Zone of Genius: zet je superkrachten in actie
17 oktober 2023 
3 min. leestijd

Zone of Genius: zet je superkrachten in actie

Weet jij wanneer jij in je Zone of Genius bevindt? Die plek waarin al jouw talenten samenvloeien en jij prestaties levert op het toppen van je kunnen? Lees hier wat jouw Zone of Genius is en hoe je dat bij jezelf ontdekt.

Voer jij je dagelijkse taken uit omdat het nu eenmaal van je verwacht wordt? Of ben jij actief op op de toppen van je kunnen?

De kans is groot dat je de meeste betekenis hebt voor zowel jezelf als anderen wanneer je het laatste doet. Dan barst je van de energie. Je benut je eigen persoonlijkheid, je straalt en je leeft volgens je eigen spelregels.

Dit is wanneer je je bevindt in jouw Zone of Genius.

Het concept van de Zone of Genius is ontwikkeld door de Amerikaanse auteur Gay Hendricks en uitvoerig beschreven in zijn boek The Big Leap Dit is de magische plek waar je helemaal opbloeit, omdat je natuurlijke talenten en vaardigheden precies samenvallen.

De meeste mensen werken in hun Zone of Excellence. Hier ben je bekwaam in wat je doet en voel je je comfortabel: activiteiten organiseren, meetings voorbereiden, opdrachten uitzetten. Maar als je eerlijk bent, mis je het intuïtieve gevoel van gemak en flow.

Je kunt gemakkelijk denken dat je iets doet dat goed bij je past, vooral als het een relatief eenvoudige manier is om inkomen te verdienen. Maar in werkelijkheid loop je op den duur hierop leeg als een lekke ballon. Vooral als dit de enige activiteiten zijn die je onderneemt.

De Zone of Genius is de plek waarin je volledig in je element bent. 

Hier voer je activiteiten uit die je uitstekend afgaan zonder dat je er veel over hoeft na te denken. Je zet volop je aangeboren talenten en vermogens in, in plaats van aangeleerde vaardigheden.

Dit stelt je in staat om uniek en onderscheidend werk te leveren dat verder gaat dan wat anderen op dit vlak kunnen bereiken.

  • Je gebruikt bijvoorbeeld je intuïtie om de vinger op de zere plek te leggen. Het is gewoonweg direct zichtbaar voor je.
  • Je bedenkt moeiteloos nieuwe metaforen of concepten.
  • Je kunt snel ideeën genereren, terwijl anderen moeite hebben om op gang te komen.
  • Je ziet meteen waar iets niet klopt in de stijl, de uitstraling of de opbouw.
  • Je hebt altijd een bepaalde mate van zelfverzekerdheid, ongeacht wat er gebeurt.

Werken vanuit je Zone of Genius biedt je persoonlijke voldoening.

Tegelijkertijd gebeurt er nog veel meer. Want juist vanuit deze plek kun je ook buitengewone waarde leveren aan anderen. Hoe meer je floreert, hoe betere resultaten je behaalt. Je bent niet alleen je eigen energiebron, maar ook een oplaadstation voor anderen.

Die zalige Zone of Genius lijkt het paradijs te zijn. Maar gek genoeg herken je deze plek niet altijd.

Soms moet je de vragen over je persoonlijke floreerzone een poos met je meedragen voordat je ontdekt wat jouw plek is waarin je talenten samenvallen. Je zou dan zomaar je droomhuis kunnen bouwen met een geweldige koepel, waar je al je interesses, liefdes en activiteiten kunt onderbrengen

Soms voelt het ook niet als een bijzonder talent; eerder als iets dat naar jouw idee iedereen wel kan. Het zijn dingen die je zo soepel afgaan, dat je denkt: 'dat kan toch iedereen?' Maar juist dat ontspannen gevoel of die superfocus zijn tekens dat je op de goede weg bent.

Dat vanzelfsprekende gemak is hét kenmerk van de Zone of Genius. 

Ik heb er zelf wel even over gedaan voordat ik mijn superkrachten herkende. Nu voel ik het helemaal wanneer ik intensieve gesprekken voer waarbij ik in een hogere staat van alertheid kom. Ik weet helderheid te scheppen in chaotische gedachten van mijn gesprekspartners en zie duidelijke rode draden.

Het helpt om goed te luisteren naar wat anderen bij jou opmerken. "Je stelt altijd scherpe vragen," is de meest gehoorde reactie tijdens mijn gesprekken en verhaalsessies. "Jij weet orde aan te brengen in mijn popcornhoofd."

Maar het is vooral het gevoel dat ik helemaal spot on ben. Ik kan eindeloos luisteren naar verhalen en ze extra kracht geven om ze de wereld in te sturen. Wanneer ik op deze manier aan het werk ben, voelt het als spijbelen.

Om in je Zone of Genius te stappen is moed nodig. 

Het vraagt erom dat je je superkrachten de aandacht geeft die ze verdienen en in de wereld brengt. Je leeft niet het standaardleven van anderen, maar je bekent kleur en bepaalt je eigen spelregels.

Wat zijn jouw superkrachten waarmee jij in jouw Zone of Genius tuimelt? Ben benieuwd!Over de schrijver
Alles wat ik doe draait om storytelling. Het is hoe ik denk, hoe ik schrijf en hoe ik de wereld zie. Storytelling is wat mij betreft een cruciale vaardigheid om mensen bij elkaar te brengen.Maar het is niet makkelijk om dat verhaal te verwoorden. Zeker niet als jij een visionair bent of een ideeënfontein en overal mogelijkheden ziet.Als coach en mentor werk ik met ondernemers met een missie, een bijzondere aanpak, heel veel kennis en/of ervaring. Samen met jou ga ik op zoek naar diepere drijfveren, kleurrijke dromen en jouw missie in de vorm van een verhaal.