Gun jezelf een nieuw uitzicht
08 november 2017 
2 min. leestijd

Gun jezelf een nieuw uitzicht

Wat gebeurt er als je jezelf verlamd voelt door de problemen waarin je zit? Bij de voorbereiding van een film voor de Kredietbank Limburg ontmoette ik Rob, die zijn persoonlijke verhaal deelde over zijn schuldproblemen. Zijn boodschap: schakel op tijd hulp in om te voorkomen dat je helemaal afglijdt.

Rob was meewerkend voorman bij een sloopbedrijf in Zuid-Limburg. Rob kon alles. Wilde een van zijn kinderen het huis renoveren? Rob was dag en nacht in touw met tegelzetten en metselen. 

Was er een grote sloopopdracht in het westen van het land? Rob vertrok om 4 uur ’s morgens uit Maastricht om op tijd ter plaatse te zijn en alles te regelen. Met gemak werkte hij 60 uur per week of meer. 

Dat deed hij met plezier, want hij voelde zich gezien en erkend. Met trots droeg hij uit dat er onder zijn leiding nog nooit een bedrijfsongeval was geweest tijdens de sloopwerkzaamheden.

Spiraal van schulden

Met zijn eigen gezondheid ging het ondertussen bergafwaarts. Hij raakte vervolgens ook zijn baan kwijt. Door zijn sterk verminderde inkomen, echtscheiding en hogere zorgkosten kwam hij in een spiraal van schulden terecht. 

De psychische impact van dit alles was enorm. Hij voelde zich overbodig geworden en miste eigenlijk alles van zijn werk. Er was niemand meer die hem nog even raadpleegde over veiligheidsmaatregelen of over de handigste manier om een sloopklus uit te voeren. Wat dat met Rob doet, zie je in dit filmpje. Ook Dave en Jeanne vertellen hier hun persoonlijke verhaal.  


Video: Kredietbank Limburg

Uiteindelijk meldden Rob, Dave en Jeanne zich aan voor schuldhulpverlening. De consulenten van Kredietbank Limburg hielpen hen om de financiën weer op orde te krijgen. Inmiddels zien zij allemaal weer een nieuw perspectief.     

Eerder hulp, sneller resultaat

Ik vind het ongelooflijk dapper dat deze drie mensen hun verhalen willen vertellen. Ze hopen daarmee anderen te waarschuwen: laat het niet zover komen. Als je eerder professionele hulp toelaat, kun je ook gemakkelijker geholpen worden bij financiële problemen. 

Misschien herken je iets in bovenstaand verhaal. En dat hoeven niet per se schulden te zijn, maar het kan ook een ander probleem zijn waarbij je het liefst wegduikt. Iets waarbij je jezelf vertelt 'dat het altijd nog erger kan' en dat jij dus geen hulp nodig hebt. 

Toch kun je zelf enorm gebaat zijn bij hulp van anderen. 

Misschien juist wel als de problemen nog niet zo hoog opgestapeld zijn dat er geen enkele andere uitweg meer is. 

Wellicht zet dit filmpje je aan het denken over hoe jij jezelf een nieuw uitzicht gunt. Leef je verhaal.


Over de film

Drie ervaringsdeskundigen vertellen over hun schuldproblemen om daarmee anderen te helpen. In opdracht van Kredietbank Limburg brachten videoproducent Eric Peeters en filmmaker Twan van Asseldonk van 2XP hun verhalen in beeld. Samen met Eric deed ik de research voor deze productie. Aan de hand van de verhalen schreef ik het scenario. 

Over de schrijver
Alles wat ik doe draait om storytelling. Het is hoe ik denk, hoe ik schrijf en hoe ik de wereld zie. Storytelling is wat mij betreft een cruciale vaardigheid om mensen bij elkaar te brengen. Maar het is niet makkelijk om dat verhaal te verwoorden. Zeker niet als jij een visionair bent of een ideeënfontein en overal mogelijkheden ziet. Als coach en mentor werk ik met ondernemers met een missie, een bijzondere aanpak, heel veel kennis en/of ervaring. Samen met jou ga ik op zoek naar diepere drijfveren, kleurrijke dromen en jouw missie in de vorm van een verhaal.