Verwondering | Help toevallige ontmoetingen een handje

Toeval is belangrijk. Om nieuwe energie te krijgen, maar ook om creatief te zijn. 

In een natuurgebied vol wilde bloemen maakte ik laatst kennis met een jonge vader. Na een vriendelijke groet hoorde ik hem in het voorbijgaan nog een terloopse opmerking maken. 

Hij zei namelijk dat zijn twee zoontjes zo heerlijk steentjes zochten in het zand. Want dat gaf hem de gelegenheid om naar nachtvlinders te zoeken.

Wat zeg je nu... nachtvlinders? Op klaarlichte dag?

Ik keek naar zijn bolderwagen, waarin een groot schepnet lag. Niet voor zijn zoontjes dus, maar voor hem.

Jazeker, vertelde hij. Er zijn zo'n 50 dagvlindersoorten in Nederland. Maar er zijn meer dan 2000 soorten nachtvlinders, dus die vond hij vele malen interessanter. 

Bovendien zijn er ook dagactieve nachtvlinders, vertelde hij. Hij liet een potje zien, waarin hij zojuist een kleine bruine fladderaar gevangen had om nader te bestuderen. Misschien allemaal nutteloze kennis, maar ik leefde ervan op.  

Voor mij zijn toevallige ontmoetingen belangrijke inspiratiebronnen

Mensen die andere gezichtspunten met je delen, zodat je weer met een frisse blik kunt kijken. Mensen die je met je blinde vlekken confronteren of je uit je gedachtekronkels halen. Of mensen die op een hele andere manier naar de wereld kijken dan jij.

Sowieso leveren dit soort toevallige ontmoetingen enorm veel plezier op. 

Toch schieten dit soort gesprekken er vaak bij in. Voor je het weet zie je alleen je eigen bekende kringetje. Niet goed voor de creativiteit.

Het is daarom handig om ontmoetingen met nieuwe mensen zelf te arrangeren.

Ik houd van praatjes bij bushaltes of winkels, maar mijn werk helpt hier natuurlijk ook fijn bij. Als narratief coach en verhalenmaker spreek ik wekelijks nieuwe mensen, die ik ook nog eens veel vragen mag stellen. Ik geniet ervan om naar hen te luisteren, hun inzichten te horen en andere perspectieven tot mij te nemen. 

Hoe help je die toevallige ontmoetingen een handje?

Verken straten waar je nog niet eerder was. Spreek een onbekende aan die naast je staat te wachten. Of knoop een praatje aan met een winkelmedewerker die weinig om handen heeft. 

Bedenk een vrolijke openingsvraag of opmerking, waarmee je met iemand in contact kan komen. Een opmerking als 'wat een leuke wolken vandaag' doorbreekt het verwachtingspatroon, waarmee je een prachtig startpunt hebt voor een mooie ontmoeting.. 

Elk gesprek kan iets memorabels opleveren. En doe dat zeker ook als je op reis gaat. Onverwachte ontmoetingen met lokale mensen blijven je waarschijnlijk beter bij dan bezichtigde gebouwen, hoe mooi ook.

Geniet ervan.