De grootste miskleun bij een ideeënwervelstorm
27 augustus 2021 
1 min. leestijd

De grootste miskleun bij een ideeënwervelstorm

Als je lijkt op mij en mijn meeste klanten, dan ben jij gek op schrijven. En je hebt vaak een hoofd als een wervelstorm. Het ene idee na het andere slingert in de rondte. Wat gebeurt er dan?

Je voelt 'm al aankomen. Bij het schrijfwerk vliegen deze schrijvers nogal eens uit de bocht. In het artikel, de blogpost of het verhaal schieten ze het ene na het andere zijpaadje in. En de lezer?

Die raakt compleet de weg kwijt.

Als ik zo'n tekst onder ogen krijg, is mijn rol om te beoordelen hoe de lezers hierop reageren. Want dat is toch het doel: dat de lezers zich geïnspireerd voelen. 

Misschien voelen deze lezers zich wel opgetild uit de dagelijkse beslommeringen. Ze krijgen een verfrissend inzicht mee. Of ze huppelen verder met een vette glimlach op hun gezicht. Als de schrijver allerlei zijpaadjes bewandelt, is die glimlachgarantie uiterst klein.

Niks opliften. Nada inspiratie.

Dus als je dit herkent voor je eigen schrijfwerk, dan heb ik wel een advies. Ga lekker schrijven en laat je geest alle kanten op wervelen. Vaak heb je die vrije ruimte nodig om lekker aan de gang te gaan. 

Maar hanteer daarna streng de schaar en knip de overbodige uitlopers weg. Kill your darlings, heet dat snoeiwerk.  

Er komt ineens weer model in het schrijfwerk.

Niet leuk, wel nodig. En je lezer is je dankbaar.


Over de schrijver
Alles wat ik doe draait om storytelling. Het is hoe ik denk, hoe ik schrijf en hoe ik de wereld zie. Storytelling is wat mij betreft een cruciale vaardigheid om mensen bij elkaar te brengen. Maar het is niet makkelijk om dat verhaal te verwoorden. Zeker niet als jij een visionair bent of een ideeënfontein en overal mogelijkheden ziet. Als coach en mentor werk ik met ondernemers met een missie, een bijzondere aanpak, heel veel kennis en/of ervaring. Samen met jou ga ik op zoek naar diepere drijfveren, kleurrijke dromen en jouw missie in de vorm van een verhaal.