Als je door de muur van schaamte heenbreekt
Hoe vaak heb jij jouw persoonlijke dromen, wensen of verlangens al ingeslikt door schaamte? Hoe vaak heb je jezelf daardoor klein gehouden?
Vlak voor de boekpresentatie van mijn boek Expeditie Eigen Stem – nu twee maanden geleden – overviel me die twijfel. Wie zit er op mijn persoonlijke verhalen te wachten?
Die twijfel voelde als een steen in mijn maag.
Mijn aarzelingen deelde ik met mijn vakgenoot Teus Lebbing, journalist en verhalenmaker. We schreven allebei een boek over jezelf durven zijn en je eigen stem te laten horen, dus we hielden een direct lijntje open met elkaar. Zij voelde precies dezelfde nervositeit toen ze het manuscript van haar boek Schaamte naar de drukker had gestuurd.
Dit is precies wat schaamte doet. Het houdt je tegen en fluistert je in dat je niet genoeg bent.
We lachten erom, opgelucht dat we het allebei herkenden.
Recent is haar boek verschenen: ik heb het ademloos uitgelezen. Wat weet ze dat rauwe, ongemakkelijke gevoel goed te vangen. Mijn boekbespreking over Schaamte lees je hier.
Schaamte is een confronterend woord dat we het liefst uit de weg gaan. Als er iets wringt, hebben we het liever over piekeren, uitstelgedrag en perfectionisme. Of vooruit, over het imposter syndroom. Maar achter alle verkramping, klamme handen en neersabelende gedachten, schuilen vaak ingewikkelde emoties van tekort schieten.
Want door het boek van Teus realiseer ik me meer dan ooit dit:
Het is schaamte die je blokkeert en klein houdt.
Ik herkende pijnlijk goed dat schaamte zich overal schuilhoudt. Schaamte maakt je stil. Het legt een deken over je creativiteit en laat je geloven dat jouw verhaal er niet toe doet. Het smoort je eigen stem.
Vaak heb je zelf helemaal geen rol in de bron van je schaamte: het gezin waar je in opgegroeid bent, het lichaam waarin je geboren bent, je tekortkomingen of gebrek aan talent voor iets. Toch kun je het niet zomaar loslaten. Schaamte is een diepgeworteld overlevingsmechanisme, schrijf Teus.
Maar er zijn ook onverwachte momenten waarop je door die muur heen breekt.
Laatst kreeg ik een uitnodiging om een van de grootste schrijvers van Nederland te interviewen op een literaire avond van een jubilerende culturele instelling. Ik twijfelde geen moment, al heb ik nog nooit een beroemde schrijver op een podium geïnterviewd.
“Heel graag, dit kan ik,” zei ik tegen de voorzitter van de commissie die mij uitgenodigd had. Ik voelde me stevig en vol vertrouwen. Ik zag me zelfs al helemaal op het podium zitten om de schrijver meer over zijn boeken te laten vertellen en het publiek door zijn literaire werk te leiden.
Misschien gaat het interview niet door – door een misverstand was er tegelijkertijd ook een andere presentator gevraagd. De grootste winst is echter al binnen: het gevoel dat ik het aandurfde om uit de coulissen te stappen en mijn plek op dat podium kon innemen.
Die doorbraak om je diepere verlangens te realiseren, dat is precies wat ik je wil laten ervaren in mijn eindejaarsprogramma: GoudRoute naar 2025.
De Goudroute is er voor mensen die niet langer willen dralen totdat hun drang tot perfectionisme eindelijk tot bedaren komt. Voor mensen die helderheid willen krijgen in hun verhaal én hun dromen. Die willen ontdekken hoe hun eigen ervaringen een bron van kracht zijn, ook al zijn ze lang in de schaduw gebleven.
In de GoudRoute naar 2025 help ik je om jouw droom te vinden en om te zetten in concrete plannen.
De GoudRoute is er voor jou als je voelt dat er méér in je zit, maar je steeds blijft vastlopen. Als je grote dromen hebt, maar ze blijven in je hoofd rondtollen, omdat je niet weet waar je kunt beginnen. Als je je afvraagt wie er eigenlijk op zit te wachten.
Ook jij kunt die doorbraak beleven. Waar je van weg wil blijven, daar ligt je schat. Net als ik kun je voelen: dit is mijn moment, dit kan ik, dit kan ik doen.
Dit is voor jou als je ernaar verlangt om eindelijk richting te vinden. Om helder te krijgen wat je écht wilt en hoe je daar kunt komen.
Zet nu die eerste stap naar deze krachtiger versie van jezelf, zodat je je dromen realiseert en doet wat echt bij je past.