Geurbelevenissen prikkelen de herinneringen
31 mei 2022 
1 min. leestijd

Geurbelevenissen prikkelen de herinneringen

Hoe doe je dat, meer momenten beleven die je geheugen de moeite waard vindt om te onthouden? Laat je helpen door je reuk en smaakpapillen.

Mijn voet had nog niet het perron geraakt of ik rook het al. Een typerende geur die ik alleen maar kende uit deze stad.

Dit moest Tilburg zijn. 

Het leek alsof ik via een teletijdmachine werd getransporteerd naar mijn jeugd, toen ik regelmatig in deze stad kwam om te shoppen. Dat betekende voor mij trouwens vooral eindeloos dwalen in een Oosters winkeltje vol bamboe, sandelhout-spulletjes en theesoorten.

Maar dat waren niet de geuren die ik opsnoof toen ik uit de trein stapte. Het was eerder de ongrijpbare geur van stad, roest en oude industrie.

Geuren maken in een flits weggezakte herinneringen los. 

Ze ontsluiten niet alleen de beelden die bij deze geuren horen, maar ook het bijbehorende gevoel. Het reukcentrum in onze hersenen is sterk verbonden met het emotionele centrum (de amygdala) en met de hippocampus, die je herinneringen beheert. Verdrietige herinneringen, maar ook gedachten aan mooie tijden.

Geuren zijn een snelweg naar je diepere emoties.

 En juist die ervaringen geven je leven een extra dimensie, omdat je op deze manier intenser leeft. Om waardevolle piekmomenten beter te herinneren, kun je dus meer aandacht besteden aan geuren.

Want aandachtiger ruiken kun je leren. Je reukvermogen verhogen gaat niet, je alertheid trainen wel.

Snuif om te beginnen enkele keren per dag drie geuren bewust op. Je ontdekt dat er veel verschillende geuren zijn op een bepaalde plek. Bij een openstaande deur of op een andere overgangsplek van warm naar koud zijn geuren het meest intens aanwezig.

En je neemt waar dat die geuren bovendien bij verschillende omstandigheden flink kunnen verschillen. Een flinke regenbui maakt bijvoorbeeld andere geuren los dan de zinderende zon. De ochtend doet iets anders met geuren dan de avond.

Ruikt dit naar meer?

Gun jezelf dan nog meer manieren om je zintuigen intensiever te gebruiken en daardoor je leven intenser te beleven.

En natuurlijk al het plezier dat je hierbij hebt.

Zoals Winnie de Pool zei: "We didn't realize we were making memories, we just knew we were having fun." Over de schrijver
Alles wat ik doe draait om storytelling. Het is hoe ik denk, hoe ik schrijf en hoe ik de wereld zie. Storytelling is wat mij betreft een cruciale vaardigheid om mensen bij elkaar te brengen.Maar het is niet makkelijk om dat verhaal te verwoorden. Zeker niet als jij een visionair bent of een ideeënfontein en overal mogelijkheden ziet.Als coach en mentor werk ik met ondernemers met een missie, een bijzondere aanpak, heel veel kennis en/of ervaring. Samen met jou ga ik op zoek naar diepere drijfveren, kleurrijke dromen en jouw missie in de vorm van een verhaal.