Boek | Wat een boek schrijven écht met je doet
Het schrijven van een boek is een avontuur dat verder gaat dan woorden op papier zetten. Het is een reis die je niet alleen als schrijver, maar ook als mens diepgaand verandert. Hier lees je wat deze reis met je doet.
Marijn, docent beeldende vorming op een middelbare school, stapt het nieuwe jaar binnen in een gedurfde outfit: een glanzend jasje met bijpassende puntlaarsjes en oorbellen die fonkelen bij elke stap.
Haar opvallende laarsjes, oorbellen en jasjes zijn haar handelsmerk. Zelfs in een schoollokaal waar gekliederd wordt met verf en Oost-Indische Inkt blijft ze trouw aan haar uitgesproken stijl. Een vaste groep meiden, die er zelf vrijwel allemaal hetzelfde uitzien, is zichtbaar onder de indruk van haar verschijning.
Haar kleding is niet zomaar een keuze, het is een statement.
Marijn wil uitstralen wie ze is: creatief, zelfbewust en een tikkeltje eigenzinnig. Haar puntlaarzen geven haar een gevoel van kracht en zelfverzekerdheid in de klas.
Misschien herken je dat wel: de twijfel of wat jij te zeggen hebt wel interessant genoeg is. Maar net zoals Marijn haar kleding inzet om haar persoonlijkheid te onderstrepen, is het schrijven van een boek een vorm om jezelf uit te drukken.
Dat gaat verder dan woorden op papier zetten. Schrijven dwingt je, net als het kiezen van een opvallende outfit, om stil te staan bij wie je bent en wat je wilt uitdragen.
1. Je (her)ontdekt je eigen stem
Schrijven dwingt je te onderzoeken wat jij te zeggen hebt. Wat maakt jouw perspectief uniek? Je leert niet alleen beter te schrijven, maar ook beter te begrijpen wie je bent. Je stem wordt scherper, duidelijker en meer van jou.
2. Het dwingt je tot scherpe keuzes
Een boek schrijven vraagt om structuur, keuzes en toewijding. Elk woord telt. Je leert bijzaken van hoofdzaken te onderscheiden. Soms betekent dat rigoureus schrappen, soms wel meer dan honderd pagina's. Dat kan pijnlijk kan zijn, maar het verhaal wordt er vrijwel altijd sterker door.
3. Je groeit in doorzettingsvermogen
Er zullen momenten zijn waarop schrijven stroef gaat. Misschien voelt je tekst vlak, of weet je niet hoe je verder gaat.
Juist die worstelingen maken je boek sterker, al was het alleen maar omdat je hierdoor veel over jezelf en je onderwerp leert. Een auteur vertelde me eens dat ze haar manuscript al drie keer wilde deleten. Gelukkig maar dat ze dat niet deed, want die laatste versie vormde de doorbraak.
4. Het versterkt je zelfvertrouwen
Een boek schrijven is een marathon. Als je die uitloopt, mag je trots zijn. Niet omdat anderen dat zeggen, maar omdat jij weet hoeveel bloed, zweet en tranen erin zitten. Het maakt je bewust van je eigen kracht en doorzettingsvermogen.
5. Je creëert iets blijvends
Het besef dat je jouw verhaal hebt vastgelegd, geeft een diep gevoel van trots. Ik heb diverse reacties van lezers ontvangen die na het lezen van een van mijn boeken hun leven hebben veranderd. Ook jouw boek kan dat teweeg brengen.
6. Het verandert hoe je jezelf ziet
Als je een boek hebt geschreven, ben je ineens een auteur. Dat voelt misschien onwennig, maar het geeft je een nieuwe identiteit die deuren opent, zowel persoonlijk als professioneel.
Marijn zag zich niet alleen als docent, maar ook als rolmodel voor leerlingen die op zoek zijn naar een manier om een eigen stijl te creëren. Net zo kan het schrijven van een boek je helpen jezelf te zien als meer dan alleen iemand met ideeën. Je bent iemand die iets waardevols te delen heeft.
Het schrijven van een boek is niet alleen een reis naar een tastbaar eindproduct, maar vooral een reis naar jezelf.
En jouw boek kan de springplank zijn voor jouw lezers. Je weet wel, de mensen waar je het allemaal voor doet!