Verhalen toepassen
Sigrid van Iersel
Verhalen toepassen
05/28/2025
4 min

15 originele manieren om je boek de wereld in te sturen

05/28/2025
4 min

Het grote misverstand onder schrijvers: ze denken dat het werk erop zit zodra het manuscript af is. Maar dan begint het pas.

In het kort: Veel schrijvers focussen op het schrijven van hun boek, maar vergeten dat het echte werk pas begint na het manuscript. In deze blog laat ik zien hoe je met creatieve, onverwachte én uitvoerbare ideeën je boek zichtbaar maakt, op een manier die bij jou past. Van geheime bonuspagina’s tot boekentaarten en guerillamarketing. Ideaal voor auteurs, coaches en creatieven die hun boek tot leven willen wekken.

Hoe promoot je je boek op een originele manier?

Veel auteurs richten zich volledig op het schrijfproces en de manier waarop ze het boek gaan uitgeven. Logisch: dat is het hart van het boek.

Maar wie denkt dat een goed boek zichzelf verkoopt, komt bedrogen uit. Zonder slimme, originele promotie blijft jouw boek ongelezen liggen in het depot van het Centraal Boekhuis of bij jou op zolder.

Je bent niet alleen schrijver, maar straks ook verantwoordelijk voor marketing en publiciteit. Of je nou zelf uitgeeft of een uitgever zoekt, je komt in een nieuwe wereld. Met vragen over opmaak, publiciteit, verkoop, distributie, ISBN-nummers, correctierondes…

En daarom zeg ik het maar alvast als je een boek wil publiceren: richt je niet alleen op schrijven, maar ook op de manier hoe je jouw boek een eigen leven geeft.


Veel auteurs blijven hangen bij de geijkte ik-heb-een-contract-met-de-uitgever-getekend-post of foto’s van de boekpresentatie. Ze nemen de felicitaties van alle bekenden in ontvangst.

Top! Maar dan?

Dan valt het dus stil.

Toch hoef je niet te gaan schreeuwen op social media of mensen te gaan spammen. Kies creatieve manieren door het boek zelf te laten spreken en op die manier de weg naar de juiste lezers te vinden (en dat zijn meestal niet je familieleden en kennissen).

Creatieve marketingideeën voor je boek

Hier vind je 15 originele, onverwachte én uitvoerbare ideeën om jouw boek de wereld in te sturen:

1. Verstop een bonuspagina in je boek

Bijvoorbeeld via een QR-code. Daarmee verhoog je de waarde van het boek.

Lezers van mijn eigen boek Expeditie Eigen Stem krijgen op die manier toegang tot een playlist, een art gallery en extra opdrachten.

Over playlist gesproken: welke muziek past bij ieder afzonderlijk hoofdstuk? Maak een spotify-playlist bij je boek. Muziek wekt sfeer op en geeft je boek extra diepgang. Op social media kun je alvast een tipje van de sluier oplichten.

2. Zet je boek (letterlijk) op straat

Guerillamarketing voor je boek, waarom niet? Zet met stoepkrijt een opvallende zin uit je boek op de stoep. Plak tijdelijke posters op plekken waar jouw verhaal thuishoort.

Gebruik intrigerende quotes en een verwijzing naar je boek. Stop kaarten met een verwijzing naar jouw boek in bibliotheekboeken die iets met jouw onderwerp te maken hebben.

3. Laat je boek de wereld in trekken

Doe aan BoekCrossing. Stop een QR-code in je boek en laat lezers opschrijven waar ze het lazen. Laat lezers het avontuur volgen op social media. Reken maar dat ze nieuwsgierig worden.

4. Ontwerp een alternatieve cover

Kies een visuele metafoor in plaats van je standaard omslag en maak daar een nieuwe cover van. Deze cover druk je af op een tas of een T-shirt. Maak het mysterieus, dan is het meteen een gespreksstarter.

5. Geef een boekenconsult

Koppel een hoofdstuk aan iemands vraagstuk. Een mini-coaching met je boek als gids.

Of laat je volgers een paginanummer en een regelnummer kiezen. Lees deze zin voor als boodschap van de dag en laat je boek orakelen. Perfect voor Instagram Stories.

6. Gebruik de achterkant van je visitekaartje

Zet er bijvoorbeeld een quote op met een QR-code naar je site. Klein gebaar, dat grote nieuwsgierigheid opwekt.

7. Deel wat het boek níet haalde

Mensen zijn nieuwsgierig naar jouw schrijfproces en andere activiteiten rondom het boek. Laat daarom zien wat er aan de achterkant gebeurt. Deel bijvoorbeeld een geschrapte scène en waarom je ‘m liet gaan.

8. Fotografeer je boek op gekke plekken

Laat je boek op reis gaan. Fotografeer het in een broodtrommel, in het bos of naast kinderspeelgoed. En schrijf: “Wat doet mijn boek hier?”

Of laat je boek zelf het woord nemen in je posts op social media. “Vandaag lag ik op het nachtkastje van een slapeloze lezer.”

9. Vraag naar favoriete lezerszinnen

Laat lezers hun lievelingszin delen. Maak daar visuele posts van.

Helemaal mooi: maak er mini-art-prints van. Unieke exemplaren, die je lezers kunnen downloaden.

10. Deel je schrijfplek

Toon de sfeer waarin je je boek geschreven hebt. “Hier schreef ik hoofdstuk 3. Het regende. Ik twijfelde en wist niet hoe ik verder moest gaan.”

11. Boek per post

Laat mensen op social media iemand taggen aan wie jij jouw boek zou moeten opsturen. Lootje trekken en opsturen, dat boek.

12. Verzamel fanpost

Deel foto’s van jouw boek op keukentafels, in bed, in de trein. Laat zien waar je boek terechtkomt. En deel natuurlijk ook de reacties van lezers met een vaste hashtag.

13. Richt een mini-expo in

Kies onverwachte plekken om jouw boek onder de aandacht te brengen, zoals een bushokje, toiletdeur of wachtkamer. Zie de buitenomgeving als een bijzondere galerie om jouw boek te exposeren.

Houd het simpel: één zin of één beeld. Met een QR-code naar je boek.

14. Maak een weggever over wat je pas leerde ná het schrijven

Jouw ervaringen en inzichten: persoonlijk, wijs en waardevol voor je lezers. En perfect voor je nieuwsbrief of Instagram.

15. Regel een boekentaart

Laat een lokale bakker een taart maken met de cover van je boek. Geweldig idee voor je boekpresentatie: snijd de taart aan om je boek feestelijk te lanceren..

Deel de foto‘s van de taart via social media. En deel uiteraard ook de stukken taart uit ☺️

Begin op tijd met de creatieve promotie van je boek

Er komt dus een hoop kijken bij het onder de aandacht brengen van je boek. Het is slim om op tijd te beginnen met contacten leggen, want het opbouwen van een warm netwerk vraagt tijd.

Een gespecialiseerde coach of training biedt je praktische kennis, tips en een netwerk. Handig, want zo kun je sneller keuzes maken, met minder gedoe en minder twijfels. Want zelf zie je vaak niet wat er allemaal mogelijk is.

Meer leren over promotie van je boek?

In mijn programma Boek met Plakkracht leer je niet alleen over het schrijven van je boek, maar ook alles over de lancering en de promotie. Schrijven, uitgeven en promotie komen op een creatieve manier bij elkaar.

Uiteindelijk bouwen we aan een beweging rondom jouw boek. Jouw verhaal komt terecht bij mensen die het nodig hebben. In hoofd én hart.

Nieuwsgierig naar jouw Boek met Plakkracht?

Lees meer over Boek met Plakkracht. Of plan meteen een kennismakingsgesprek. Samen kijken we of jouw verhaal er klaar voor is.