Vonkjes positieve energie
02 juni 2023 
1 min. leestijd

Vonkjes positieve energie

De mooiste herinneringen ontstaan op momenten dat je samen iets beleeft of iets moois deelt. 

Zoek jij naar de zin van het leven? Volgens verhalenonderzoeker Joseph Campbell zat het anders. Hij zei: "Ik denk dat we zoeken naar het gevoel dat we leven." 

Laatst bevond ik me temidden van bijna 180 andere enthousiastelingen om oude Abba-hits te zingen in een groot gelegenheidskoor. De hele dag repeteren en dan 's avonds optredens voor vrienden, familie en bekenden. 

Van tevoren was ik even bang dat het iets tuttigs was, zo'n Abbazangdag. Maar toen we na de overbekende pianoriedel met 180 kelen precies tegelijkertijd Dancing Queen inzetten, gebeurde er iets magisch. 

de groep bestond uit vrouwen en een handjevol mannen die elkaar grotendeels niet kenden en uit alle windstreken van Nederland kwamen. In alle vroegte waren ze op reis gegaan om hier op tijd te zijn, net als ik. 

Al deze mensen begonnen onmiddellijk vol overgave te zingen en te dansen. Overweldigend hoe goed al die stemmen in het allereerste nummer meteen samenkwamen. 

Wat nou tuttigheid, dacht ik.  De hele dag knalde juist van energie en levenslust. Dit ging inderdaad over het vibrerende gevoel dat je leeft. 

Emoties, van welke aard dan ook, hebben een onzichtbare kracht om zich van persoon tot persoon te verspreiden.

Zeker bij zingen, want je staat de hele dag gezellig te synchroniseren. 

Verhalen hebben een vergelijkbaar effect: kippenvel, tranen in je ogen en een warme gloed van binnen. Goede verhalen kunnen je een overweldigend gevoel geven van verbondenheid en bij elkaar horen. Ze creëren het gevoel dat we allemaal deel uitmaken van een groter menselijk verhaal. 

Wat ook bijzonder is: 

Als je zingt of een verhaal vertelt, verzacht je vanzelf.

Een gevoel van ontspanning verspreidt zich. Mensen worden er meteen gebruiksvriendelijker van. Je publiek spiegelt dit gevoel ogenblikkelijk terug. Dan sta je alweer een potje samen te resoneren. 

En alsof dit nog niet genoeg is: je krijgt vanzelf de behoefte om die positieve vibe te delen. Zoals ik nu doe over mijn zangdag, want verhalen houden van mensen. Ook dat is besmettelijk.Over de schrijver
Alles wat ik doe draait om storytelling. Het is hoe ik denk, hoe ik schrijf en hoe ik de wereld zie. Storytelling is wat mij betreft een cruciale vaardigheid om mensen bij elkaar te brengen. Maar het is niet makkelijk om dat verhaal te verwoorden. Zeker niet als jij een visionair bent of een ideeënfontein en overal mogelijkheden ziet. Als coach en mentor werk ik met ondernemers met een missie, een bijzondere aanpak, heel veel kennis en/of ervaring. Samen met jou ga ik op zoek naar diepere drijfveren, kleurrijke dromen en jouw missie in de vorm van een verhaal.