Vijf tips om jouw dromen te realiseren
Wanneer jij jouw wensen voor jezelf helder hebt, hoe kom je dan op de plek die je voor ogen hebt? Met deze super concrete tips kun jij jouw dromen realiseren.
Het kan over een droomreis gaan. Een expositie van je kunstwerken. Of het verlangen om meer voor jezelf te kiezen in plaats van verwachtingen van anderen in te lossen.
Wat jouw droom is, bepaal je helemaal zelf. Wat je droomplan ook is, het helpt om je idee super concreet te maken.
Een 'grote reis maken' is niet voldoende, het benoemen van de bestemmingen, hoe lang en met wie, dat gaat je wel verder brengen!
Vijf gouden tips om jouw dromen te realiseren:
1. Spreek je wensen uit
Ideeën zijn nooit zomaar ideeën. Wat in jouw gedachten ontkiemt en daar niet meer weg gaat, wil echt tot leven komen. Wat moet je dan doen? Simpelweg je idee een zetje geven, zodat het bestaansrecht krijgt.
Zie het al voor je, spreek je uit en maak je idee concreet. Daarmee zet je ook je brein in beweging. Als jij gaat praten over je dromen, is het voor andere mensen bovendien makkelijker om aan te haken en je verder te helpen. Ook daarmee maak je je dromen waar.
2. Stop met ja maar...
Ja maar ik heb geen geld, ik slaap slecht, ik heb geen tijd, het wordt me te veel, het is niet origineel genoeg, ik ben te jong, ik ben te oud, in deze sector is geen geld om mij te betalen... Allemaal redenen om het niet te doen.
Wees eerlijk tegenover jezelf. Zijn die redenen echt onoverkomelijk?
Dat kan natuurlijk. Het leven heeft soms dingen voor je in petto waar je niet om gevraagd hebt: verlies, verdriet of onmacht. Je moeder breekt haar heup, je kind komt in de verdrukking, je partner ligt in de kreukels. Dan moet je daar gewoon aandacht aan geven.
Soms sla je eerst een zijpad in voordat je kunt doen waar je uiteindelijk van droomt.
Maar er kan ook iets anders spelen: misschien ben je eigenlijk bang voor de onzekerheid die een nieuwe stap ongetwijfeld met zich mee brengt. Dan schrik je terug en bedenk je de ja-maars er later bij.
De therapeut bij wie ik eens groepstherapie volgde tegen burn-out en verwante klachten maakte er meteen korte metten mee. Na de zoveelste ja-maar stelde hij ons een scherpe vraag: wilden we nou beter worden of niet? Ja natuurlijk, knikten we geschrokken. Dan was er maar één optie: nooit meer ja maar zeggen.
Confronterend, maar de therapeut had gelijk. Met ja maar zouden we ons oude gedrag voortzetten. En door dat oude gedrag waren we juist ziek geworden...
3. Maak het klein
Zeker, iets veranderen om je droom te bereiken levert risico’s op. Maar helaas heeft ons brein de neiging om die risico’s te overschatten. In de praktijk valt het gedoe of de narigheid die je hebt van een beslissing bijna altijd erg mee. Je zult zelf tegenwicht moeten geven aan de stemmetjes in je eigen hoofd.
Dat gaat het gemakkelijkst door een klein eerste stapje te nemen. Want in elke situatie, hoe lastig ook, kun je een klein begin maken. Als je weinig geld hebt, kun je regelmatig iets kleins opzij leggen en een plan maken voor betere tijden.
Als je weinig tijd hebt, kun je een kwartier eerder opstaan en aan je belangrijke doel gaan werken. Als je een nieuwe baan wilt, kun je alvast een profiel van je ideale baan ontwerpen. Zo kun jij stapsgewijs jouw dromen realiseren.
4. Ga het doen
Denken is prima, maar doen is beter. Plannen kunnen er op papier prachtig uitzien, maar je ontdekt pas bij de uitvoering wat er echt werkt. Vaak merk je in de praktijk meteen dat een verandering minder bedreigend is dan je dacht (zie ook nummer 3).
Toch nog lastig om een concrete start te maken? Creëer je eigen rituelen om makkelijker te beginnen. Zet bijvoorbeeld muziek aan die je in een goede stemming brengt. Lees hier nog meer tips om makkelijk in de flow te komen en daarmee je dromen te realiseren.
5. Stel een heldere deadline
Een super belangrijke tip: bedenk niet alleen wat je gaat doen, maar bepaal ook voor jezelf wanneer jij je droom gaat realiseren. Een boek schrijven doe je niet zomaar, een grote reis maken of een nieuw huis regelen is ook niet in een handomdraai geregeld.
Zeggen dat je het 'ooit' nog eens gaat doen, is te vrijblijvend. Je brein pikt dat niet op. Daardoor ben je ook niet gefocust op de kansen die voorbij komen.
Kijk wat voor jou haalbaar is, maar stel wel een einddatum. Ook dat maakt onderdeel uit van het verhaal dat je aan jezelf vertelt.
Zeg dus dat je dit jaar gaat verhuizen naar je geweldige nieuwe huis. Of dat je dan die prachtige expositie opent met je kunstwerken. Het is jouw leven en jij weet waar je dat leven het liefst aan wilt wijden.
Het is tijd om te doen waar je goed in bent en wat je blij maakt.
Niet alles is maakbaar, maar je kunt wel zelf aan het stuur gaan zitten. Zet een kleine stap en begin.