Creatief jaarverslag 2018
Herinneringen, dat gaat over de manier waarop je je eigen verhaal vormgeeft. Voor de negende keer blik ik in de achteruitkijkspiegel met mijn creatieve jaarverslag over 2018. In de dubbele zin van het woord: een verslag van mijn creatieve ontwikkelingen en een jaarlijkse persoonlijke reflectie met een creatieve inslag.
Waar ging 2018 over?
Dit jaar ging voor mij over herinneringen in allerlei vormen en de verweving van die herinneringen met nieuwe ervaringen. De kracht van het moment verbinden met het verleden en de toekomst.
Het boek De Kracht van het Moment van Dan & Chip Heath sloot daar helemaal op aan en gaf me dit jaar nieuwe impulsen op dit gebied. Als mensen snappen we ons leven en de wereld om ons heen door het verhaal dat we erover maken. En dat geldt ook voor terugblikken, zoals dit jaarverslag. Daarom sprak dit citaat van storyteller Chené Swart me bijzonder aan.
“When we invite each other to tell our stories, we make our lives extraordinary again. Asking questions and listening is an invitation for people to meaningfully weave past moments into their lives."
Dat is ook hoe ik het zie. Door het verhaal te maken, te verweven met andere ervaringen en in het licht te zetten worden (soms alledaagse) ervaringen buitengewoon.
Hoe kreeg creativiteit dit jaar gestalte?
Wat waren je belangrijkste opdrachten?
Wat opdrachten betreft had ik diverse uitdagende vragen waardoor ik allerlei nieuwe paden bewandelde. Zo maakte ik een narratieve analyse met het bijbehorende 'doorgroeiverhaal' voor Bureau Storytelling van Rijkswaterstaat. Ik hielp een nieuw lifestyle-merk hun oerverhaal vorm te geven rondom de kracht van herinneringen. En ik begeleidde bestuurders van een ROC met het ontwikkelen van hun startverhaal voor de hernieuwde organisatie.Hoe ging het met je persoonlijke projecten?
Dit jaar maakte ik een vervolg met mijn eigen serie over werkgelukszoekers. Het was mijn persoonlijke plezierproject, dat mij stuk voor stuk in contact bracht met geweldig inspirerende personen.Wat was je grootste uitdaging?
Voor het eerst maakte ik dit jaar een serie fictieve verhalen op basis van interviews met betrokkenen. Waargebeurd, maar in een nieuwe verhalende context gezet. Het doel van deze verhalen was om trends tot leven te wekken en de urgentie voelbaar te maken. Een (fictief) verhaal kan beter vertellen wat ons te wachten staat dan een droge opsomming van ontwikkelingen.Wat was je grootste blunder dit jaar?
Soms moet ik nadenken over deze vraag, maar nu weet ik het meteen. Ik had mijn boek Toverballen voor het Brein een grote update gegeven met actualiseringen en aanscherpingen. Maar in deze hernieuwde versie waren ook verschillende foutjes geslopen: verkeerde opmaak van de stukken tekst met bullet points, dubbele lidwoorden of juist ontbrekende woorden. Ik had niets in de gaten.Hoe deed je inspiratie op?
Er waren veel boeken die dit jaar grote impact op mij hadden, maar het belangrijkste boek was Sapiens, een kleine geschiedenis van de mensheid door Yuval Noah Harari. Het is onmogelijk om dit boek van Harari simpel samen te vatten, maar het boek maakt in ieder geval om indringende wijze duidelijk dat al ons handelen gebaseerd is op het geloof in gemeenschappelijke verhalen.Wat raakte je het meest?
Voor de krant Schouders Eronder voor het gelijknamige landelijke programma over schuldhulpverlening kwam ik in contact met Marchien. Zij is laaggeletterd en raakte mede daardoor diep in de financiële problemen. Ze vertelde dat zelfs de Voedselbank onbereikbaar voor haar was. Zo moest ze haar bankzaken inzichtelijk maken, maar ze kon zelf haar afschriften niet lezen. "Ik had ook zin in boterhammen, maar de drempel was voor mij te hoog."Welke initiatieven heb je dit jaar ontplooid?
Dit jaar ontstonden diverse mooie samenwerkingsverbanden met co-creatie. Samen met collega-storyteller Kirsten Notten ging ik aan de slag voor de gemeente Uden in opdracht van Divosa. Meer dan 40% van de uitkeringsgerechtigden in Uden zit al 3 jaar of langer in de bijstand. Velen van hen doen vrijwilligerswerk of doen op een andere manier actief mee. Maar deze bezigheden worden niet als werk beloond.Hoe maakte je je keuzes?
Het mooie van een eigen bedrijf is dat het een voertuig is voor creatie en persoonlijke ontwikkeling. Mijn criteria voor opdrachten vloeien daaruit voort: ik wil creëren, verdieping zoeken, mijn talenten ontwikkelen en die van anderen. Bij het maken van keuzes voor nieuwe projecten let ik ook op de manier van samenwerking (kunnen we het echt samen doen) en op de betekenis (kan ik hiermee een betekenisvolle bijdrage leveren).Foto: Marcia Mulder
Wat wilde je dit jaar bereiken?
Een van mijn doelstellingen is de ontwikkeling van storytelling als vakgebied. En daarbij heb ik het dan over de toepassing van storytelling in organisaties. Ik ben daarom mede-oprichter en actief deelnemer van het Storytelling Gilde.- Op mijn website zette ik de Kennisbank Storytelling op.
- Ik schreef dit trendoverzicht over storytelling, dat ook mijn best gelezen blog van dit jaar was.
- Voor de platforms van Storytelling Matters, Logeion en Managementboek.nl schreef ik artikelen en boekbesprekingen over storytelling. Ook schreef ik een vakartikel voor het magazine VM, vakblad voor verenigingen.
- Samen met Kirsten Notten schreef ik een vakartikel over de ontwikkeling van een narratief voor de gemeente Uden (waar Binnenlands Bestuur vervolgens weer aandacht aan besteedde).
- In een serie blogartikelen verkende ik de vorming, werking en reikwijdte van een narratief.
- Ik was een van de gast-experts in de MOOC over Waarderend Veranderen van organisatieadviesbureau Meerkat. Hier beantwoordde ik vragen over de toepassing van storytelling bij Waarderend Veranderen.
- Ik begeleidde diverse studenten en hield sparringsessies over storytelling.
Wat heb je geleerd?
Inspiratie opdoen, reflecteren en vooral veel spelen en plezier maken! In oktober heb ik met volle teugen genoten van het event Out of Office Inspiration op Texel. Al het enthousiasme van creatieve vakgenoten was besmettelijk. En leerzaam. "Creativiteit gaat niet over out of the box, maar over je eigen authenticiteit", zei een van hen. We gingen evengoed natuurlijk wel out of the box en ook out door op de uitgestrekte strandvlaktes van Texel. Ruimte in je hoofd!Terugblikken en vooruitkijken
Ons leven is vaak zo hectisch, waardoor we nauwelijks tijd nemen om te reflecteren. Wat denken, voelen en willen we eigenlijk? Wat willen we echt? Het maken van dit verslag helpt me daarbij. Het heeft me nieuwe inzichten gegeven over waarde en impact creëren. Terugkijkend komen ineens een hoop lijntjes bij elkaar.Ik hoop dat 2018 een bijzonder jaar was voor jou, net zoals dat voor mij was. En ik wens je van harte toe dat 2019 weer een bijzonder jaar wordt. Met goede verhalen natuurlijk, iedere dag opnieuw.