Chat GPT | Maak als schrijver creatief gebruik van de AI-tool

Kan ChatCPT of andere software met kunstmatige intelligentie (AI ) jouw werk met teksten overnemen? Dikke kans van wel, want de mogelijkheden met spraak, schrijven en vertalen zijn nu al verbluffend. Oók als het om creatief schrijven gaat.

Dacht jij ooit, net als ik, dat een computerprogramma niet creatief kon schrijven?

Think again.

De nieuwste AI-tool komt een heel eind bij creatief schrijven.

Als je een beetje opgelet hebt in de schrijfwereld, dan heb je al kennis gemaakt met ChatGPT: een laagdrempelige chatbot die teksten genereert op basis van kunstmatige intelligentie.

Vraag ChatGPT iets over een willekeurig onderwerp en hij schrijft voor je ogen een gedegen stuk tekst. 

Je kunt hem gewoon aan het werk zetten om blogs, e-mails of meteen een compleet werkstuk te schrijven. Bedenk het maar en ChatGPT maakt er iets heel behoorlijks van. Hij heeft zelfs een betere beheersing van het Nederlands dan menige landgenoot. 

Bij mijn testrondes kwam hij met een smakelijk recept over erwtensoep en met een zinnig verhaal over creatief schrijven. Ook is ChatGPT de auteur van deze haiku over sneeuw: 

Witte sneeuwvlokken 

dansen op de winterwind 

stille schoonheid neer

Meestal schrijft ChatGPT iets te gedegen. 

Hij houdt van dezelfde soort zinnen, is behoorlijk monotoon en komt niet bijster verrassend uit de hoek. Het is niet communiceren, het is feitjes oplepelen (die niet correct hoeven te zijn). 

De connectie met je lezer leggen, dat doe je nog altijd zelf. 

Hetzelfde geldt voor het toevoegen van plakkracht, waardoor je teksten kleverig, doorkneed en sappig worden. Je wil misschien inspirerend zijn of juist verleidelijk. 

Originele vondsten, zintuiglijke belevingen, uitgekiende details; daarvoor ben jij als schrijver (gelukkig) nog steeds nodig. 


ChatGPT vindt dat zelf ook.

En dat is meteen wel verbluffend! Want dit antwoordde Chat GPT op mijn vraag of een robot creatief kan schrijven: 

In principe is het mogelijk voor een robot om creatief te schrijven, aangezien een robot in staat is om bepaalde informatie te verwerken en op basis daarvan beslissingen te nemen. Echter, de creativiteit die we vaak associëren met menselijk schrijven komt voort uit de unieke persoonlijkheid en ervaringen van de schrijver. Aangezien een robot niet over dergelijke persoonlijkheid en ervaringen beschikt, zou het resulterende werk waarschijnlijk minder origineel en meer gestructureerd zijn dan wat een menselijke schrijver zou produceren.

Maar laat je niet in slaap sussen. Er zal steeds meer mogelijk zijn met kunstmatige intelligentie in teksten, want ChatGPT is enorm leergierig. Er komt een dag dat je tegen hem kan zeggen: 'schrijf een speelse column in de stijl van mijzelf'.  

De vraag is eerder: hoe kun je als tekstschrijver gebruik maken van kunstmatige intelligentie? 

Op een slimme en creatieve manier, zodat jouw eigen schrijfwerk er beter van wordt?

Je gebruikt bijvoorbeeld ChatGPT als je charmante assistent. Laat hem de basisingrediënten van je artikel verzamelen. Of zet hem in als zoekmachine of brainstorm-tool. 

Vervolgens check je de feiten (nog wel nodig) en giet je eigen sausje erover: jouw Unique Storypoint

Dat persoonlijke sausje zal meer aandacht vragen dan voorheen. 

Met de hete adem van chatbots in je nek is het meer dan ooit belangrijk om met je eigen teksten op te vallen en te overtuigen.

Het geven van de juiste opdrachten aan de chatbot, dat wordt een nieuwe creatieve skill die iedere (tekst)schrijver zal moeten beheersen. Net zoals David Hockney met de iPad de schilderkunst opnieuw heeft uitgevonden en helemaal naar zijn hand heeft gezet.

Maar dit is ook duidelijk: doe meer dan ooit je best om je teksten te laten pakken, prikkelen en overtuigen. Teksten die op de vlakte blijven, zullen nooit het verschil maken.

Home made met een beetje hulp van ChatGPT, dat wordt het keurmerk van knettergoede schrijvers.