Verhalen in je leven

Hoe maak je je beeldbank?

Je wilt je idee een stap verder helpen, maar je weet nog niet precies wat en hoe. Dan kun je toch alvast aan de slag: met het bouwen van je eigen beeldbank. 

Misschien wil je voor jezelf beginnen, een buurtproject starten of een heldendaad verrichten :). Het doet er niet zoveel toe wat het precies is, want de benodigde stappen zijn vaak hetzelfde.

Vroeg of laat heb je namelijk een website nodig om je verhaal te vertellen. Een blog. Een Facebookpagina. Instagram. Of iets anders waarmee je je plan bekend wil maken, zoals een nieuwsbrief, folder of press kit om de publiciteit aan te jagen.

Daarvoor wil je beelden hebben. Heel veel beeld, het liefst zo onderscheidend mogelijk. Want dat zijn beelden die gretig gedeeld worden. Beeld is nu eenmaal vaak de eerste ingang om te communiceren: mensen geloven allereerst hun ogen.

Bovendien wil je het liefst eigen beeld, zodat je nooit gedoe hebt met auteursrechten van anderen.

Maar nog veel belangrijker: jouw eigen foto's zijn het meest persoonlijk, zodat je een eigen beeldstijl neer kunt zetten. Je vertelt je eigen verhaal door middel van beelden.

Begin daarom die beelden te verzamelen. Pak je camera of smartphone en ga foto's maken.


Maak deze beelden voor je beeldbank:

  • Ontwikkelstappen: Iedere stap om je plan uit te voeren is interessant om in beeld te brengen. Maak daarom foto's over het werk dat jij verzet en geef een inkijkje achter de schermen.
  • Beleving: Maak foto's die de sfeer weergeven die jij wil neerzetten. Misschien weet je nog niet welke sfeer dat is. Dan is het maken van foto's een uitstekende manier om op onderzoek uit te gaan en te experimenteren.
  • Symbolen: Fotografeer krachtige beelden die jouw boodschap ondersteunen: groei, sprong, duurzaam, etc.
  • Resultaten: Maak natuurlijk ook foto's van al jouw prototypes, diensten of producten, als dat van toepassing is.

Denk bij het fotograferen en verzamelen niet te veel na of het wel passend is. Zie het als een ontdekkingstocht: gaandeweg vind je je eigen stijl. Dat helpt je tegelijkertijd ook bij het verhelderen en aanscherpen van je plan.

Jouw verzameling wordt een rijke beeldbank

Maak zoveel mogelijk foto's en verzamel ze in een aparte map op je computer. Helemaal mooi is als je ze ook nog een bijpassende naam (tag) geeft: dat helpt bij het terugzoeken in je fotoverzameling. Zo creëer je je eigen beeldbank, zodat je op visuele wijze je verhaal kunt delen.

Daar heb je straks enorm veel plezier van. Enne...je toekomstige ik is je dankbaar, want stiekem ben je dus toch al begonnen!