Plakkracht | Misschien kan je tekst wel wat plakkracht gebruiken
Je eerste liefde vergeet je nooit meer, zeggen ze wel eens. En die eerste liefde zou wel eens jouw genegenheid voor schrijven kunnen zijn. Want als je lijkt op de meeste lezers van dit blogstuk, ben je gek op woorden om je plannen, beelden en flarden van ideeën vast te leggen.
Wat zeg ik? Je kunt je een leven zonder je pen of toetsenbord niet eens voorstellen. Het is je lust en je leven, want je haalt er enorm veel plezier uit om je gedachten om te zetten in taal.
Maar komt het ook over bij je lezer? Is het méér dan een leuk stukje? En weet jij je daadwerkelijk uit te spreken of houd je jezelf toch nog tegen?
Misschien kan jouw tekst meer plakkracht gebruiken.
Die plakkracht zorgt ervoor dat je lezers je hele tekst tot het einde uitlezen (en geloof mij, dat is in deze tijd met alle afleiding een mega-prestatie). En het belangrijkste: de boodschap blijft plakken.
Mocht je denken dat het toevoegen van plakkracht voor jou niet weggelegd is, dan kan ik je geruststellen. Dit kun je gewoon leren. Want daarvoor heb ik de handige Plakkracht Formule ontworpen.
Dit is de Formule voor Plakkracht:
# Het begint met een glasheldere structuur
Onder een verhaal met plakkracht ligt een glasheldere structuur. Hoe beter je weet hoe je dit doet, hoe moeitelozer jouw lezer je gedachtelijn kan volgen. Lezers blijven plakken tot het einde van je stuk en hebben dan een vette glimlach op hun gezicht. Of ze voelen zich helemaal geïnspireerd.
# Je lezers staan centraal
Je lezers willen zich allereerst begrepen voelen. Alsof je hun gedachten kan lezen. Alsof je voelt wat er door hen heen gaat.
Het draait vooral om de emoties die je weet op te roepen. Dat lukt als je weet wat je lezers precies zoeken in je verhaal en hoe je de dialoog met hen aangaat.
# Schrijfplezier maakt het moeiteloos
Schrijven is superfijn - dat weet jij al. Het gaat nóg makkelijker als je jezelf toestemming geeft om je uit te spreken, zonder dat kritische stemmetje dat optreedt namens je eigen beperkende-gedachtepolitie. Je weet wel, dat stemmetje dat je er steeds op wijst dat er waarschijnlijk niemand zit te wachten op je schrijfsels.
Maar... dat doet er niet toe. Want jij schrijft vanuit plezier. En dat mag ook gewoon makkelijk en moeiteloos gaan.
# Verhalen als superkracht
Zonder het vertellen van verhalen voelen we geen verbinding. Niet met anderen. Niet met jezelf. Verhalen maken je teksten bovendien geloofwaardig. En dat hebben lezers ten diepste nodig om met jou in zee te gaan.
# Jouw persoonlijkheid maakt het verschil
Goed, jij wil dus met plezier en gemak schrijven,. Maar je wilt ook iets teweeg brengen met je woorden. Anders kun je je ook wel beperken tot je dagboek - puur voor jezelf.
De dialoog met je lezer vraagt van jou dat je de leiding neemt over wat er in jouw tekst gebeurt. Dat je het juiste onderwerp kiest en jezelf goed afstemt op je lezer.
Je durft je bovendien uit te spreken. Omdat je iets te zeggen hebt dat van belang is. Je eigen persoonlijkheid is daarbij van cruciaal belang. Vind daarom je eigen stijl – of scherp hem aan.
Schrijf ze!