Plakkracht | De witregelrevolutie en de kunst van aandacht vangen

We hebben allemaal de gave om iets bijzonders uit te vinden dat voorgoed de wereld verandert. En dat kan ook iets heel minimaals zijn, zoals de witregel. 

Dit is géén grapje. 

Want de uitvinder die deze doorbraak realiseerde, deed werkelijk iets revolutionairs. 

Ga even mee terug in de tijd, naar het jaar 1517.

De boekdrukkunst stond nog in de kinderschoenen. De letterzetters wisten niet beter dan dat zij de beschikbare ruimte optimaal moesten benutten. Ze propten daarom zoveel mogelijk letters op een drukvel. 

Toch bedacht een Duitse publicist dat hij zijn tekst liever opknipte in 95 afzonderlijke punten, allemaal met één kernboodschap. Daarbij gebruikte hij de witregel - waarschijnlijk voor het eerst in de gedrukte geschiedenis. 

Een gouden zet.

Dankzij de witregel was zijn tekst veel makkelijker leesbaar. 

Zijn stellingen vonden een enorme weerklank: ze verwoordden lang smeulende vragen en ontevredenheid bij de bevolking. Binnen vijf jaar was hij de meest gelezen auteur in Duitsland. 

Hij ondervond overigens ook grote weerstand - vaak het lot van grote vernieuwers. 

Wie was deze revolutionaire schrijver die de witregel als gereedschap gebruikte? 

Je kent 'm vast wel: Maarten Luther. In 1517 publiceerde hij in Wittenberg 95 stellingen om de bedorven macht van de katholieke kerk aan te vechten. 


Hij moet de kracht van image building goed begrepen hebben.

Want hij was een man met een grote missie en haalde daarvoor alles uit de kast. Zo haalde hij goede drukkers naar Wittenberg en zorgde ervoor dat zijn drukwerk er pico bello uitzag. Hij gebruikte ook portretten van zichzelf en creëerde daarmee een personal brand

Bovendien omarmde hij niet alleen de boekdrukkunst, de nieuwe media van die tijd, maar ging hij schrijven in de volkstaal in plaats van het gebruikelijke Latijn. Ook dat was pionierswerk.

Nu zouden we zo iemand een mediagenie noemen.

Ook in de hedendaagse wereld van schrijven en communicatie spelen witregels een cruciale rol. Witregels geven je lezer de essentiële ademruimte. Ze helpen je lezer om de aandacht vast te houden, waardoor het lezen minder vermoeiend is. 

Belangrijke punten kun je benadrukken op afzonderlijke regels. 

Daardoor vallen ze meer op en blijven beter hangen.

Gebruik daarom witregels om op te vallen in het digitale tijdperk. 

Door visuele hulpmiddelen doelbewust in te zetten, komt jouw boodschap effectiever over en breng je de lezers waar jij ze naar toe wil leiden.

Want jij wil toch ook de aandacht vangen met jouw boodschap?

Lang leve de witregel!