Gebruik de tijd als metgezel | Boekbespreking
28 januari 2018 
1 min. leestijd

Gebruik de tijd als metgezel | Boekbespreking

Zoveel to do’s en maar zo weinig minuten in een uur... Heb jij ook het gevoel dat je meestal achter de feiten aanloopt en dat je te weinig voor elkaar krijgt? En vind je dat je dat prachtige plan of dat ideaal waar je hart sneller van gaat kloppen, nu eindelijk eens uit de grondverf moet krijgen?

Niet nodig, als je het Handboek voor Tijd van Jan de Dreu en Kees Gabriëls gelezen hebt. De auteurs laten zien dat je de tijd niet als schaarse factor hoeft te zien, waarmee je je leven voortdurend onder druk zet. Tijd is ook een kracht die je welbewust kunt inzetten om je doelen op een slimme manier te realiseren.

Begin met je intentie

Dat doe je onder meer door broed- en dubtijd in te bouwen. Je formuleert eerst je intenties en accepteert dat marineren en sudderen erbij horen. Met deze waardevolle aanlooptijd geef je je intuïtie volop de ruimte, verzamel je ervaringen van anderen en kom je tot betere resultaten. 

Als je bewust je intenties meegeeft aan een bepaalde periode of taak, kun je daarmee uiteindelijk van alles voor elkaar krijgen: je jaar inrichten, besluiten nemen, iets nieuws leren of een vergadering goed laten verlopen. 

Je kunt bijvoorbeeld voor het komend jaar een zogenaamde betekenisagenda maken. Hierbij ken je vier tot acht dagen toe aan een periode waarin iets bijzonders gaat gebeuren.

Bouw suddertijd in

Sudderen is je idee doelbewust een poos laten liggen. Vervolgens stel je jezelf open om waarnemingen te doen die bij die intentie passen. Denk aan mensen die je plan verder kunnen helpen of aan financiële hulpbronnen. 

Als de bruikbare signalen herkent, dan ga je daar vervolgens iets mee doen. Daarmee ‘organiseer je het toeval’, waardoor vaak bijzondere dingen tot stand komen.

Denk in meerdere fases

Het mooie van dit boek vind ik het denken in fases. Ga niet met stel en sprong met een idee aan de slag, maar laat het eerst rijpen. Loop ermee rond, verzamel je krachten, leef ernaar toe. 

Ga eerst lezen en neem pas de volgende dag een besluit. Zo behandel je de tijd niet als vijand maar als vriend.


   Handboek voor Tijd

Boekgegevens:

Handboek voor tijd door Kees Gabriëls en Jan de Dreu. Uitgave Caroline van der Post 2017. Het boek is onder meer verkrijgbaar bij Managementboek.nl.
   

Over de schrijver
Alles wat ik doe draait om storytelling. Het is hoe ik denk, hoe ik schrijf en hoe ik de wereld zie. Storytelling is wat mij betreft een cruciale vaardigheid om mensen bij elkaar te brengen. Maar het is niet makkelijk om dat verhaal te verwoorden. Zeker niet als jij een visionair bent of een ideeënfontein en overal mogelijkheden ziet. Als coach en mentor werk ik met ondernemers met een missie, een bijzondere aanpak, heel veel kennis en/of ervaring. Samen met jou ga ik op zoek naar diepere drijfveren, kleurrijke dromen en jouw missie in de vorm van een verhaal.