Hoe houd jij je werk licht en luchtig?
13 februari 2024 
2 min. leestijd

Hoe houd jij je werk licht en luchtig?

Richt jij je op veranderingen en verbeteringen bij mensen of in de wereld? Dan kan het een uitdaging zijn om het ook plezierig en luchtig te houden. Hoog tijd om meer lichtheid en creativiteit toe te voegen aan je leven en werk. 

Een teambegeleider kwam bij me omdat ze een ‘stevig verhaal’ wilde over zichzelf, onder meer voor haar nieuwe website. Dat verhaal had ze nodig om zich weerbaarder op te stellen tegen macho-achtige bla-bla-types in haar groepen.

Ze zocht naar manieren om zich schrap te zetten, want naar haar gevoel kon ze zo weggeblazen worden.

Al doorpratend bleek haar grote kracht iets anders te zijn: haar speelsheid. Want daarmee kon ze snel de sfeer verbeteren en mensen zich open laten stellen voor nieuwe inzichten.

Juist de zachte kracht van haar luchtige aanpak was haar ‘magic’ 💫

Veel mensen met wie ik werk, praten over zware thema's: huiselijk geweld, onveiligheid op de werkvloer, vastgedraaide patronen in organisaties. Of ze proberen uit alle macht meer bewustwording te kweken voor belangrijke maatschappelijke onderwerpen, zoals klimaatverandering.

Maar het schiet voor hun gevoel voor geen meter op. Juist als je dit soort werk verricht, is het belangrijk om ook lichtheid, speelsheid en creativiteit in te zetten. Al is het alleen al om het voor jezelf dragelijk te houden en veerkrachtig te zijn.

Neem daarom regelmatig tijd voor jezelf om nieuwe inspiratie op te doen. 

Een uitstekende manier om de lichtheid op te zoeken is een solo-expeditie. Dit moment ken je misschien als de 'artist date', zoals Julia Cameron het noemt in haar wereldberoemde boek The Artist's Way.

Zo'n solo-moment wakkert je speelsheid aan, verruimt je blikveld en biedt je geest meteen de gelegenheid om allerlei prikkels te sorteren.

Wat je precies doet bij je artist date, maakt niet zoveel uit. Iets met 'kunst of creativiteit' mag, maar het hoeft niet. Je hoeft zelfs niet buitenshuis te gaan.

Wat dan wel?

Wandel, ren, mediteer, zing, schilder, ga naar de bioscoop, bestudeer de wolken, proef een exotisch gerecht of bezoek mooie boekenwinkels. Of misschien vind jij wel inspiratie in een tuincentrum of de bouwmarkt. Ik maak zelf lange wandeltochten, bezoek een tentoonstelling en ga ieder jaar naar Parijs.

Alles mag, als het je maar oplaadt, verwondert en mogelijk zelfs in verrukking brengt. 

Het is verleidelijk om te denken dat je al deze adviezen nog wel eens gaat toepassen… Later. Als je tijd hebt.

Yeah.

Maar dat is hetzelfde als een veiligheidsriem installeren nadat je een auto-ongeluk hebt gehad. Of financieel beheer gaan toepassen als je bijna bankroet bent.

Een kunstenaarsuitje is namelijk niet alleen je onderhoudssysteem, maar ook de spaarpot voor de rest van je leven. Wie zichzelf regelmatig nieuwe inspiratie bezorgt, voorkomt insluimergevaar en blijft waardevol voor anderen.

Nog een tip: plan je zelfverwenmoment van tevoren, zodat je er vol blijdschap naar uit kan kijken. Gun het jezelf om speels te zijn en de mooie kant van het leven op te zoeken.

Een solotripje is blikveldverruiming en pechdemper ineen.

Dus… plan bewust een kunstenaarsuitje in, minstens één keer per week. Doe iets waarvan je opgetogen raakt en wat je zintuigen prikkelt. Dien jezelf een bruistablet toe voor je geest en doe meteen goede ideeën op.

Veel plezier met je creatieve avonturen en zelfverwenmomenten!








Over de schrijver
Alles wat ik doe draait om storytelling. Het is hoe ik denk, hoe ik schrijf en hoe ik de wereld zie. Storytelling is wat mij betreft een cruciale vaardigheid om mensen bij elkaar te brengen.Maar het is niet makkelijk om dat verhaal te verwoorden. Zeker niet als jij een visionair bent of een ideeënfontein en overal mogelijkheden ziet.Als coach en mentor werk ik met ondernemers met een missie, een bijzondere aanpak, heel veel kennis en/of ervaring. Samen met jou ga ik op zoek naar diepere drijfveren, kleurrijke dromen en jouw missie in de vorm van een verhaal.