Ja, dat kunstenaarsuitje is belangrijk
01 oktober 2018 
2 min. leestijd

Ja, dat kunstenaarsuitje is belangrijk

Bezoek op een doordeweekse dag een museum, maak een flinke wandeling of trakteer jezelf op een bioscoopfilm. Julia Cameron noemt dit in haar boek The Artist's Way het kunstenaarsuitje, anderen noemen het de solo-expeditie of het ego-moment.

Als je gewend bent veel te doen, voor anderen te zorgen en van het ene naar het andere te jagen, vind je dit misschien heel gek: een ego-moment. Zomaar tijd voor jezelf nemen, dat kan toch niet?

Toch wel.

Juist als je voor anderen zorgt of als je intensief (denk-)werk doet, is het belangrijk om solo-expedities in te bouwen. Zeker als je dagelijkse werkzaamheden op mentaal lopende-band-werk beginnen te lijken.

Of je nu een creatieve professional bent of iets anders, je bent je eigen gereedschap.

En net zoals een timmerman goed voor zijn gereedschap zorgt - de kwaliteit van zijn werk is er rechtstreeks van afhankelijk - zo dien je ook je lijf en geest als belangrijkste gereedschappen goed te onderhouden.

Ga wekelijks op artist date

Neem daarom regelmatig tijd voor jezelf om je op te laden en nieuwe inspiratie op te doen. In haar wereldberoemde boekThe Artist's Way spreekt Julia Cameron over een wekelijkse artist date.

Zo'n date met jezelf wakkert je speelsheid aan, geeft je nieuwsgierigheid de ruimte en biedt je geest de gelegenheid om allerlei prikkels te sorteren.

Wat je precies doet, maakt niet zoveel uit. Alles mag, als jij je daardoor oplaadt. Je gaat op stap om je te laten betoveren. Het draait allemaal om pure verrukking

Waarom is dit belangrijk?

Op een solo-expeditie spreek je andere delen van je lichaam en je brein aan. Je zintuigen krijgen nieuwe prikkels. Je hoort of ziet nieuwe verhalen. Dat verruimt je blikveld en maakt je brein lenig.

Het zorgt er soms voor dat je tijdens schijnbaar totaal andere bezigheden iets hebt aan je verwondering in een bijzondere winkel of een zinderende film in de bioscoop. Zo'n vindingrijke vlaag tovert ogenblikkelijk een glimlach op je gezicht.

Julia Cameron schrijft:

“Tijdens de date maken we intensief contact met onszelf en met wat we onze ‘innerlijke jongeling’ zouden kunnen noemen. Het is heel normaal om weerstand te ervaren tegen deze tool, maar de beloning van zo aandachtig naar onszelf luisteren is echt fantastisch. Wanneer we alleen zijn met onszelf terwijl we iets aan het doen zijn wat puur voor ons plezier is, horen we onze diepste verlangens en vaak ook inspiratie, of iets wat voelt als de hand van een hogere macht.”

Druk-druk-druk

Nu weet ik wel: we hebben iedere dag veel te doen en er wordt veel van ons gevraagd. Werk lijkt vaak topsport. Ik heb zelf ook zo'n bijsluiter aan mitsen en maren paraat.

En ik weet ook hoe verleidelijk het is om te denken dat je al deze adviezen toe gaat passen als je tijd hebt.

Wie zichzelf geregeld nieuwe inspiratie bezorgt, voorkomt insluimergevaar.  Je kunt daardoor ook langer je werk blijven doen en van waarde zijn voor anderen.

Wie nieuwsgierig blijft en zichzelf geestelijk voedt, bouwt zelfs reserves op tegen dementie.

Het is de ultieme zelfzorg.

Dus neem jezelf één keer in de week mee op een feestelijke solo-expeditie. Gun het jezelf om speels te zijn.

Ga doen wat je al lang weet

Vaak is het probleem niet dat je het niet weet, maar dat je niet doet wat je al lang weet.

Mijn vraag aan jou: plan jij bewust een kunstenaarsuitje in? Morgen al? Deze dag ligt als een rode loper voor je!

Over de schrijver
Alles wat ik doe draait om storytelling. Het is hoe ik denk, hoe ik schrijf en hoe ik de wereld zie. Storytelling is wat mij betreft een cruciale vaardigheid om mensen bij elkaar te brengen.Maar het is niet makkelijk om dat verhaal te verwoorden. Zeker niet als jij een visionair bent of een ideeënfontein en overal mogelijkheden ziet.Als coach en mentor werk ik met ondernemers met een missie, een bijzondere aanpak, heel veel kennis en/of ervaring. Samen met jou ga ik op zoek naar diepere drijfveren, kleurrijke dromen en jouw missie in de vorm van een verhaal.