Verrassen | Het schilderij waarmee ik mezelf verraste
05 februari 2020 
1 min. leestijd

Verrassen | Het schilderij waarmee ik mezelf verraste

Waarmee heb jij jezelf ooit verrast? Lees hier hoe wij iedere avond de zon in de zee zien zakken.

Je kent het wel. Via de sponsor krijg je gratis tickets voor een kunstbeurs in de buurt. 

De locatie ligt toevallig op de route naar het huis van een vriendin, waar je die middag op bezoek gaat. 

Zonder enige verwachting besluit je even een kijkje te nemen. 

Zo dwaalde ik langs alle schilderijen en beeldhouwwerken die in de categorieën vreselijk,twijfelachtig of aardig vielen. Mijn man had zijn eigen route gekozen. 

Toen we elkaar weer ontmoetten, bleek dat slechts één schilderij voor ons beiden er ver bovenuit sprong: een kleurrijk zeezicht met ondergaande zon. Op de voorgrond waren allerlei herkenbare gebouwen van Scheveningen geschilderd, zoals de vuurtoren, het Kurhaus en de pier. 

Daar wonen wij vlakbij. 

Op de lijst was een rood plakkertje aangebracht als teken dat het schilderij al verkocht was. Dat maakte niet uit, want wij hadden zelf geen plannen. 

Onze jongens, toen nog klein, hadden zich ondertussen vermaakt in het lokale kinderparadijs. Nadat we ze opgehaald hadden, liepen we vlak voor ons vertrek nog even met de kinderen langs dat ene schilderij. 

Leuk om te kijken of ze Scheveningen zouden herkennen.

Het plakkertje was weggehaald.

Daarna stond ineens een mevrouw achter ons, die beaamde dat dit werkelijk een prachtig schilderij was. We draaiden ons verbaasd om en zagen een charmante verkoopster. 

Ze schudde verhalen uit haar mouw over de kunstenares, de totstandkoming van het doek, de bijzondere verf met goudglans en nog veel meer. Als je, zoals ik, gevoelig bent voor verhalen, dan ben je al bijna verkocht. 

Toch hadden we nog twijfels. De imponerende prijs liet me net zoveel slikken als een voorstel om een gefrituurde sprinkhaan te verorberen. Het schilderij was overweldigend mooi, maar ook groot. Paste dit formaat wel in onze woonkamer?

De mevrouw kreeg een briljant idee.

Ze bood aan om langs te komen met het schilderij om te zien of het zou passen. Het was namelijk de laatste dag van de kunstbeurs, dus ze moest het schilderij toch al vervoeren. 

Diezelfde avond tilden twee medewerkers het imposante doek bij ons naar binnen. Het formaat paste perfect. De kleuren harmonieerden prachtig met ons interieur. 

En hoe geniaal was het om naar dit doek te kijken en alle muren weg te denken. Dan zagen we gewoon - precies in de juiste richting - iedere avond de zon in de zee zakken!

Het schilderij had ons gevonden en is nooit meer weg gegaan.

Hoe laat jij toevalstreffers toe in je leven? Met welke onstuimige keuze heb jij jezelf wel eens verrast?


Over de schrijver
Alles wat ik doe draait om storytelling. Het is hoe ik denk, hoe ik schrijf en hoe ik de wereld zie. Storytelling is wat mij betreft een cruciale vaardigheid om mensen bij elkaar te brengen. Maar het is niet makkelijk om dat verhaal te verwoorden. Zeker niet als jij een visionair bent of een ideeënfontein en overal mogelijkheden ziet. Als coach en mentor werk ik met ondernemers met een missie, een bijzondere aanpak, heel veel kennis en/of ervaring. Samen met jou ga ik op zoek naar diepere drijfveren, kleurrijke dromen en jouw missie in de vorm van een verhaal.