Wat als Roodkapje gewoon braaf op het bospad was gebleven?
02 juni 2020 
2 min. leestijd

Wat als Roodkapje gewoon braaf op het bospad was gebleven?

Roodkapje had een doordacht plan en een duidelijk doel: haar kwakkelende oma een mand met lekkers bezorgen. Ze had een helder pad voor zichzelf uitgestippeld: dwars door het bos. 

Ze had haar moeder bovendien plechtig beloofd op het pad te blijven. Dat plan kon niet mislukken, toch?

Maar we weten allemaal hoe het afliep met Roodkapje.

Haar tocht door het bos bleek aanzienlijk ingewikkelder dan gedacht. Eerst waren het die bloemen. Zo mooi dat ze onmiddellijk geplukt wilden worden.

Ze verleidden haar om van het pad af te gaan en steeds dieper het bos in te dwalen.

En vervolgens ontmoette ze de wolf, die hele andere plannen had. Roodkapje liet zich voor zijn karretje spannen, zodat hij ook nog eens haar lieve oma kon misleiden.

Zo'n glasheldere 'stip op de horizon' was dus niet genoeg voor Roodkapje. 

Ze moest ook weten te dealen met afleiding, verleiding en misleiding. En tegelijkertijd: als Roodkapje niet een beetje het avontuur had opgezocht, dan had ze ook niets beleefd (en hadden wij geen verhaal). Als ze braaf het pad had gevolgd, had ze niets over zichzelf geleerd, inclusief andere manieren om haar doel te bereiken.

Ze had haar improvisatievermogen niet getraind, haar vrijheid niet bevochten en zeker haar lefspieren niet opgerekt.

We kennen vaak maar één manier om ons doel te bereiken.

Dat rechte pad. Meestal wijken we daar niet graag vanaf, want ons brein is evolutionair afgesteld op het vermijden van gevaar. Iedere verandering houdt een risico in, dus je brein houdt je liever in de veilige stand.

Maar dat is niet altijd de beste plek, zeker niet om creativiteit te ontwikkelen. Dat rechte pad blijkt bovendien vaak onverwachte afslagen op te leveren of ineens geblokkeerd te zijn. Je moet weten om te gaan met onvoorziene gebeurtenissen.

Daar weten we sinds 'corona' alles van. 

Wie had gedacht dat theatermakers hun beroep voorlopig nauwelijks meer kunnen uitoefenen? Dat je je ouders in een verzorgingshuis maandenlang niet mag zien of alleen op veilige afstand? En dat zingen in een koor een behoorlijk uitzichtloze hobby blijkt te zijn?

Om jezelf te trainen in het zoeken naar nieuwe oplossingen moet je geregeld van het pad af durven te gaan.

Nee, je weet vooraf niet wat er dan precies gebeurt.

Misschien kom je inderdaad die wolf tegen. Maar je leert wel je vraagstuk beter kennen. Al doende leer je andere oplossingen te verkennen, meer zelfvertrouwen te ontwikkelen en nieuwe samenwerkingsverbanden aan te gaan.

Dat heet innovatie. Het is vaak de kunst om het gewoon te gaan doen, zonder te weten waar je precies uitkomt.

Dat vraagt wel actie. Want hoe langer je wacht, hoe meer je jezelf belangrijke groeimogelijkheden onthoudt.

Voor Roodkapje luidde de vraag: op het pad blijven of niet. En voor jou?

Over de schrijver
Jij bent de creator van je eigen verhaal. Maar het is niet makkelijk om dat verhaal te verwoorden. Zeker niet als jij als multitalent een popcornhoofd vol ideeën hebt en overal mogelijkheden ziet.Ik werk met mensen die zich niet langer klein willen houden, maar groter willen groeien. Persoonlijk en met je vak. Ondernemers met een missie, een bijzondere aanpak, heel veel kennis en/of ervaring.Samen met jou ga ik op zoek naar diepere drijfveren, kleurrijke dromen en niet te vergeten jouw missie. Jouw hogere doel, waarvoor jij het allemaal doet. Ik zie snel de rode draad en geef je helderheid.Ik help je om je verhaal te leven: van woorden naar daden. Dat doe ik door middel van coaching, online programma's en vaak ook met mijn eigen pen.