Verse schrijfinspiratie: voeg avontuur toe
29 januari 2020 
2 min. leestijd

Verse schrijfinspiratie: voeg avontuur toe

Je schrijft aardige stukjes, maar toon, thema en tempo zijn eigenlijk altijd hetzelfde. Hoe giet je je ideeën in een andere mal? Voeg avontuur toe aan je schrijfwerk.

Hoe lekker gemaakt ook, tomatensoep zonder tomaten is geen tomatensoep. 

Precies zo is een verhaal zonder conflict geen verhaal. 

Het grootste probleem met blogs en ander schrijfwerk is precies dat gebrek: ze kabbelen voort. Het ontbreekt dus aan spanning. Het schuurt niet. 

De oplossing is daarmee ook duidelijk: gooi olie op het vuur en creëer een conflict.


Zoek het avontuur in je schrijfwerk

Met deze aanknopingspunten schrijf je een verhalend stuk, waarin de spanning vanaf het begin al voelbaar is. Daardoor raakt je lezer vaak gebiologeerd en op zijn minst nieuwsgierig naar de afloop.

>> Radicale breuk

Waarover ben je laatst helemaal van mening veranderd? 

Houd eerst een brainstorm over deze vraag Schrijf al je invallen als losse ideeën op aparte post-its. Sorteer je ideeën en bundel zo nodig. Kies de invalshoek die je het meest aanspreekt.

Schrijf daarna een dampende column over dit onderwerp.

>> En toch

Zoek naar een verhaal in je eigen leven waarop alles tegen leek te zitten en waarbij er toch een uitweg bleek te zijn. Dit noemen we een en-toch-verhaal.  Een voorbeeld van een en-toch-verhaal lees je hier.

Schrijf dat verhaal beeldend op en leg het accent op de ommekeer of wending: het moment dat het er ineens anders uit kwam te zien.

>> Wild begin

Neem een uitdagende beginzin als opstapje. Een voorbeeld van zo'n uitdagende zin:

We knarsten ongemakkelijk verder over het grind. Weten en er wat aan doen, daar zit een wereld tussen.Na het feest komt de kater.

Laat je inspireren door een van deze zinnen en schrijf over wat er daarna gebeurde. Zoek het avontuur in je eigen belevenissen en laat je lezer het meebeleven.


  Ik ben benieuwd! 

Over de schrijver
Jij bent de creator van je eigen verhaal. Maar het is niet makkelijk om dat verhaal te verwoorden. Zeker niet als jij als multitalent een popcornhoofd vol idee├źn hebt en overal mogelijkheden ziet. Ik werk met mensen die zich niet langer klein willen houden, maar groter willen groeien. Persoonlijk en met je vak. Ondernemers met een missie, een bijzondere aanpak, heel veel kennis en/of ervaring. Samen met jou ga ik op zoek naar diepere drijfveren, kleurrijke dromen en niet te vergeten jouw missie. Jouw hogere doel, waarvoor jij het allemaal doet. Ik zie snel de rode draad en geef je helderheid. Ik help je om je verhaal te leven: van woorden naar daden. Dat doe ik door middel van coaching, online programma's en vaak ook met mijn eigen pen.