En toch | Vertel liever een passend verhaal

Welk verhaal vertel jij over jezelf, over je leven en over je toekomst? Als je zelf mag kiezen, vertel dan een passend verhaal waarmee je jezelf en anderen verder helpt.

In een presentatie, bij de dokter of de therapeut, tijdens een sollicitatiegesprek en natuurlijk ook met familie en vrienden: we vertellen altijd verhalen, ook al zijn we ons daarvan lang niet altijd bewust. We kunnen niet anders, want ons brein is zo geprogrammeerd.

Je kent vast in je eigen leven ook voorbeelden van verhalen die je jezelf vertelt.

Zo'n verhaal is nooit een objectieve werkelijkheid

We interpreteren onze emoties en de manier waarop we gehandeld hebben. We kiezen welke elementen we in de schijnwerpers zetten en we bepalen wat we weglaten. Zo luchten we ons hart, vertellen we wat we hebben meegemaakt en amuseren we elkaar. 

Maar dat is niet het enige. Het creëren en vertellen van een verhaal is ook een krachtige manier om je eigen leven te begrijpen en zo mogelijk ook te veranderen. Dan heb ik het over de verhalen van alledag - het verhaal dat je vertelt tijdens het avondeten of als je een bekende ontmoet - maar ook het grotere verhaal over je levensloop. 

Als je je daarvan bewust bent, heb je een krachtig middel in handen om sturing te geven aan je leven. En dat is goed nieuws.


Als je je verhaal verandert, kun je je leven veranderen.

Het gaat wat ver om jezelf op die manier achteraf toch nog een gelukkige jeugd te bezorgen. Maar je kunt in je verhaal wel momenten naar voren halen dat je sterk was, dat je voor jezelf opkwam of zelfs dat je boven jezelf uitsteeg. Je kunt een bijzondere kant van jezelf laten zien. 

Of je vertelt een verhaal waarbij je flink in de moeilijkheden terecht kwam, maar waarbij het uiteindelijk toch weer op zijn pootjes terecht kwam. Dat noem ik een En-toch-verhaal. 

Hierbij een eigen voorbeeld van een verhaal over een ommekeer van enkele jaren geleden:  


De beroemdste wegenwachtman van Nederland

Toen ik eens met de auto over de snelweg reed, voelde ik dat ik geen grip meer had op de motor. Ik slaagde er nog net op tijd in om de auto naar de kant van de weg te sturen, waar ik tot stilstand kwam.

Daar zat ik, gestrand langs een van de drukste snelwegen van Nederland. Geen idee hoe ik daar ooit vandaan kon komen, want er was vlak voor het viaduct nauwelijks ruimte om weer in te voegen. En hoe kreeg ik de motor weer aan de gang?

Ik probeerde een nummer te bellen, maar vanwege de stress lukte dat allemaal niet zo snel.

Toevallig reed er een busje van de wegenwacht langs, die meteen achter mij halt hield. Mevrouw, u staat daar zeer onveilig, zei de wegenwachtman op dringende toon. Hij sleepte mijn auto meteen mee naar een betere plek bij een benzinepompstation om de auto te inspecteren.

Daar bleek dat hij de motor niet ter plekke kon repareren.

De wegenwachter riep een collega op om mijn auto naar de garage te slepen. "Weet u dat u ontzettend veel geluk hebt", zei de man die me van de weg had opgepikt. "U mag namelijk mee met Gijsbert, de beroemdste wegenwachtman van Nederland."

Als niet-ANWB-lid had ik geen idee wie Gijsbert was, maar daar kwam ik al snel achter. Hij bleek de vaste columnist te zijn van De Kampioen, het veelgelezen magazine van de ANWB.

En toch kwam alles zo weer op zijn pootjes terecht. Ik stapte in de cabine en luisterde naar Gijsbert, die vol kleurrijke verhalen zat en ook nog wat slimme tips deelde.

Na het afleveren van mijn auto bij de garage bracht hij me ook nog thuis. Topservice! Natuurlijk werd ik na deze gebeurtenis alsnog lid. En in iedere Kampioen bladerde ik als eerste naar de column van Gijsbert!

 

Vertel een passend verhaal

Als je met deze bril naar je eigen leven kijkt, zitten er meer momenten in over veerkracht, hulpbronnen of positieve wendingen dan je op het eerste gezicht denkt. 

Mijn tip: verzamel dit soort krachtige momenten. Die momenten kun je vervolgens als kralen aan elkaar rijgen, zodat er een nieuw samenhangend verhaal ontstaat. Een verhaal waaraan je kracht ontleent en waarmee je jezelf en anderen inspireert. 

Daarmee vertel je bijvoorbeeld dat jij altijd wel een weg weet om met lastige gebeurtenissen om te gaan. Of je vertelt dat er altijd wel mensen op je pad komen die je verder helpen als je in de puree zit.

Aan de slag met je eigen verhaal

Het is tijd om te doen waar je goed in bent en wat je echt blij maakt. Met je eigen verhaal. Hoe je dat precies doet, daarover gaat mijn boek Jongleren met Vermicelli - creëer en leef je verhaal. Het boek staat vol opdrachten, tips en ideeën om op een andere manier met je verhaal aan de slag te gaan. 

Het mooie is dat we altijd weer nieuwe verbanden zien waardoor ons verhaal ineens logisch wordt. Je gebruikt de 'vermicelli' in je leven om er op creatieve wijze iets nieuws van te maken: het zijn losse stukjes die je in elkaar past.