Plakkracht | De angstgeur van vers gemaaid gras

Opmerken dat ergens een luchtje aan zit: zo'n uitdrukking is er niet voor niets. Want hoewel er vaak gezegd wordt dat mensen een slecht ontwikkeld reukorgaan hebben, kunnen onze reukorganen juist ontzettend veel geuren waarnemen.

De Duitse wetenschapper Andreas Keller schat zelfs dat onze neuzen in staat zijn meer dan één biljoen aan geuren te onderscheiden.

Probeer je dat eens voor te stellen!

Niet alleen verleidelijke lavendel, patchouli en chocolade, maar ook onraad, angstzweet en tal van andere emoties. Je neus is het meest gevoelige zintuig om iets waar te nemen, gevoeliger nog dan onze ogen en oren bij elkaar opgeteld.

Als je denkt dat mensen wonderlijke wezens zijn met hun geurvermogens, dan val je bij planten helemaal van de ene verbazing in de andere.

Zo is de zoetige geur van vers gemaaid gras eigenlijk plantaardig angstzweet. 

Grasplanten waarschuwen elkaar met alarmstoffen voor naderend vee, waarna ze hun sprieten taaier en minder smakelijk maken. Tegen een grasmaaier zijn ze helaas niet opgewassen...

Tot slot zijn er natuurlijk nog de dieren. Het reukvermogen van honden is legendarisch. Ik vind het fabelachtig dat zij de angstdromen van mensen met een post-traumatische stressstoornis kunnen waarnemen om ze uit hun nachtmerries te verlossen.

Mensen, planten, dieren: je herkent hier vast een drieslag. 

De drieslag is een ideale formule om schrijfwerk plakkracht te geven.

Ook mijn training Schrijven met Plakkracht is gebaseerd op een drieslag.

Structuur, verbeelding en storytelling. 

Dat zijn de drie pijlers waar je naar hartelust tegenaan mag leunen als je teksten wilt schrijven die je lezers raken.

Effectief schrijven gaat verder dan woorden op papier zetten. Het gaat om het raken en in beweging brengen van je lezers.

Want plakkracht inzetten in je schrijfwerk betekent invloed uitoefenen. Pas als mensen meteen begrijpen wat je bedoelt en het ook voelen, komen ze in beweging.

En resultaten boeken met je schrijfwerk, daar is het jou toch ook om te doen?


Wil jij ook leren schrijven met plakkracht?

Dan is nu de tijd om daar daadwerkelijk iets mee te gaan doen.

Deze training is bedoeld voor professionals die meer en toegankelijker willen leren schrijven. Concreet, ideeënrijk en met een stok achter de deur om het daadwerkelijk te gaan doen.

Aanmelding kan via deze link: Schrijven met Plakkracht.

Zie je daar!