Hoe je over de horizon heenkijkt met storytelling trends

We snappen er he-le-maal niets van. Google Maps beweert dat de Muur zich achter de bomen bevindt. Maar hoe komen we daar? Nergens een toegangsweg te bekennen.

De kaart uit onze wandelgids over het Pad van de Vrijheid maakt ons evenmin iets wijzer over een toegangsweg. We hebben al een flinke ronde rondom een stuk bos gelopen, in de nabijheid van Lunteren. Hier moet het ergens zijn, maar het enige dat we zien is een camping. 

Waar is dan die Muur, waar het wandelboek ons naar toe wil voeren?

Dan rinkelt er in ons hoofd ineens een kwartje. 

De Muur waar wij naar speuren, zou zich wel eens òp deze boscamping kunnen bevinden. Wel vreemd, want de Muur is geen niemandallerig bouwwerkje dat je even ergens neer plempt.

Aarzelend lopen we de camping op, onze nieuwsgierigheid achterna. 

Ongemakkelijk rustig is het hier. Niemand die vraagt wat wij hier - als bezoekers van buiten - in hemelsnaam te zoeken hebben. Nergens zijn andere wandelaars te bekennen. Geen bordje dat even de weg wijst naar het monument. 

Dan zien we hem: een imposante gevel van 150 meter lengte. In het midden grove bakstenen met enkele dichtgemaakte vensters erin. Aan de flanken een bastion van zwerfkeien, uit alle hoeken van Nederland hier naartoe gesleept. 


Verbaasd kijken we rond. 

Rondom de muur staan caravans, die volop uitzicht hebben op dit naargeestige monster. Hoe kun je hier vrolijk kamperen? Of zouden de campinggasten soms de opmerkelijke herkomst niet kennen? 

Ik heb het over de Muur van Mussert en de bijbehorende openluchtvergaderplaats van de NSB. Tussen 1936 en 1945 trok deze plek duizenden aanhangers. Het enige overblijfsel is een lange muur, die sinds 2018 als oorlogsgetuigenis beschermd wordt door de Rijksmonumentenwet. 

De muur brokkelt zichtbaar af en lijkt aan zijn lot overgelaten. In de toekomst moet hier een educatief centrum komen met nadere duiding over deze ongemakkelijke plek. Tot die tijd is hier verder weinig te beleven. 

Ik vermoed dat achter de schermen heel wat woorden op weegschalen worden gelegd. Want hoe kun je het beladen verhaal over de Muur van Mussert het beste vertellen?

Vertellen over complexe vraagstukken en schaduwverhalen, daar hebben we vaker grote moeite mee. 

Er is veel aan de hand in de wereld. Schijnbaar onoplosbare problemen, tegenstrijdige verlangens en morele dilemma's buitelen over elkaar heen. Ik hoef je niet te vertellen waar dat over gaat, want dat vul je waarschijnlijk zelf wel in.

Deze chaotische tijd vraagt om uitzoomen. Want wie zijn horizon wil verbreden en tot andere oplossingen wil komen, moet stilstaan en om zich heen kijken. 

De meeste mensen nemen trouwens wel waar, maar zien niets. 

Of ze zien de toegangsweg niet, net zoals wij in Lunteren.

Om het bredere perspectief weer te ontwaren maak ik jaarlijks voor het platform Frankwatching een overzicht over de ontwikkelingen op het gebied van storytelling. 

Verhalen helpen ons om de snelle veranderingen te duiden en daar opnieuw betekenis aan te geven. Een verhaal is ook de routekaart die je zelf kunt volgen en waarmee anderen jou kunnen vinden.

>> Het jaarlijkse overzicht met de trends op het gebied van storytelling vind je hier: Trends Storytelling 2023.

Deze trends gaan over het bieden van het grotere verhaal, hoop en écht weten wat er speelt, maar ook over verrassingen.

Wat helpt jou om te ontdekken wat er speelt bij jouw klanten, medewerkers, afnemers of relaties? Hoe voelen zij zich? Hoe kun je de verbinding weer leggen?

Waar ga jij bij aansluiten?