Humor maakt je schrijfwerk onweerstaanbaar
14 september 2022 
1 min. leestijd

Humor maakt je schrijfwerk onweerstaanbaar

Wil jij ook leuk uit de hoek komen bij je lezers? Goed idee, want spitsvondige opmerkingen, amusante anekdotes en verrassende wendingen creëren een positieve sfeer. Daardoor stellen je lezers zich makkelijker open voor jouw inhoudelijke boodschap. 

Waarom gaan mensen eigenlijk met jou in zee?

Omdat ze vertrouwen in je hebben. Omdat jouw stijl hen aanspreekt. En omdat ze geloven dat jij er verstand van hebt.

Het kan ook jouw gevoel voor humor zijn.

Nu is er wel een dingetje hiermee, want humor is nogal persoonlijk. Waar de één het uitgiert bij het lezen van een bepaalde tekst, trekt de ander alleen even zijn wenkbrauw op.

Tegelijkertijd is een grappig verhaal onweerstaanbaar: of je nu wil of niet, je bent nieuwsgierig naar de afloop.

Humor is in ieder geval een magisch ingrediënt in je teksten en zeker in columns. Als je in een netelige discussie verzeild raakt, zet je met milde humor de situatie naar je hand. En als je over pijnlijke zaken schrijft, brengt humor de lucht erin.

Ook als je de lach niet ‘aan je kont hebt hangen’, kun je heel goed leren hoe je een komische situatie creëert in je verhaal. Als schrijver heb je namelijk diverse instrumenten tot je beschikking, waarmee je gegarandeerd lezers laat glimlachen, schateren of schuddebuiken.

Zo'n instrument is een uitgekiende opbouw.

Veel grappen gaan normaal van start, totdat een onverwachte gebeurtenis het verhaal uit de rails trekt. Vervolgens gaat het vaak van kwaad tot erger.

De wereldvreemde kluns, de chaotische brekebeen, de stoere held met zijn weke hartje, ze werken zichzelf in komische verhalen meestal diep in de nesten. Let er maar eens op als je naar een comedy kijkt of een grappig boek leest.

Pas als de hoofdpersoon in de ellende wegzakt en hij echt diep in de penarie zit, wordt het verhaal naar verlossing gestuwd.

En daarmee gaat het verhaal ein-de-lijk richting humor.

Want dan treedt een natuurwet in werking: na de opgevoerde spanning volgt de verlichtende ontspanning.

Deze opgehoopte spanning ontsnapt in de vorm van een bevrijdende lach. Precies zoals je na een spannende rit in een achtbaan meestal hysterisch lachend uit je karretje stapt.

Er zijn talrijke manieren om de lachlust op te wekken. 

Met contrasten, drietrapsraketten en onverwachte wendingen bijvoorbeeld.

Hoe geef jij je verhaal een komische draai? Laat het me weten!
Over de schrijver
Alles wat ik doe draait om storytelling. Het is hoe ik denk, hoe ik schrijf en hoe ik de wereld zie. Storytelling is wat mij betreft een cruciale vaardigheid om mensen bij elkaar te brengen.Maar het is niet makkelijk om dat verhaal te verwoorden. Zeker niet als jij een visionair bent of een ideeënfontein en overal mogelijkheden ziet.Als coach en mentor werk ik met ondernemers met een missie, een bijzondere aanpak, heel veel kennis en/of ervaring. Samen met jou ga ik op zoek naar diepere drijfveren, kleurrijke dromen en jouw missie in de vorm van een verhaal.