Dit gebeurt er als je een doorbraakidee hebt
08 juni 2020 
2 min. leestijd

Dit gebeurt er als je een doorbraakidee hebt

Mensen met een doorbraakidee moeten vaak opboksen tegen hun omgeving die er niets van snapt of niet zit te wachten op nieuwigheden. Hoe zorg je niet alleen voor een doorbraakidee, maar breek je ook door de weerstand heen?

Een doorbraakidee kan vaak niet op een warme ontvangst rekenen, ook al is het nog zo'n waardevolle vondst. 

En dat was precies wat er gebeurde in de film The boy who harnessed the wind. 

Laatst bekeek ik deze film op Netflix en raakte diep onder de indruk van het doorzettingsvermogen van de hoofdpersoon. De film laat zien hoe in een arm dorp in Malawi een ernstig voedseltekort heerst als gevolg van aanhoudende droogte. De dorpsbewoners zijn ten einde raad.

De 13-jarige William let goed op in de klas en krijgt een idee. 

Hij bedenkt een plan om een windmolen te bouwen om daarmee een elektrische waterpomp aan te drijven. 

Maar hij loopt daarbij tegen allerlei problemen aan. Zo wordt hij niet meer toegelaten op school, omdat zijn ouders het schoolgeld niet meer kunnen betalen. Daarmee dreigt hij te worden afgesneden van zijn belangrijkste kennisbron: de schoolbibliotheek met boeken over elektronica. 

Maar ernstiger nog is dat zijn eigen vader Trywell weigert om zijn plan serieus te nemen. Hier staat echt iets op het spel: de bestaande middelen om gewassen te verbouwen versus de onbekende nieuwe methodiek met windenergie. 

Vasthouden aan het vertrouwde bestaande versus de kans om vooruit te komen. Wanhoop versus durf om te veranderen. Aan iets nieuws en onbekends kleven altijd risico's.

Je weet wat je hebt, niet wat je krijgt.

William bouwt eerst een prototype van de windmolen, zodat hij kan laten zien dat zijn idee potentie heeft. Hij past daarmee, waarschijnlijk zonder dat hij dat weet, een belangrijk principe van design thinking toe. 

De eerste stap op weg naar realisatie. Het molentje werkt, maar zijn vader trapt het kapot. William is weer terug bij af. Hij laat zich echter niet uit het veld slaan. Werkend ingrediënt nummer twee: doorzettingsvermogen.

En dan wordt het echt spannend.

Om een grotere windmolen te bouwen, heeft William de fiets van zijn vader nodig. De enige fiets van het dorp en een belangrijk bedrijfsmiddel. Gaat zijn vader zijn fiets opofferen voor een - in zijn ogen zinloos - experiment

Een coalitie bouwen, zie daar ingrediënt nummer drie. Want na tussenkomst van zijn moeder kan William toch het fietswiel gebruiken. Met hulp van zijn vrienden en de resterende leden van het dorp bouwen ze een windturbine op ware grootte.

De turbine doet zijn werk voortreffelijk.

Dan is William natuurlijk de held van het dorp. Hij heeft de dorpsbewoners weer hoop en perspectief teruggegeven. Er stroomt er weer genoeg water over het land om gewassen te verbouwen. 

William straalt ondertussen alleen maar nederigheid uit. Het was verhongeren of het idee doorzetten waarin hij geloofde. Zoveel keuze had hij in zijn eigen ogen niet.

Hoe het verder ging.

Dit verhaal is een waargebeurde geschiedenis, opgetekend in het gelijknamige boek van William Kamkwamba en Bryan Mealer. William ontmoette op een goede dag een journalist die dit verhaal opschreef. Daarna volgde een TED-talk en een studie in Amerika. 

Tegenwoordig is hij uitvinder. Hij woont beurtelings in Amerika en Malawi en inspireert mensen wereldwijd met zijn gedachtegoed. Het is een super inspirerende film over innovatie, het geloof in een betere toekomst en de kracht van goed onderwijs. 

Deze film kan ook uitstekend werk doen als warming up voor innovaties, want het laat zien wat er toch mogelijk is. Aanrader!


Over de schrijver
Jij bent de creator van je eigen verhaal. Maar het is niet makkelijk om dat verhaal te verwoorden. Zeker niet als jij als multitalent een popcornhoofd vol ideeën hebt en overal mogelijkheden ziet. Ik werk met mensen die zich niet langer klein willen houden, maar groter willen groeien. Persoonlijk en met je vak. Ondernemers met een missie, een bijzondere aanpak, heel veel kennis en/of ervaring. Samen met jou ga ik op zoek naar diepere drijfveren, kleurrijke dromen en niet te vergeten jouw missie. Jouw hogere doel, waarvoor jij het allemaal doet. Ik zie snel de rode draad en geef je helderheid. Ik help je om je verhaal te leven: van woorden naar daden. Dat doe ik door middel van coaching, online programma's en vaak ook met mijn eigen pen.