Sigrid van Iersel

Helderheid in je eigen verhaal

Verhalen zijn mijn grote liefde. Ik noem ze toverballen voor het brein. Ze verleiden, ze blijven plakken en ze laten telkens nieuwe lagen zien.Verhalen geven betekenis en reiken het grotere perspectief aan.

Na mijn studie Nederlands ben ik opgegroeid in de journalistiek, waar ik leerde verhalen te vinden. Ik geniet ervan om mensen te ontmoeten, te luisteren en hun verhalen op te tekenen.

Ik ben eindeloos nieuwsgierig en voel goed aan waar een verhaal echt over gaat. Daarmee schep ik helderheid voor mensen met veel ideeën of met ingrijpende ervaringen.

Dankzij storytelling snap je ook ineens waar je het allemaal voor doet. Dat is dan ook het belangrijkste thema in mijn nieuwste boek Jongleren met Vermicelli.

 

Als verhalenmaker, conceptontwikkelaar en schrijver help ik maatschappelijke instellingen en publieke organisaties aan verhalen die de wereld mooier en beter maken. Ook help ik mensen om hun plannen te ontwikkelen en met behulp van verhalen deze ideeën in de wereld te zetten, bijvoorbeeld met een boek, een magazine, een storytelling-concept of een andere creatieve vorm.

Kennismaken?

Ieder verhaal start met een goed begin. Een kop koffie doen?

Neem contact met me op

Meer weten over mijn opleidingen, werkervaring en activiteiten? Die lees je op mijn LinkedIn-profiel.

Bekijk hier enkele voorbeelden van mijn werk.

Portretfoto: Annelies van ‘t Hul

 

 

Inspiratiebronnen en samenwerking

Boeken en films

Mijn liefde voor verhalen deel ik graag met je. Hier vind je mijn belangrijkste inspiratiebronnen op een rij.

>> Films, boeken en podcasts


Mijn favorieten

Bekijk hier mijn favoriete boeken over storytelling, speelspullen en gadgets.

>> Boeken en gadgets


Mijn blogtools

Als enthousiaste blogger krijg ik vaak vragen hoe ik mijn website heb opgezet, welke blogtools ik gebruik en hoe ik sociale media inzet. In deze toolkit lees je er meer over.

>> Tools voor bloggen en sociale media

Samenwerking

Ik help je bij het vangen van goede verhalen, schrijf ze aantrekkelijk op en zorg voor een goede vorm: van boekwerk tot website. Daarvoor werk ik nauw samen met een team van creatieve communicatiespecialisten.

>> Mensen met wie ik samenwerk

 

 

Kennisbank Storytelling

Ik ontvang veel vragen van mensen die willen weten wat storytelling nu eigenlijk is, hoe je het inzet, en nog veel meer. Alle vragen en antwoorden vind je hier bij elkaar:

>> Vragen en antwoorden over storytelling


Activiteiten

Nieuwsgierig hoe mijn dagelijkse werk eruit ziet? Lees hier wat ik nu doe.

>> Dit doe ik nu

 

Nog meer weten over mij?

Ruimte aan verbeelding

Verbeeldingskracht is een rode draad in mijn leven. Ik vind het heerlijk om allerlei creatieve activiteiten te ontplooien: koken, schilderen, fotograferen, illustraties maken en ga zo maar door. Ik ben een echte maker: geweldig om iets te laten ontstaan, je verbeelding de ruimte te geven en te creëren.

Ideeënsafari’s

Ook dwaal ik graag door steden, op zoek naar kunst, trendy dingetjes en historisch erfgoed. Vaak met mijn smartphone in de hand, want ik maak onderweg voortdurend foto’s van zaken die ik opmerkelijk vind. Op deze ideeënsafari’s doe ik mijn inspiratie op. De foto’s en verhalen van deze expedities vind je terug op deze website.

Ontdekkingen

Nieuwe dingen leren maakt mij diep gelukkig: via opleidingen, boeken, gesprekken en ontdekkingsreizen. Ik studeerde Nederlands aan de Universiteit Nijmegen en volgde aanvullende opleidingen op het gebied van journalistiek, schrijven, creatief denken & handvaardigheid, visuele technieken, politicologie en storytelling. Ook heb ik de opleiding aan de Rozenbrood Trendacademie afgerond, waardoor ik me nu trendonderzoeker mag noemen.

Toverballen

Ik ben mede-oprichter van het Storytelling Gilde en was de eerste in Nederland die een boek schreef over de toepassing van verhalen in teksten (Toverballen voor het Brein). Ook schreef ik een boek over creatief denken: Lenig Denken.

 

 

Dit schrijven anderen

Esther Waterberg

Projectleider innovatietraject / OMWB

"Sigrid is toegankelijk, flexibel en heeft aan weinig woorden genoeg om een mooi verhaal te creëren.”

Sipke van de Peppel

Hoofdredacteur / Ministerie Buitenlandse Zaken

"Sigrid kan zich als journalist/schrijver goed verplaatsen in een doelgroep. Ze schrijft toegankelijke, verrassende verhalen en weet door haar persoonlijke schrijfstijl en gouden pennetje vaak veel meer uit een opdracht te halen.”

Marije van den Berg

Eindredacteur en oprichter / Whiteboxing

"Als je Sigrid vraagt voor een artikel, krijg je nooit een standaardverhaal. Haar bijzondere talent is om de kleine persoonlijke bijzonderheden bij interviewkandidaten te zien én mooi op te schrijven. Ze kan je met haar verhalen van mensen laten houden die je nog nooit hebt ontmoet.”

Marion Westerhof-van Gelder

Adviseur / Stichting Nederlands Participatie Instituut

"Sigrid heeft voor ons niet alleen zeer inspirerende en persoonlijke verhalen over werknemersparticipatie geschreven, maar ook de essentie van ons onderwerp er heel goed uitgepikt. Niet vaak komen wij iemand tegen die zich zo goed in ons specialistische onderwerp kan verplaatsen.”

Yvette Broeren

Manager / GGD West-Brabant

"Dankzij Sigrids werk hebben we nu een brochure en enkele vakartikelen, waarmee we ons verhaal goed naar voren brengen. Nog niet eerder is dat verhaal zo helder en duidelijk, maar vooral ook beeldend opgeschreven.”

Remco Spaninxs

Hoofd media en redactie / Politie

“Sigrid bundelde haar ideeën voor het boek in een goed doordacht plan van aanpak, was zich bewust van de gevoeligheden en speelde daar goed op in. Ze betrok diverse hoofdrolspelers binnen de politie bij het maken van keuzes en won het vertrouwen van de betrokken collega’s om mee te werken aan het boek.”

Monique Smeets

Editorial consultant / Minestrone

"Sigrid fietst met haar bescheiden flair om meningen en emoties heen en kijkt wat er echt is. Vervolgens geeft ze woorden aan die dingen die niet snel benoemd worden in organisaties. Het deel van de ijsberg dat onder water is kan zij echt in woorden vatten. Dat doet ze zorgvuldig, respectvol en dienstbaar."