Week na week stond de groentezak bij de verkeerde voordeur
Laatst belde de buurman van nummer 19 aan met een papieren zak vol verlepte groenten in zijn hand. Deze groentezak werd elke keer ten onrechte bij zijn voordeur neergezet, morde hij.
Wekenlang bleek hij de zak in alle stilte naar mijn voordeur te hebben verplaatst. Ik ben namelijk degene met een abonnement op het pakket biologische groenten.
Maar nu had hij er helemaal genoeg van. Toen hij enkele dagen niet thuis was geweest, waren de wortelen, snijbiet en prei-stengels voor zijn voordeur helemaal verpieterd.
Verwonderd keek ik hem aan. Al vele jaren ontvang ik mijn groenteabonnement op nummer 15, dus waarom zou de bezorger de zak nu ineens bij nummer 19 parkeren? Het juiste huisnummer stond bovendien duidelijk op de zak vermeld.
Ik belde de leverancier, maar die begreep er ook niets van.
Nee hoor, onze bezorger zet de zak altijd neer bij nummer 15.
Het werd steeds raadselachtiger. Als het glashelder was bij welk huisnummer de groenten bezorgd moesten worden, hoe kon de bezorger dan week na week het verkeerde doen?
Als jij teksten schrijft, gebeurt er misschien iets soortgelijks.
Je schrijft iets, maar de boodschap komt totaal niet over. Mensen reageren niet. En jij snapt niet hoe dat komt, want het is toch allemaal zo logisch?
Maar vanuit jouw perspectief zie jij niet waar het mis gaat. Waar hangt jouw lezer uit? Wat heeft hij of zij nog meer te doen in zijn leven? Hebben jullie het wel over hetzelfde?
Pas als je je verplaatst in het perspectief van de ander, dan zie je het ineens.
Bij toeval ontdekte ik hoe de vork in de steel zat met de groentetas.
Want op een dag stond ik midden op straat even stil. Precies op de plek waar de bezorger doorgaans zijn busje even parkeert om de zak af te leveren.
Vanuit dit punt zag ik dat er bij nummer 19 helemaal geen huisnummerplaatje op de gevel hangt. Het huisnummer van de buren op 17 sprong vanuit deze plek juist wel in het oog.
Bij toverslag begreep ik wat er gebeurde.
Waarschijnlijk was er een nieuwe bezorger actief, die het huis links van nummer 17 als nummer 15 beschouwde. Terwijl ons huis rechts van nummer 17 ligt, meer verscholen achter een beukenhaag.
Deze verklaring gaf ik door aan de leverancier.
Sindsdien krijg ik de groentezak weer keurig bij mijn eigen voordeur bezorgd, zonder tussenkomst van de buurman.
Wil jij ook lezersgericht leren schrijven?
Ik noem dat Schrijven met Plakkracht. Lezers vinden jouw teksten zo aantrekkelijk dat ze jouw verhaal onthouden. Ze snappen bovendien precies wat jij bedoelt, omdat het aansluit bij hun eigen perspectief.
Voor jou als je iets wil uitdragen dat tot nu toe niet opgepikt wordt. Jouw missie bijvoorbeeld om de wereld liefdevoller, gelijkwaardiger of duurzamer te maken.