Wat we kunnen leren van Lupin (en niet alleen zijn briljante infiltreertechniek)
Wat kunnen we leren van de Netflix-serie Lupin? Allereerst zijn briljante infiltreertechniek. Maar er is nog meer, en dat is de manier waarop gentleman-inbreker opereert op de toppen van zijn kunnen. Zijn Zone of Genius.
Mocht je het gemist hebben: gentleman-inbreker Assane Diop is terug! Dit keer duikt hij in de Netflixserie Lupin onder meer op als tuinman op een gigantisch landgoed.
Als je ook een liefhebber bent van Lupin, dan spreken we meteen dezelfde taal. En daar wil ik het juist even over hebben.
Misdaadseries boeien me nauwelijks, maar voor Lupin ben ik als een blok gevallen.
Vanwege die brede charmante lach van acteur Omar Sy en zijn intrigerende dubbelzinnigheid als held én dief.
Op die dubbelzinnigheid kom ik nog terug, maar eerst zijn inbrekerstactieken met infiltratie, vermommingen en uitgekiend taalgebruik.
Assane Diop kiest in de serie Lupin de meest onmogelijke objecten uit voor zijn diefstallen, zoals een zwaarbewaakte zwarte parel of een schilderij van Manet.
Deze diefstallen krijgt hij voor elkaar dankzij een extreem goede voorbereiding. Op het bizarre af.
En dat maakt deze briljante dief zo fascinerend.
Het nieuwe doelwit is een kostbare armband, waarvan de draagster zich in een hypersjiek kasteel bevindt. Om binnen te komen infiltreert hij in het huispersoneel.
Zijn geheime kracht: hij weet precies wat zijn collega’s bezighoudt. Zo voert hij een geniaal gesprek met de tuinlieden, waarbij Assane zich voordoet als geroutineerde vakman.
Allereerst suggereert hij dat ze niet op de hoogte zijn van een cruciale app-groep, waar veranderingen in hun werk aangekondigd zijn.
Oef, die komt binnen. Zijn ze soms buitengesloten? Staat hun baan op het spel?
Het wantrouwen smelt weg.
Als Assane vervolgens over de betreurenswaardige beukenheg begint, heeft hij de tuinlieden helemaal in zijn zak zitten. ‘De planten staan in te dichte grond, waardoor de wortels verrotten’, zegt Assane. Ah oui, dat hebben ze al zo vaak bij de baas onder de aandacht gebracht.
De aandacht is nu volledig verlegd naar de baas, die hen maar niet snapt.
In een organisatie zijn medewerkers vaak de zwakste schakel in de beveiliging, helemaal als ze denken dat de indringer 'een van hen' is. In de wereld van (computer-) inbraken heet deze tactiek social engineering.
Nu wil ik niemand stimuleren om heimelijke infiltratie-acties uit te voeren; het gaat me erom hoe je mensen meekrijgt.
Als je mensen enthousiast wil maken voor jouw visie, moet je denken zoals zij. Je moet weten waar ze onderling over praten. Je weet precies waar ze van wakker liggen. En je gebruikt hun exacte woorden.
Dat geldt ook als jij een missie hebt, bijvoorbeeld om mensen meer persoonlijke aandacht te geven in de zorg of het onderwijs.
Sluit extreem goed aan op de belevingswereld van anderen als je wil dat mensen je vertrouwen en je volgen. Met dezelfde taal. En natuurlijk ook met verhalen.
Lupin opereert tijdens zijn vermommingen volledig in zijn Zone of Genius.
Hij doet waarin hij het allerbeste is. Om echt je doelen te bereiken, zouden we allemaal minstens voor 30 procent in onze Zone of Genius moeten werken en onze superkrachten inzetten.
Misschien weet jij niet goed wat je superkrachten zijn. Of je hebt tegenstrijdige eigenschappen en verlangens, net zoals Assane dief én held is.
Zo vind je het bijvoorbeeld erg leuk om je enorm te verwonderen én ben je tegelijkertijd heel doelgericht. Je bent een honkvaste nomade. Of een luie workaholic.
Dan zie je helemaal niet wat je verhaal zou kunnen zijn.
Je mist de rode draad, waarmee jij jouw veelheid aan interesses en talenten aan elkaar kan verbinden en waarmee jouw missie 'logisch' wordt.
Ik bied je aan om daarover vrijblijvend met mij in gesprek te gaan. Ik ben er gek op om dit soort draden te ontwarren (waarschijnlijk is dat mijn Zone of Genius).
>> Boek hier je adviesgesprek in.
Ik spreek je graag!