van op internet. Beelden zijn deuren tot verhalen.
>> Trek een willekeurige kaart uit de stapel. Welke associaties roept dat beeld op? Welke verbinding kun je leggen met het onderwerp, waarvoor je ideeën zoekt?
3. Speur naar eigenaardige patronen
Je krijgt vaak een nieuw inzicht als je twee zaken, die ogenschijnlijk niet met elkaar verband houden, ineens wel met elkaar verbindt. Zoek daarom eens interessante vormen in de natuur.
Een wirwar van wortels of knoestige takken tegen de blauwe lucht vormen bijvoorbeeld een intrigerend ritme. “De hele wereld om ons heen bestaat uit patronen; als je die ziet is het alsof je naar de wereld kijkt door een prisma of een caleidoscoop”, zegt de Ierse patronen-ontwerpster Orla Kiely eens. En zo is het.
>> Let daarom op de vormen die je vandaag tegenkomt en kijk ernaar alsof je een patronenzoeker bent. Wat voor soort ontwerpen kom je tegen? Kun je een link leggen met het onderwerp waarvoor je inspiratie zoekt?
4. Doe de doe-het-zelf-brainstorm
Geen internet, maar wel een stapel geeltjes bij de hand? Doe dan deze creatieve brainstorm met jezelf!
- Ga voor een tafel zitten en houd een pakket post-it-blaadjes bij de hand. Formuleer een vraag die je wilt beantwoorden. Schrijf vervolgens ieder mogelijk idee op een apart geeltje en plak die op je tafel. Hoe meer, hoe beter. En ook hoe gekker, hoe beter. Deze ronde is om flink los te komen!
- Prik tien willekeurige woorden in het woordenboek (of in een krant of boek, als je geen woordenboek bij de hand hebt) en bedenk met die woorden nieuwe associaties. Schrijf ook die associaties allemaal op een apart geeltje.
- Stop na een kwartier. Voeg daarna blaadjes samen van ideeën die bij elkaar passen. Als je nieuwe ideeën krijgt, voeg je die toe op een apart geeltje. Wat is er nog meer?
- Tot slot ga je alle blaadjes sorteren: snel te realiseren ideeën komen aan de ene kant van de tafel, ideeën die nadere uitwerking verdienen aan de andere kant.
>> Bedenk wat je met deze oogst gaat doen. Wat is de eerste stap die je nu gaat zetten?
5. Speel voor thuis-toerist
Gedraag je als een toerist in je eigen omgeving.
>> Maak bijvoorbeeld een wandeling met een gids door je woonplaats. Bezoek een nieuw koffiecafé. Ga picknicken bij een waterpartij of in het bos en doe alsof het vakantie is. Ga naar het museum in je eigen stad of dorp. Bezoek het strand of bos op een doordeweekse dag, gewoon tussen andere afspraken door.
Laat je mobiele telefoon thuis en stel je open voor de verhalen die je onderweg tegenkomt. Op deze manier breek je de routine voor een uurtje of twee en kom je waarschijnlijk terug met frisse ideeën.
6. Houd een aanhaak-diner
In vakantieperiodes heb je vaak meer gelegenheid om contact te leggen met nieuwe mensen dan in andere periodes van het jaar. Daar is dit aanhaak-diner ook uitstekend geschikt voor.
>> Vraag twee bekenden om ieder twee personen uit te nodigen voor een diner, die jij zelf nog niet kent. Of vraag op de camping mensen die je daar net ontmoet hebt. Zo komen er diverse mensen aan tafel die ook elkaar nog niet kennen.
Geef de avond een thema mee, zoals een vraag die je iedereen voorlegt:
- Wie is jouw persoonlijke held?
- Wat inspireert jou in jouw leven?
- Hoe zie je je jouw toekomst over vijf jaar?
Samen eten zorgt al snel voor een goede sfeer. En dat geeft openingen voor mooie gesprekken en interessante verhalen. Door perspectieven, verwachtingen en ideeën met elkaar te delen kom je al snel tot aanknopingspunten die je zelf eerst nog niet zo zag.
Veel plezier!