Hoe je je losspeelt van slopende serieusheid
Natuurlijk begon je ooit onbevangen, leergierig en bruisend van energie aan je huidige baan of onderneming. Alles op en rond je werk was spannend, interessant en uitdagend.
Maar op een dag raakte je verstrikt in patronen van ongeschreven regels, wetten en bezwaren.
Zonder dat je het in de gaten had, nam je de aannames over van de mensen om je heen. Over goede en foute prestaties, redenen om wel of niet je grenzen te verleggen, hoe je je gedraagt tegenover opdrachtgevers of klanten, en ga zo maar door.
En zo raakte je gevangen in een systeem, waarbij je van alles van jezelf ‘moet’.
Je doet het 'omdat het zo hoort'. En je denkt dat je strategisch te werk moet gaan om jezelf steeds veilig te stellen. Die zinderende energie, die voel je eigenlijk zelden meer.
In plaats daarvan voel je je steeds vaker leeg en gefrustreerd.
Herken je deze symptomen?
Dan lijd je misschien wel aan slopende serieusheid. Een ziektebeeld waarbij je je laat leiden door structuren, verwachtingen en eisen van anderen. Je bent uit het oog verloren dat we hier voor de lol zijn. En dat we in onze kern spelende wezens zijn, die uit nieuwsgierigheid van alles willen ontdekken en uitproberen.
Spelen, is dat het antwoord op slopende serieusheid?
Jazeker! Misschien denk jij nu dat spelen best leuk is, zolang je het met je kinderen doet. Of als je met vrienden eens een geinig spelletje speelt op een vrije avond.
Maar spelen op het werk? Je kunt je klanten toch niet de dupe laten worden van een uurtje apenkooien? Je kunt de reputatie van jezelf en je organisatie toch niet te grabbel gooien?
Dat hangt er vanaf hoe je hiernaar kijkt.
Als je spelen ziet als het tegenovergestelde van het ‘echte werk’, dan is de kans inderdaad groot dat alle alarmbellen afgaan. In dat geval worden de regels met voeten getreden.
Maar als je spelen én het serieuze werk ziet als twee polen die je allebei nodig hebt om van waarde te zijn in je werk, dan wordt het anders.
De ene keer gebruik je je vrije-uitloop-ruimte en ga je spelen.
De andere keer ligt het accent op kaders, protocollen, garanties, afspraken, privacyregels en to-do-lijsten. Daar zijn dan vaak goede redenen voor, bijvoorbeeld omdat dit voor de veiligheid noodzakelijk is. Het is niet het ene of het andere, maar allebei.
Om je - al spelenderwijs - op gang te helpen, hierbij enkele ideeën:
1. Zeg eerst ja
Antwoord eens 'ja' als iemand je iets voorstelt of een vraag stelt. En kijk vervolgens hoe je het mogelijk kunt maken. Je focust je dus niet op het bewaken van je eigen grenzen, maar je onderzoekt wat er nog meer kan.
Als je onbevangen ingaat op elke uitnodiging die je krijgt, net zoals een kind zou doen, voel je de energie weer stromen. En... bedenk dat je altijd weer kunt terugkomen op een besluit.
2. Zoek naar avontuur in het dagelijkse leven
Zoek het avontuur in het dagelijkse leven, gewoon waar je nu bent. Bouw ruimte in voor treasure hunts (ontdekkingstochten naar schatten) en safari's in je eigen omgeving. Organiseer een kunstenaarsuitje of ga op solo-inspiratietrip.
Het beste speel je als je zonder oog voor het resultaat bezig bent, met een zekere lichtheid. Dat gaat heel makkelijk als je gaat buitenspelen! Daarmee ontsnap je meteen aan alles wat ons met algoritmes voorgeschoteld wordt, want al buiten-spelend ben je vrij.
3. Maak een to-play-lijst
Ook in je werk valt volop te spelen. Stel eerst een lijst van onderdelen in je week samen waarmee je wilt experimenteren of die je anders wilt vormgeven. Denk aan vergaderingen, accorderingsrondes, presentaties, planningen, etcetera.
Bekijk hoe je deze onderdelen speelser kunt inrichten. Schuif bijvoorbeeld de agenda terzijde en kies een thema dat tot de verbeelding spreekt. Hoe kunnen we onze klanten vaker verrassen? Hoe kunnen we ons werk wandelend uitvoeren? Hoe kunnen we gaan apenkooien?
4. Klungel wat aan
Onze standaardhouding is om een taak zo effectief mogelijk te doen. Bij dit spel ga je juist je tijd zo inefficiënt mogelijk besteden. Laat een uur lang je gedachten de vrije loop. Dagdroom over wat je hebt gedaan of wilt doen. Ga wandelen of pingpongen. Klungel wat aan, ga lanterfanten en hang rond.
Maak al lummelend een praatje met je collega’s. Niet effectief, maar dat wil niet zeggen dat het niets oplevert. Want dat valt nog maar te bezien...
>> Lees hier meer over manieren om jouw eigen micro-klimaat voor spelen te creëren, waarin je volop kunt aanklungelen.
5. Overtreed een regel
Kom uit je keurslijf en doorbreek een ongeschreven regel. Neem bijvoorbeeld de 'regel' dat je je zakelijke gesprekken dient te voeren met formele, beleefde en technische woorden.
Gooi het eens over een andere boeg in een zakelijk gesprek. Zie maar eens op een geloofwaardige manier slagroomtaart en kanarie in je gesprek te verwerken :)
6. Geef toe aan fouten
Durf te falen: een beproefd recept om meer te spelen én daarvan te leren. FAIL kun je namelijk zien als een First Attempt in Learning. Het leven is helemaal niet bedoeld om gladjes en probleemloos te doorlopen.
En dat geldt ook voor jouzelf: je hoeft niet alleen maar heel succesvol, perfect en stralend gelukkig te zijn. Nee, je bent ook een probleemgeval, dat volop mag struikelen en verdwalen.
En dat is op zijn tijd heel fijn en verlichtend.
>> Lees hier zeven manieren om lang te leren spelen en te falen.
7. Ontwerp een experiment
Van innoveren kun je leren. Dat weten we allemaal wel, en dat kan ook heel speels. Met een experiment! Bedenk enkele nieuwe aannames voor een vast onderdeel van je werk. Je aanname dat je iedereen bij een besluit moet betrekken voordat je een knoop kunt doorhakken bijvoorbeeld.
Hoe kun je het ook anders zien? Kun je ook eerst een actie ondernemen en daarna pas om toestemming vragen?
Voer een experiment uit om je nieuwe aanname te testen.
Maak zo concreet mogelijk wat ga je precies anders gaat doen en hoe je het gaat uitproberen. Bedenk ook hoe je data verzamelt over het effect van je verandering zodat je weet of het echt werkt.
Zo’n experiment werkt het makkelijkst als het een kleinschalig experiment is dat weinig investeringen vraagt in tijd en geld. Het is wel de bedoeling om jezelf enigszins uit te dagen, dus maak er wel een experiment van waar je zelf iets nieuws van leert.
Wat levert spelen nou eigenlijk op?
Wat levert spelen eigenlijk op? Het helpt je niet alleen om vaste structuren te doorbreken, maar ook om je creativiteitsspieren op te rekken en daarmee aan je eigen vernieuwing te werken.
Jouw persoonlijke innovatietraject eigenlijk, zodat je als rijke bron van ideeën, kennis en vaardigheden van waarde blijft op de arbeidsmarkt.
Als je plezier hebt, benut je makkelijker je creativiteit en los je sneller problemen en conflicten op. En de grootste grap: in die flow krijg je meestal ook daadwerkelijk meer gedaan.
Let's play!
Extra tip: Draag een speelsteen in je broekzak
Want dit alles gaat natuurlijk alleen werken als je het ook doet! De speelsteen helpt jou daarbij. Denk iedere keer als je die steen voelt aan iets wat je op dat moment speels kan aanpakken. Na enige tijd wordt de steen een soort ‘anker’ en kom je al op ideeën zodra je hem voelt.