
Boekbespreking | Buiten struikel je over de metaforen
Het boek Buitenpsychologie van Irina Poleacov en Christel Westgeest biedt een verfrissende kijk op therapie door de praktijk naar buiten te brengen. Het boek daagt hulpverleners uit om de muren van hun spreekkamers achter zich te laten en samen met hun cliënten de voordelen van de natuur te ontdekken.
Wat als de beste therapiekamer geen muren heeft? Geen flipover, geen doos met tissues en geen stoelen? Alleen frisse lucht, ritselende bladeren en het ritme van je voetstappen.
In Buitenpsychologie verplaatsen Irina Poleacov en Christel Westgeest hun praktijk als psychologen naar buiten om therapie in de natuur te ervaren. Met tal van voorbeelden, inzichten en tips dagen ze professionals uit om hun vertrouwde praktijkruimte los te laten en de natuur te gebruiken als inspirerende werkplek.
Want ja, we weten het allang: natuur doet goed.
Bewegen helpt. Dit boek legt liefdevol maar duidelijk de vinger op de zere plek: waarom adviseren psychologen en andere hulpverleners buitenlucht aan anderen, maar blijven ze zelf opgesloten in hun praktijkruimten?
Want er kan meer dan je zou denken. De bevlogen auteurs laten zien hoe je bekende therapieën – zoals oplossingsgerichte therapie, schematherapie en EMDR – effectief kunt toepassen in de natuur. Van het meenemen van de ‘meerstoelen-oefening’ naar het park tot het wandelen langs de bosrand, het boek laat zien hoe je letterlijk en figuurlijk in beweging komt.
De metaforen dienen zich buiten vanzelf aan.
De behandeling wordt juist rijker en doeltreffender met metaforen, beweging en andere perspectieven. Dit sluit mooi aan bij mijn werk als storycoach en creatieve gids, waarbij ik cliënten uitnodig om ook hun verhaal in een nieuwe context te plaatsen, metaforen te kiezen en patronen te doorbreken.
Het boek benadrukt hoe de speelsheid en onvoorspelbaarheid van de natuur nieuwe energie en plezier in het werk brengen. Natuurlijk vraagt het lef om buiten de gebaande paden te denken, maar dan heb je ook wat.
Er zijn ook praktische vragen als: Wat als het regent? Wat als een cliënt niet wil? Wat als je verdwaalt of wordt bekeken? En hoe zit het buiten met de privacy? De auteurs hebben hier doeltreffende antwoorden op. Veel is met een beetje gezond verstand gewoon op te lossen, er kan vooral veel WEL.
Al met al is Buitenpsychologie een zachte schop onder je bureaustoel.
Met het boek willen de auteurs de drempel verlagen om uit de vier muren te stappen. Dat is uitstekend gelukt.
Het boek laat zien dat je zorgvuldig én speels kunt werken. Dat je therapie kunt geven met je wandelschoenen aan. En dat een boom vaak meer te bieden heeft dan een whiteboard.
Boekgegevens
Buitenpsychologie. De therapeutische voordelen van natuur en beweging door Irina Poleacov en Christel Westgeest Lannoo, 2025