Holderdebolder met ChatGPT: witheet en gepassioneerd
23 januari 2023 
2 min. leestijd

Holderdebolder met ChatGPT: witheet en gepassioneerd

Werken met ChatGPT als je (tekst)-schrijver bent? Het is slim uit te vogelen wat ChatGPT en andere tools met kunstmatige intelligentie voor jou kunnen betekenen. Want voor je het weet doe je als tekstschrijver niet meer mee.  

Lauwwarm is niet goed. Heet is ook niet goed. Witheet en gepassioneerd is de enige manier om te zijn.

Roald Dahl zei dit ooit. En dit was precies wat er de afgelopen dagen met mij gebeurde. Zo holderdebolderde ik zomaar de wereld in van ChatGPT.

Mijn innige samenwerking met deze tekstrobot begon trouwens helemaal niet zo onstuimig. 

Nog maar enkele weken geleden hield ik de boot af toen ik voor het eerst een demo zag met ChatGPT. Hij kon zeker nette teksten schrijven. Maar iets creatiefs uitrichten? 

Dacht het niet.

Toch was mijn nieuwsgierigheid gewekt. 

Deze AI-tool kon werkelijk verbluffende informatie bij elkaar brengen.  

Maar ook excelsheets vullen. Computercodes schrijven. Gedichten maken. Improviseren. Synoniemen zoeken. Je op sleeptouw nemen langs verborgen plekjes in Parijs, die ik zelf ook nog niet ken. 

Hij kent zelfs een beter recept voor erwtensoep dan mijn moeder.


Daarom waagde ik een sprong in het diepe. 

Ik spitte allerlei verhandelingen door van testers en probeerde zelf van alles uit. Roald Dahl schreef ook: "Als je in iets geïnteresseerd bent, gelijk wat het is, ga ervoor op volle kracht. Omarm het met beide armen, koester het, hou ervan en bovenal: wees erdoor gepassioneerd."

Al snel ontdekte ik dat ChatGPT wel degelijk verrassende en creatieve invalshoeken kan vinden. Je doet ChatGPT echt tekort als je 'm alleen gebruikt om met een paar muisklikken een stel teksten te produceren.

Want ChatGPT kan zoveel meer. Je kunt 'm zelfs inzetten als storyteller.

Het resultaat?

Het komt allemaal aan op het stellen van de juiste vragen aan ChatGPT, net zoals een slimme detective zou doen. Een kunst op zich. Maar als je het eenmaal in de vingers hebt, gaat de rest bijna vanzelf. 

Als de Amerikanen tenminste nog niet wakker zijn, want aan de overkant van de oceaan hebben ze de taalrobot massaal in gebruik genomen. Dat leidt helaas vaak tot overbelasting van het systeem. Gelukkig pakt ChatGPT in de ochtenduren zelfverzekerd ieder klusje aan. 

Dit alles is te waardevol om voor mezelf te houden, bedacht ik me. Binnen twee dagen schreef ik een toegift voor de deelnemers aan mijn nieuwe schrijftraining Meesterschap met Plakkracht over de manier waarop je als schrijver stevig samen optrekt met ChatGPT.

ChatGPT biedt een schat aan creatieve mogelijkheden.

Als je de taalrobot maar specifieke instructies weet te geven. 

Werk met 'm samen.

Omarm en gebruik het.  

Witheet en gepassioneerd :)


Over de schrijver
Alles wat ik doe draait om storytelling. Het is hoe ik denk, hoe ik schrijf en hoe ik de wereld zie. Storytelling is wat mij betreft een cruciale vaardigheid om mensen bij elkaar te brengen. Maar het is niet makkelijk om dat verhaal te verwoorden. Zeker niet als jij een visionair bent of een ideeënfontein en overal mogelijkheden ziet. Als coach en mentor werk ik met ondernemers met een missie, een bijzondere aanpak, heel veel kennis en/of ervaring. Samen met jou ga ik op zoek naar diepere drijfveren, kleurrijke dromen en jouw missie in de vorm van een verhaal.